Zwiększenie partycji z danymi po wymienia dysku 2T -> 4T

ODPOWIEDZ
mundex
Początkujący

Zwiększenie partycji z danymi po wymienia dysku 2T -> 4T

Post autor: mundex »

Witam,
Mieliśmy awarię w naszym DS413j (4x2TB JBOD), padł nam dysk w zatoce #1 (bad sektory). Ponieważ jak na lekarstwo nie mieliśmy pod ręką żadnego dysku 2TB użyliśmy 4TB. Kumpel zrobił kopię dysku Acronisem (4 dni to trwało; kopia po sektorze) i po zainstalowaniu dysku, naprawieniu przestrzeni systemowej i ponownym złożeniu volumenu NAS działa poprawnie. Czy jest jakaś metoda (pewnie z konsoli, bo w DSM 6 nie widzę) aby wykorzystać pozostałe 2TB, które teraz wietrzą się na tym nowym dysku?
Awatar użytkownika
WILU
Uczeń Mistrza

Re: Zwiększenie partycji z danymi po wymienia dysku 2T -> 4T

Post autor: WILU »

nie ma możliwości by wykorzystać tą przestrzeń. tu masz RAID kalkulator od Synology:
https://www.synology.com/en-global/supp ... calculator
patrz na dole punkt 3:
When using SHR or SHR-2 HDD protection as your RAID type, the Unused space will be automatically reserved for future expansion. On the contrary, Unused space under other RAID types indicates the space that can't be utilized and is thus wasted.
EDIT:
za dużo robię na raz rzeczy i teraz doczytałem że chodzi o JBOD, nie SHR. niemniej z tego co wiem możesz rozszerzyć sprawny wolumen JBOD dodając nowy dysk, w obecnej sytuacji by wykorzystać te dodatkowe 2TB trzeba by zrobić backup danych i utworzyć na nowo wolumen JBOD:
jak rozszerzyć JBOD
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213
>> Udzielam pomocy TYLKO I WYŁĄCZNIE na forum <<
mundex
Początkujący

Trafiłem na taki tekst w necie, zastanawiam się czy dałoby się to rozwiązanie zaadaptować:
http://blog.azib.net/2013/12/how-i-upgr ... as-to.html
Awatar użytkownika
WILU
Uczeń Mistrza

Post autor: WILU »

z tego co doczytałem w tym linku tam chodzi o nieco odmienną sytuację: gościowi padł dysk nr 1 w macierzy RAID-1, wymienił go na większy, naprawił wolumin, wyciągnął drugi dysk i rozszerzył wielkość partycji na pierwszym dysku. zauważ że tam mamy RAID-1, czyli te same dane na dwóch dyskach, w JBOD dane często są podzielone między dyskami (szczególnie dotyczy to dużych plików).
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213
>> Udzielam pomocy TYLKO I WYŁĄCZNIE na forum <<
mundex
Początkujący

Stąd właśnie pytanie, czy dałoby się to rozwiązanie zaadaptować i rozszerzyć wielkość partycji na dysku, który wchodzi w skład JBODa i ma teraz 2T nieużywanego miejsca.
ODPOWIEDZ

Wróć do „DSM 6.x”