Hej, mój 918+ (Raid6, 4x4TB) pracuje w małym biurze, działa tam kilka usług, pliki zajmują już koło 4Tb.
O ile Raid6 dość mocno zabezpiecza w przypadku awarii HDD to chce mieć pełną kopię urządzenia na ile to tylko możliwe.
Mogę kupić kolejne Synology (np model 2 dyskowy oraz 2xHdd 8TB) lecz w jaki sposób najlepiej wykonać/ustawić backup wszelkich zasobów z 918+ na drugi Synology aby potem z tego backupu uruchomić wszystkie usługi na tym zapasowym w razie awarii 918+ ? (np. pożar i utrata 918+ wraz z dyskami które w nim są).
Pełny backup dla 918+
- SnejX
- Uczeń Mistrza
Re: Pełny backup dla 918+
ABfB ma opcję backupu NAS na drugi (inny) NAS.
Można też Hyper Backup albo rsync.
Ale o szczegółach działania muszą się wypowiedzieć inni, którzy tego używają.
Można też Hyper Backup albo rsync.
Ale o szczegółach działania muszą się wypowiedzieć inni, którzy tego używają.
- michau
- Godfather
Synology High Availability
Menedżer Synology High Availability wykorzystuje zdolność dwóch serwerów Synology NAS do zmaksymalizowania czasu pracy bez przestojów serwisowych. Klaster jest zaprojektowany w taki sposób, że serwer aktywny jest odpowiedzialny za wykonywanie wszystkich usług i synchronizację danych z serwerem pasywnym, który podtrzymuje i przejmuje usługi, kiedy serwer aktywny staje się niedostępny.
Menedżer Synology High Availability wykorzystuje zdolność dwóch serwerów Synology NAS do zmaksymalizowania czasu pracy bez przestojów serwisowych. Klaster jest zaprojektowany w taki sposób, że serwer aktywny jest odpowiedzialny za wykonywanie wszystkich usług i synchronizację danych z serwerem pasywnym, który podtrzymuje i przejmuje usługi, kiedy serwer aktywny staje się niedostępny.
NAS:
[ 1. ] DS1522+ | 64 GB RAM | DSM 7.2 | 3 x WD DC HC580 Btrfs RAID 5
[ 2. ] DS1515+ | 16 GB RAM | DSM 7.1 | 5 x WD Red WD60EFRX Btrfs RAID 5
[ 1. ] DS1522+ | 64 GB RAM | DSM 7.2 | 3 x WD DC HC580 Btrfs RAID 5
[ 2. ] DS1515+ | 16 GB RAM | DSM 7.1 | 5 x WD Red WD60EFRX Btrfs RAID 5
- SnejX
- Uczeń Mistrza
Trochę za szybko przeczytałem Twoje pytanie i skupiłem się na samym backupie ale @michau dobrze radzi,
Natomiast oba urządzenia muszą być identyczne
https://www.synology.com/pl-pl/dsm/7.2/ ... e_spec/SHA
jest tym czego szukasz
Natomiast oba urządzenia muszą być identyczne
https://www.synology.com/pl-pl/dsm/7.2/ ... e_spec/SHA
-
- Początkujący
Dzięki za odp.
HA chyba odpada, ze względu na to że zapasowe urządzenie musi być takie samo (jednak koszt) i pomysłem jest aby było w innej lokalizacji. Nie wiem jak w tym wypadku zadziała HA przy zapisie dużych plików gdzie drugie urządzenie będzie na łączu WAN (czy to wszystko nadąży za sobą?).
Hyper backup - z tego aktualnie korzystam robiąc kopie na podłączony dysk przez USB, działa, bardzo fajne narzędzie i mocno intuicyjne. Jedynie Jeśli te kopie będą tworzone na zapasowym NAS to czy na nim będę mógł je odtworzyć w razie awarii głównego wraz z aplikacjami i ustawieniami ?
rsync - mega prostota ale mam wrażenie że to głównie kopia plików (a ustawienia, aplikacje?)
HA chyba odpada, ze względu na to że zapasowe urządzenie musi być takie samo (jednak koszt) i pomysłem jest aby było w innej lokalizacji. Nie wiem jak w tym wypadku zadziała HA przy zapisie dużych plików gdzie drugie urządzenie będzie na łączu WAN (czy to wszystko nadąży za sobą?).
Hyper backup - z tego aktualnie korzystam robiąc kopie na podłączony dysk przez USB, działa, bardzo fajne narzędzie i mocno intuicyjne. Jedynie Jeśli te kopie będą tworzone na zapasowym NAS to czy na nim będę mógł je odtworzyć w razie awarii głównego wraz z aplikacjami i ustawieniami ?
rsync - mega prostota ale mam wrażenie że to głównie kopia plików (a ustawienia, aplikacje?)
-
- Uczeń Mistrza
Pełny backup dla 918+
Z HB tak, pod warunkiem, że będziesz miał na to miejsce na dysku. Na zdalnym NAS będziesz miał backup i potrzebę otworzenia danych, czyli tak w skrócie ilość zajętego miejsca x2.alientm pisze:Dzięki za odp.
Możesz zastosować backup przez HB + replikację migawek. Wówczas dane na zdalnym NAS’ie masz dostępne „od ręki”, aplikacje oraz ustawienia DSM można otworzyć z HB.
Jeżeli ilość danych między replikacjami nie idzie w GB, to w sieci WAN nie powinno być problemu z wykonaniem replikacji.
Replikację migawek obsługują NAS’y z btfrs, czyli nowy nas musi być na intelu lub AMD, na Twoim 918+ musi być również btfrs.
P.S. Replikacji migawek, czy też rsync nie stosowałbym jako zamiennik dla backapu HB.
DS423+
DS916+
RT2600ac
DS916+
RT2600ac
-
- Początkujący
Dzięki za wyjaśnienie, biorę pod uwagę utratę danych do 24h wstecz więc chyba HB wydaje sie być sensowym wyborem. Ale świetną uwaga jest ilość miejsca na zapasowym Synology.look12 pisze: ↑wt wrz 17, 2024 8:35 amZ HB tak, pod warunkiem, że będziesz miał na to miejsce na dysku. Na zdalnym NAS będziesz miał backup i potrzebę otworzenia danych, czyli tak w skrócie ilość zajętego miejsca x2.alientm pisze:Dzięki za odp.
Możesz zastosować backup przez HB + replikację migawek. Wówczas dane na zdalnym NAS’ie masz dostępne „od ręki”, aplikacje oraz ustawienia DSM można otworzyć z HB.
Jeżeli ilość danych między replikacjami nie idzie w GB, to w sieci WAN nie powinno być problemu z wykonaniem replikacji.
Replikację migawek obsługują NAS’y z btfrs, czyli nowy nas musi być na intelu lub AMD, na Twoim 918+ musi być również btfrs.
P.S. Replikacji migawek, czy też rsync nie stosowałbym jako zamiennik dla backapu HB.