Co 2-3 tygodnie użytkownicy jednego z serwerów, zgłaszają mi brak możliwości wyszukiwania w jednym i tym samym katalogu udostępnionym. Jak przeindeksuje "z ręki" - to wszystko wraca do normy. Niestety nigdzie nie widzę możliwości idenksowania co jakiś czas. Mieliście kiedyś coś takiego?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ale tu chodziło o pliki wideo zapisywane na Synku z innego urządzenia (serwer multimediów do momentu zaindeksowania ich nie "widział").
Czy u Ciebie zadziała, albo czy jest jakaś inna podobna w działaniu komenda tego nie wiem.
Pozdrawiam.
DS214play | DSM 6.2.4-2556 Update 5
RT2600ac Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.
ale tu chodziło o pliki wideo zapisywane na Synku z innego urządzenia (serwer multimediów do momentu zaindeksowania ich nie "widział").
Czy u Ciebie zadziała, albo czy jest jakaś inna podobna w działaniu komenda tego nie wiem.
Pozdrawiam.
Wiesz co - wysypuje się jeden folder udostępniony na kilkanaście istniejących. Sytuacja powtórzyła się już 3 raz w ciągu kilku tygodni. Jest tam niezliczona ilość dokumentów i użytkownicy bardzo mocno korzystają z możliwości wyszukiwania... serwer działa od kilku lat - ale ostatnio notujemy taki właśnie problem.
Jakiś czas temu miałem problem u siebie z wykonywania kopii zapasowej z synka na synka (usługa hyper backup). Niby się wykonywało ale jak przeprowadzał integracja danych to się wysypywało. Problem znikł gdy dane zgrałem na osobny nośnik, i odnowa utworzyłem wolumen.
Na 80% jestem pewien że zasługa tego stanu było to że szybko chciałem wymienić dyski z 5x 2TB na 5x6TB. Nie wymieniałem ich pojedynczo ale po 2 i z racji na Raid6.
Na docelowym synku niby wszystko w porządku, dane czytelne dostępne ale jak widać główny synek wykrywał anomalie.
Może też i to jest powodem w tym przypadku.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.
Jest to jakiś trop - kopie wszystkich wolumenów ustawione są codziennie [Hyper Backup do innego Synka oraz do chmury], no i oczywiście bardzo częste migawki. Do tego była wymiana i dysków [pojedynczo z uwagi na RAID5] oraz wymianę serwera na znacznie wyższy model - ze zmianą RAID1 -> RAID5
Generalnie to środowisko produkcyjne... zatrzymanie wolumenu i jego ponowna konfiguracja wchodzi w grę - ale to naprawdę ostateczność.