Pełny backup dla 918+

ODPOWIEDZ
alientm
Początkujący

Pełny backup dla 918+

Post autor: alientm »

Hej, mój 918+ (Raid6, 4x4TB) pracuje w małym biurze, działa tam kilka usług, pliki zajmują już koło 4Tb.
O ile Raid6 dość mocno zabezpiecza w przypadku awarii HDD to chce mieć pełną kopię urządzenia na ile to tylko możliwe.

Mogę kupić kolejne Synology (np model 2 dyskowy oraz 2xHdd 8TB) lecz w jaki sposób najlepiej wykonać/ustawić backup wszelkich zasobów z 918+ na drugi Synology aby potem z tego backupu uruchomić wszystkie usługi na tym zapasowym w razie awarii 918+ ? (np. pożar i utrata 918+ wraz z dyskami które w nim są).
Awatar użytkownika
SnejX
Uczeń Mistrza

Re: Pełny backup dla 918+

Post autor: SnejX »

ABfB ma opcję backupu NAS na drugi (inny) NAS.
Można też Hyper Backup albo rsync.

Ale o szczegółach działania muszą się wypowiedzieć inni, którzy tego używają.
Awatar użytkownika
michau
Godfather

Post autor: michau »

Synology High Availability

Menedżer Synology High Availability wykorzystuje zdolność dwóch serwerów Synology NAS do zmaksymalizowania czasu pracy bez przestojów serwisowych. Klaster jest zaprojektowany w taki sposób, że serwer aktywny jest odpowiedzialny za wykonywanie wszystkich usług i synchronizację danych z serwerem pasywnym, który podtrzymuje i przejmuje usługi, kiedy serwer aktywny staje się niedostępny.
NAS:
[ 1. ] DS1522+ | 64 GB RAM | DSM 7.2 | 3 x WD DC HC580 Btrfs RAID 5
[ 2. ] DS1515+ | 16 GB RAM | DSM 7.1 | 5 x WD Red WD60EFRX Btrfs RAID 5
Awatar użytkownika
SnejX
Uczeń Mistrza

Post autor: SnejX »

Trochę za szybko przeczytałem Twoje pytanie i skupiłem się na samym backupie ale @michau dobrze radzi,
michau pisze: pn wrz 16, 2024 9:01 pm Synology High Availability
jest tym czego szukasz

Natomiast oba urządzenia muszą być identyczne
https://www.synology.com/pl-pl/dsm/7.2/ ... e_spec/SHA
alientm
Początkujący

Dzięki za odp.
HA chyba odpada, ze względu na to że zapasowe urządzenie musi być takie samo (jednak koszt) i pomysłem jest aby było w innej lokalizacji. Nie wiem jak w tym wypadku zadziała HA przy zapisie dużych plików gdzie drugie urządzenie będzie na łączu WAN (czy to wszystko nadąży za sobą?).

Hyper backup - z tego aktualnie korzystam robiąc kopie na podłączony dysk przez USB, działa, bardzo fajne narzędzie i mocno intuicyjne. Jedynie Jeśli te kopie będą tworzone na zapasowym NAS to czy na nim będę mógł je odtworzyć w razie awarii głównego wraz z aplikacjami i ustawieniami ?

rsync - mega prostota ale mam wrażenie że to głównie kopia plików (a ustawienia, aplikacje?)
look12
Uczeń Mistrza

Pełny backup dla 918+

Post autor: look12 »

alientm pisze:Dzięki za odp.

Hyper backup - z tego aktualnie korzystam robiąc kopie na podłączony dysk przez USB, działa, bardzo fajne narzędzie i mocno intuicyjne. Jedynie Jeśli te kopie będą tworzone na zapasowym NAS to czy na nim będę mógł je odtworzyć w razie awarii głównego wraz z aplikacjami i ustawieniami ?
Z HB tak, pod warunkiem, że będziesz miał na to miejsce na dysku. Na zdalnym NAS będziesz miał backup i potrzebę otworzenia danych, czyli tak w skrócie ilość zajętego miejsca x2.

Możesz zastosować backup przez HB + replikację migawek. Wówczas dane na zdalnym NAS’ie masz dostępne „od ręki”, aplikacje oraz ustawienia DSM można otworzyć z HB.
Jeżeli ilość danych między replikacjami nie idzie w GB, to w sieci WAN nie powinno być problemu z wykonaniem replikacji.

Replikację migawek obsługują NAS’y z btfrs, czyli nowy nas musi być na intelu lub AMD, na Twoim 918+ musi być również btfrs.

P.S. Replikacji migawek, czy też rsync nie stosowałbym jako zamiennik dla backapu HB.
DS423+
DS916+
RT2600ac
alientm
Początkujący

look12 pisze: wt wrz 17, 2024 8:35 am
alientm pisze:Dzięki za odp.

Z HB tak, pod warunkiem, że będziesz miał na to miejsce na dysku. Na zdalnym NAS będziesz miał backup i potrzebę otworzenia danych, czyli tak w skrócie ilość zajętego miejsca x2.

Możesz zastosować backup przez HB + replikację migawek. Wówczas dane na zdalnym NAS’ie masz dostępne „od ręki”, aplikacje oraz ustawienia DSM można otworzyć z HB.
Jeżeli ilość danych między replikacjami nie idzie w GB, to w sieci WAN nie powinno być problemu z wykonaniem replikacji.

Replikację migawek obsługują NAS’y z btfrs, czyli nowy nas musi być na intelu lub AMD, na Twoim 918+ musi być również btfrs.

P.S. Replikacji migawek, czy też rsync nie stosowałbym jako zamiennik dla backapu HB.
Dzięki za wyjaśnienie, biorę pod uwagę utratę danych do 24h wstecz więc chyba HB wydaje sie być sensowym wyborem. Ale świetną uwaga jest ilość miejsca na zapasowym Synology.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Modele serii +”