Backup serwera Windows 2008 R2 na Synology (P2P)

ODPOWIEDZ
mrorrent
Początkujący

Post autor: mrorrent »

Chcę wykonać backup serwera Windows (2008 R2) lub w wersji minimum wskazanych plików na tym serwerze na Synology zlokalizowanego w innym mieście, czyli w lokalizacji zdalnej.
Lokalizacja zdalna ma połączenie z internetem wyłącznie przez internet mobilny, bez szans na adres publiczny (sieć Play wyłącznie z adresami prywatnymi).
Oznacza to, że serwer Windows nie może zestawić bezpośrednio transmisji do Synology.
Słyszałem o rozwiązaniach gdzie serwer Windows łączy się do chmury. Równocześnie po stronie zdalnej Synology uruchomiona jest usługa trzymająca połączenie z chmurą. I przy takim rozwiązaniu serwer Windows wysyła dane do chmury, które trafiają na Synology.
Nie chcę danych trzymać w chmurze (ze względu na wolumin).

Pytania.
1. Czy opisany schemat jest możliwy?
2. Czy ktoś to ćwiczył, czyli jak to działa? Ile Ramu, jaki procesor w Synology planowany wolumin 20TB (całkowity), backupy przyrostowe.
3. Co potrzebuję aby opisanemu rozwiązaniu nadać realne działanie?

Dzięki
Awatar użytkownika
SnejX
Uczeń Mistrza

Re: Backup serwera Windows 2008 R2 na Synology (P2P)

Post autor: SnejX »

Tailscale?
look12
Uczeń Mistrza

Post autor: look12 »

mrorrent pisze: Pytania.
1. Czy opisany schemat jest możliwy?
2. Czy ktoś to ćwiczył, czyli jak to działa? Ile Ramu, jaki procesor w Synology planowany wolumin 20TB (całkowity), backupy przyrostowe.
Ad. 1 - poeksperymentuj z Tailscale, tak jak pisze [mention]SnejX [/mention]. Innym możliwym rozwiązaniem jest wystawienie serwera VPN w sieci w której znajduje się serwer Windows. Konfiguracja NAS’a umożliwia zainicjowanie połączenia VPN po stronie serwera Synology.
Ad. 2 - jeżeli użyjesz do backapu ABfB to szukaj jakikolwiek serwer Synology z Intelem lub AMD. Na tych prockach jest możliwość utworzenia volumenu btfrs, który jest wymagany dla ABfB. Jeżeli to ma być 1 lub kilka kompów ilość RAM’u serwera nie będzie miała znaczenia.

Nie wiem jaki szybki masz ten internet mobilny, ale wyzwaniem będzie przerzucenie danych po sieci nawet jeżeli to backup przyrostowy.
DS423+
DS916+
RT2600ac
ODPOWIEDZ

Wróć do „Active Backup for Business / Hyper Backup / BeeDrive”