Uszkodzone bazy indeksów

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
BWaliszewski
Zawsze On-Line
Kontakt:

Uszkodzone bazy indeksów

Post autor: BWaliszewski »

Bry :-)

Co 2-3 tygodnie użytkownicy jednego z serwerów, zgłaszają mi brak możliwości wyszukiwania w jednym i tym samym katalogu udostępnionym. Jak przeindeksuje "z ręki" - to wszystko wraca do normy. Niestety nigdzie nie widzę możliwości idenksowania co jakiś czas. Mieliście kiedyś coś takiego?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
RT6600ax / SRM 1.3.1-9346 Update 8
DS923+ DSM 7.2.1-69057 Update 4 / 16GB RAM / 4x WDRed 3TB
APC Back-UPS ES 700G
stanley99
Zawsze On-Line

Re: Uszkodzone bazy indeksów

Post autor: stanley99 »

Hm, swego czasu wymuszałem w harmonogramie zadań indeksowanie katalogu takim poleceniem:

Kod: Zaznacz cały

/usr/syno/bin/synoindex -R '/volume1/JAKIS_FOLDER/PODFOLDER/'
ale tu chodziło o pliki wideo zapisywane na Synku z innego urządzenia (serwer multimediów do momentu zaindeksowania ich nie "widział").
Czy u Ciebie zadziała, albo czy jest jakaś inna podobna w działaniu komenda tego nie wiem.
Pozdrawiam.
DS214play | DSM 6.2.4-2556 Update 5
RT2600ac
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.
Awatar użytkownika
BWaliszewski
Zawsze On-Line
Kontakt:

stanley99 pisze: sob cze 29, 2024 12:14 pm Hm, swego czasu wymuszałem w harmonogramie zadań indeksowanie katalogu takim poleceniem:

Kod: Zaznacz cały

/usr/syno/bin/synoindex -R '/volume1/JAKIS_FOLDER/PODFOLDER/'
ale tu chodziło o pliki wideo zapisywane na Synku z innego urządzenia (serwer multimediów do momentu zaindeksowania ich nie "widział").
Czy u Ciebie zadziała, albo czy jest jakaś inna podobna w działaniu komenda tego nie wiem.
Pozdrawiam.
Wiesz co - wysypuje się jeden folder udostępniony na kilkanaście istniejących. Sytuacja powtórzyła się już 3 raz w ciągu kilku tygodni. Jest tam niezliczona ilość dokumentów i użytkownicy bardzo mocno korzystają z możliwości wyszukiwania... serwer działa od kilku lat - ale ostatnio notujemy taki właśnie problem.

Sprawdzę Twoją podpowiedź. Dzięki :-)
APC Back-UPS ES 700G
Przemuss
Godfather

Post autor: Przemuss »

Jakiś czas temu miałem problem u siebie z wykonywania kopii zapasowej z synka na synka (usługa hyper backup). Niby się wykonywało ale jak przeprowadzał integracja danych to się wysypywało. Problem znikł gdy dane zgrałem na osobny nośnik, i odnowa utworzyłem wolumen.
Na 80% jestem pewien że zasługa tego stanu było to że szybko chciałem wymienić dyski z 5x 2TB na 5x6TB. Nie wymieniałem ich pojedynczo ale po 2 i z racji na Raid6.
Na docelowym synku niby wszystko w porządku, dane czytelne dostępne ale jak widać główny synek wykrywał anomalie.
Może też i to jest powodem w tym przypadku.

Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
Awatar użytkownika
BWaliszewski
Zawsze On-Line
Kontakt:

Jest to jakiś trop - kopie wszystkich wolumenów ustawione są codziennie [Hyper Backup do innego Synka oraz do chmury], no i oczywiście bardzo częste migawki. Do tego była wymiana i dysków [pojedynczo z uwagi na RAID5] oraz wymianę serwera na znacznie wyższy model - ze zmianą RAID1 -> RAID5

Generalnie to środowisko produkcyjne... zatrzymanie wolumenu i jego ponowna konfiguracja wchodzi w grę - ale to naprawdę ostateczność.

Dzięki za sugestie :-)
APC Back-UPS ES 700G
ODPOWIEDZ

Wróć do „DSM 7.x”