Serwer Synology Drive >=3.1

ODPOWIEDZ
R70
Uczeń Mistrza

Post autor: R70 »

Od wersji 3.1 wzwyż pojawiła się w Konsoli administratora Synology Drive -> Folder zespołu -> Moje pliki; opcja "konwertuj" służąca indeksacji całego folderu home. opisano to pod tym linkiem
https://kb.synology.com/pl-pl/DSM/tutor ... logy_Drive
Przy próbie konwersji otrzymujemy informację że konwersja jest nieodwracalna i dotyczy wszystkich kont użytkowników.
Ale przyznam że nadal mam mętlik - nie wiem po co i czy powinienem ją przeprowadzić (co zyskam a co stracę) ?
Może ktoś ma jakieś doświadczenia ? może coś rozjaśnić ?
Pozdrawiam,
Paweł
DS1821+,DS1819+,DS224+,DS916+,DS710+,DS119j, DS120j, DX213, DX513, DX517
RT6600ax,RT2600ac,MR2200ac
look12
Uczeń Mistrza

Re: Serwer Synology Drive >=3.1

Post autor: look12 »

Obecnie Drive katalog home użytkownika traktuje jako katalog prywatny/indywidualny widziany przez klienta Drive jako „moje pliki” i takiego katalogu plików prywatnych nie ustawisz w innym miejscu.
W konsoli administratora możesz jedynie włączyć lub wyłączyć dostępność klienta do „moje pliki”.
Natomiast katalog/katalogi Zespołu możesz wskazać dowolne inne foldery udostępnione w systemie plików.

Domyślam się, prywatny katalog drive miałeś umieszczony poza home dlatego dostałeś opcje konwersji.
DS423+
DS916+
RT2600ac
R70
Uczeń Mistrza

Re: Serwer Synology Drive >=3.1

Post autor: R70 »

Dzięki za podpowiedź :)
Na DSM miałem włączonego użytkownika domowego. "Moje pliki" były oczywiście włączone w konsoli administratora drive i tam były foldery:
->Drive
->moments,
Natomiast wyłączony był "homes". Po migracji włączyłem "homes" i aplikacja dość długo robiła indeksację.
Obecnie w "poje pliki" mam folder Drive (który jest pusty) i linki do dokumentów synology office, natomiast w:
homes->user-> foldery:
->CloudStation->CloudStation (w
->Drive->Drive, linki do doku. synology office (tak samo jak w "Moje pliki"), Backup->foldery backupowanych komputerów tego usera
->music->playlists
->Photos->moments (to wszystkie zdjęcia z moments tego usera)

Dla "moje pliki" nadal mam opcję "konwertuj" i nie mam pojęcia co ona zrobi - ale jest nieodwracalna.

Wszystkie zespołu które są synchronizowane, to inne foldery współdzielone włączone w konsoli administratora Drive więc nie biorę ich pod uwagę w tej rozkminie ;)
Pozdrawiam,
Paweł
DS1821+,DS1819+,DS224+,DS916+,DS710+,DS119j, DS120j, DX213, DX513, DX517
RT6600ax,RT2600ac,MR2200ac
look12
Uczeń Mistrza

Post autor: look12 »

R70 pisze: ….
Natomiast wyłączony był "homes". Po migracji włączyłem "homes" i aplikacja dość długo robiła indeksację.
…..
Dla "moje pliki" nadal mam opcję "konwertuj" i nie mam pojęcia co ona zrobi - ale jest nieodwracalna.
Co do włączenia homes, to jest to potrzebne jeżeli korzystasz z ShareSync, masz podpowiedź po najechaniu na „i” jeżeli nie korzystasz z synchronizacji drive pomiędzy NAS’ami to nie ma potrzeby zaznaczania „Włącz” dla tego katalogu.

Co do konwertuj, nie spotkałem się z taką opcją w konsoli adm Drive, może jest to związane z przebudową bazy indeksowania plików lub bazy danych Drive.

Co do nazw katalogów w home/user (Drive, moments, etc) - dla Drive nie ma to większego znaczenia (może to mieć znaczenie dla innych aplikacji np. DS Audio, Synology Photos). Klient na mobilki i tak będzie miał dostęp do home/user i tak to jest widoczne w „pliki-> moje pliki”, dla klienta na kompie masz większą elastyczność konfiguracji, możesz wybrać do synchronizacji cały katalog home/user lub dowolny katalog/katalogi lub podkatalog/podkatalogi znajdujące się w home/user w trybie „on-line” lub „on-demand”.
DS423+
DS916+
RT2600ac
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cloud Station / Drive”