Witam,
mam do Was pytanie ponieważ mój mało używany dysk służący do wykonywania backapu oraz ze względu na swoją wielkość do trzymania na nim mało ważnych plików video już drugi raz się zepsuł. Raz wymienili na gwarancji na nowy, i teraz ponownie ma błędy. Używany raz na miesiąc. Mowa o WD Black P10 Game Drive 5TB USB.
Jakich dysków używacie do backupu i nie macie z nimi problemów?
Jaki dysk przenośny do BACKUP?
-
- Wtajemniczony
-
- Wtajemniczony
Re: Jaki dysk przenośny do BACKUP?
Używam WD Elements 4TB, mam dwa takie i nigdy nie miałem z nimi problemów, backup raz na 1-2 tygodnie. Teraz zastanawiam się czy nie kupić raczej SSD, ale póki co cena mnie odstrasza.
DS720+ | RAM Crucial 8GB DDR-2666 SODIMM | WD Red Pro 10TB / SSD WD RED SA500 1TB | Btrfs | 2x NVMe Intel Optane 16GB read SSD cache
-
- Uczeń Mistrza
A musisz mieć dysk mobilny (2.5") ?
Wg mnie wielkie pojemności w dyskach 2.5" z założenia są ryzykowne - miniaturyzacja i delikatna konstrukcja, wielką gęstość zapisu, często nie optymalna pozycja w czasie pracy itp. sprzyjają awaryjności czy utracie danych. Konstrukcje 3.5" wydają się pod tym względem bezpieczniejsza.
Najpewniejsze jako sprzęt mobilny (choć jeśli się posypią to najtrudniejsze do odzysku danych) i najdroższe zarazem są SSDki
Wg mnie wielkie pojemności w dyskach 2.5" z założenia są ryzykowne - miniaturyzacja i delikatna konstrukcja, wielką gęstość zapisu, często nie optymalna pozycja w czasie pracy itp. sprzyjają awaryjności czy utracie danych. Konstrukcje 3.5" wydają się pod tym względem bezpieczniejsza.
Najpewniejsze jako sprzęt mobilny (choć jeśli się posypią to najtrudniejsze do odzysku danych) i najdroższe zarazem są SSDki
Pozdrawiam,
Paweł
DS1821+,DS1819+,DS224+,DS916+,DS710+,DS119j, DS120j, DX213, DX513, DX517
RT6600ax,RT2600ac,MR2200ac
Paweł
-
- Wtajemniczony
@wlodekh Do backupu ssd ma tylko przewagę że szybciej się on wykonuje? Trwałość raczej HDD powinna być lepsza, pomijam kwestię uszkodzenia mechanicznego. Jeżeli chodzi o szybkość to dla mnie nie ma to znaczenia, podłączam, puszczam kopię i za kilka godzin odpinam dysk.
@R70 niekiedy wykorzystuję go (raz na miesiąc) do odtworzenia przez konsolę XBOX plików video. 3,5 cala wtedy jest bardziej problematyczne bo dodatkowo trzeba podpiąć zasilacz zewnętrzny - aczkolwiek myślę czy czasem tak właśnie nie zrobić. Jeżeli 3,5 cala to co polecacie?
Trzecie rozwiązanie jakie biorę pod uwagę, to jednozatokowy Synology i dysk hdd do niego. Włączany tylko wtedy kiedy potrzeba kopii, obejrzenia video, zdjęć. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz, mając DS720+ z systemem plików BRTFS mając dodatkowo jednozatokowy bez BRTFS dużo tracę? Do kopii chyba nie ma problemów bo zrobię kopię wszystkich plików DS720+.
@R70 niekiedy wykorzystuję go (raz na miesiąc) do odtworzenia przez konsolę XBOX plików video. 3,5 cala wtedy jest bardziej problematyczne bo dodatkowo trzeba podpiąć zasilacz zewnętrzny - aczkolwiek myślę czy czasem tak właśnie nie zrobić. Jeżeli 3,5 cala to co polecacie?
Trzecie rozwiązanie jakie biorę pod uwagę, to jednozatokowy Synology i dysk hdd do niego. Włączany tylko wtedy kiedy potrzeba kopii, obejrzenia video, zdjęć. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz, mając DS720+ z systemem plików BRTFS mając dodatkowo jednozatokowy bez BRTFS dużo tracę? Do kopii chyba nie ma problemów bo zrobię kopię wszystkich plików DS720+.
-
- Uczeń Mistrza
@dawidb33; popularne dyski USB 3.5 WD czy Seagate są raczej bezproblemowe. W Seagate dyski poniżej 10TB mogą być w technologii smr która może być mało wygodna jeśli robisz jednorazowe backupy wielkości kilkaset GB (ale zastosowanie btrfs rozwiązuje problem pod warunkiem że host obsłuży ten format).
Do tego co piszesz nie trzeba tak silnego NASa - nawet najtańszy jednokieszeniowy wystarczy (obecnie wszystkie obsługują btrfs).
Co do wytrzymałości SSD to raczej bym się nie martwił - dyski o pojemności 4TB mają najczęściej taki TBW że trudno będzie Ci go wyczerpać robiąc backup kilkudziesięciu GB co kilka dni. Dyski talerzowe też mają ograniczenia - roczne obciążenie dysku - działa ono na innej zasadzie, ale przeciążenie dysku zwiększa ryzyko wystąpienia błędów, a dotyczy ono w odróżnieniu od SSD zarówno zapisu jak i odczytu (który w dyskach SSD jest nielimitowany).
Do tego co piszesz nie trzeba tak silnego NASa - nawet najtańszy jednokieszeniowy wystarczy (obecnie wszystkie obsługują btrfs).
Co do wytrzymałości SSD to raczej bym się nie martwił - dyski o pojemności 4TB mają najczęściej taki TBW że trudno będzie Ci go wyczerpać robiąc backup kilkudziesięciu GB co kilka dni. Dyski talerzowe też mają ograniczenia - roczne obciążenie dysku - działa ono na innej zasadzie, ale przeciążenie dysku zwiększa ryzyko wystąpienia błędów, a dotyczy ono w odróżnieniu od SSD zarówno zapisu jak i odczytu (który w dyskach SSD jest nielimitowany).
Pozdrawiam,
Paweł
Paweł
-
- Wtajemniczony
Jednak zdecydowałem zabrać z synology istniejące dyski i przeznaczyć je na backup w kieszeni 3,5 cala a do synology kupić nowe, większe dyski.
Zamówiłem dwa nowe dyski.
Z tego co wnioskuję, podmiana ma wyglądać w ten sposób:
Wyjmuję jeden ze starych dysków, w jego miejsce wkładam nowy. Odbudowuję zdegradowany stan. Po tej akcji nadal mam małą pojemność. Wyjmuję drugi stary dysk, wkładam drugi nowy, ponownie odbudowuję zdegradowany stan. I dopiero po całej tej operacji powiększam w opcjach synology wolumen?
A kiedy i jak mogę wyzerować stare dyski?
Zamówiłem dwa nowe dyski.
Z tego co wnioskuję, podmiana ma wyglądać w ten sposób:
Wyjmuję jeden ze starych dysków, w jego miejsce wkładam nowy. Odbudowuję zdegradowany stan. Po tej akcji nadal mam małą pojemność. Wyjmuję drugi stary dysk, wkładam drugi nowy, ponownie odbudowuję zdegradowany stan. I dopiero po całej tej operacji powiększam w opcjach synology wolumen?
A kiedy i jak mogę wyzerować stare dyski?