Odczyt/zapis na dysku przy DSM 6.0

ODPOWIEDZ
newkind
Amator
Posty: 14
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:10 pm

Odczyt/zapis na dysku przy DSM 6.0

Post autor: newkind »

Witam,

Zaktualizowałem na swoim Synku DSM do wersji 6.0 i od tamtego czasu co chwila (średnio co 30 min) moje dyski wydają odgłos pracy jak przy zapisie. Sprawdzałem monitor aktywności oraz to czy przypadkiem żaden Backup w tym czasie się nie robi, ale nie mogę zlokalizować co by powodowało wzmożoną pracę dysków. Nie jest to ani pobieranie ani przenoszenie ani backup.

Czy ktoś ma podobny problem ?

Pozdrawiam,
Synology DS713+ - 4GB RAM mod
Przemuss
Wyrocznia
Posty: 1088
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Odczyt/zapis na dysku przy DSM 6.0

Post autor: Przemuss »

Jeśli ta aktywność dysków jest chwilowa to nie przejmuj się. Możliwe że ktoś/coś próbuje mieć dostęp do synka, zapis logów lub samokontrola DSM.
Ja bym się tym nie przejmował.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
BishopKG
Amator
Posty: 11
Rejestracja: czw mar 24, 2016 4:00 pm
Lokalizacja: Kołobrzeg

Re: Odczyt/zapis na dysku przy DSM 6.0

Post autor: BishopKG »

Synek 1813+ i 713+ mieli dyskami ciagle od chwili instalacji 6 zaczyna mnie to już nawet irytować. Na wcześniejszym DSM tego nie było.
newkind
Amator
Posty: 14
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:10 pm

Re: Odczyt/zapis na dysku przy DSM 6.0

Post autor: newkind »

W moim przypadku okazało się, że przyczyną jest paczka "Intrusion Prevention" w wersji Beta. To ona powodowała "mielenie dysków".
Synology DS713+ - 4GB RAM mod
Awatar użytkownika
WILU
Uczeń Mistrza
Posty: 734
Rejestracja: śr gru 30, 2015 10:58 pm
Lokalizacja: Tychy

Re: Odczyt/zapis na dysku przy DSM 6.0

Post autor: WILU »

BishopKG pisze:Synek 1813+ i 713+ mieli dyskami ciagle od chwili instalacji 6 zaczyna mnie to już nawet irytować. Na wcześniejszym DSM tego nie było.
wrzuć info jakie masz dodatkowe pakiety zainstalowane i uruchomione :roll:
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213
>> Udzielam pomocy TYLKO I WYŁĄCZNIE na forum <<
BishopKG
Amator
Posty: 11
Rejestracja: czw mar 24, 2016 4:00 pm
Lokalizacja: Kołobrzeg

Re: Odczyt/zapis na dysku przy DSM 6.0

Post autor: BishopKG »

na wstępie dodam że aby byc pewnym ze nikt nie buszuje po synku odizolowałem go od internetu. Pakiety zainstalowane to vpn, photo station, web station, iTunes server, cms, cloud station, audio station, download station, video station, mariadb, phpmyadmin
look12
Stały Bywalec
Posty: 321
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 10:46 am

Re: Odczyt/zapis na dysku przy DSM 6.0

Post autor: look12 »

Zacznij zatrzymywać usługi i obserwuj czy problem ustąpił, zacznij od VS i CS.
DS916+ / 6.2.3-25426 /
DS112+ / 6.2.3-25426 /
RT1900ac / SRM 1.2.4-8081/
mannix5
Amator
Posty: 31
Rejestracja: czw mar 24, 2016 2:32 pm

Re: Odczyt/zapis na dysku przy DSM 6.0

Post autor: mannix5 »

A czy miał ktoś z was taką przypadłość, że po migracji z DSM5.2 na DSM6.0, wchodząc z urządzenia zdalnego (laptop lub komputer w sieci domowej) do podfolderów 2 poziomu i niższych, NAS zawieszał komunikację z urządzeniem (kręcąca się klepsydra i wisząca aplikacja do przeglądania zasobów)? Dodam, że na NASie można przeglądać katalogi spod File Station, a na zdalnym urządzeniu niestety zwiechy.
DS716+|8GB RAM|2x6TB RAID-1 ext4|FW: DSM 6.1.2-15132|
ODPOWIEDZ