przenoszenie folderu ABfB

ODPOWIEDZ
R70
Uczeń Mistrza

przenoszenie folderu ABfB

Post autor: R70 »

szukałem, by wydawało mi się że to już było poruszane ale nie znalazłem.
Czy żeby przenieść folder ABfB z zawartością wszystkich zadań, wystarczy wyłączyć aplikację ABfB, przenieść folder w klasyczny sposób (panel sterowania->foldery współdzielone - >edytuj->lokalizacja) i po zakończeniu operacji włączyć aplikację ABfB ?
Pozdrawiam,
Paweł
DS1821+,DS1819+,DS224+,DS916+,DS710+,DS119j, DS120j, DX213, DX513, DX517
RT6600ax,RT2600ac,MR2200ac
look12
Uczeń Mistrza

Re: przenoszenie folderu ABfB

Post autor: look12 »

R70 pisze:szukałem, by wydawało mi się że to już było poruszane ale nie znalazłem.
Czy żeby przenieść folder ABfB z zawartością wszystkich zadań, wystarczy wyłączyć aplikację ABfB, przenieść folder w klasyczny sposób (panel sterowania->foldery współdzielone - >edytuj->lokalizacja) i po zakończeniu operacji włączyć aplikację ABfB ?
Ja zaryzykowałbym przeniesienie folderu między woluminami bez wyłączenia ABfB. W ABfB masz opcje „Pamięć masowa” gdzie aplikacja zapisuje wolumen na który zapisuje kopie (ABfB powinna zauważyć taką zmianę i pozwolić na nią lub nie). Trudno powiedzieć jak zachowa się jeżeli wyłączysz ją i przeniesiesz katalog, chociaż i w takim przypadku nie powinno być dramatu. Jest też opcja „Połącz”, która powinna zaktualizować taką zmianę. No i oczywista oczywistość, oba wolumeny to btrfs.

BTW - można to zasymulować na VDSM.
DS423+
DS916+
RT2600ac
ODPOWIEDZ

Wróć do „Active Backup for Business / Hyper Backup / BeeDrive”