O kurde... mega pomoc z Waszej strony. Dzisiaj miałem opcję pewnych testów. Fakt, ze trochę wolniej przywraca, ale miała na to wpływ przepustowość sieci i sama praca serwera, który robił kopie.
Widzę, że sporo Urzędów i Starostw rozważa opcję z Synology z uwagi na licencyjność, która po zakończeniu projektu, o którym pisałem na początku nie wbije gwoździa do trumny. Jak popatrzyłem na cennik Vee...am'a to mi wody odeszły
Zwróciłem jeszcze uwagę na jedną rzecz: jest pomysł, żeby zrobić to w HA. Mamy już takie rozwiązanie na DS920+ i leci to już od dłuższego czasu. Bez kichnięcia. Ważna była natychmiastowa dostępność plików. A że serwerów dziedzinowych mamy naćkane sporo (wirtualki) to dywersyfikacja Samby była istotna. Oczywiście wiem, że można to robić na milion innych sposobów, ale był kiedyś lekki przypał i przywrócenie migawek na Synology trwało tyle, że ledwo kawę zrobiliśmy
To HA opierałoby się o 2 sztuki RS4021xs+ oraz WD Red Pro 16TB. Doczytałem, że ABfB będzie działało w HA. Co do migawek i ich ewentualnej replikacji... bez problemów. Obecnie taki model działania już jest i sprawdza się. Niezależnie jeszcze leci Hyper Backup do innej stacji Synology.
Nie robiliśmy wcześniej ABfB w HA, ale mam nadzieję, że będzie hulało. Przynajmniej widzę opcję instalacji ABfB na tych dwóch DS920+ w klastrze.
Jest jeszcze ciekawa informacja na stronie Synology:
https://kb.synology.com/pl-pl/DSM/help/ ... ?version=7
Nie można wykonywać kopii zapasowej woluminów większych niż 64 TB. Dowiedz się więcej na temat ograniczenia usługi Microsoft Volume Shadow Copy Service (VSS).
EDIT: Jeszcze jedno, myślmy nad tym, aby w tym klastrze było ABfB i foldery współdzielone w sieci wraz z migawkami. Zastanawiam się, czy dyski M2 usprawnią pracę jako cache przy zapisie i odczycie folderów podmapowanych na stacjach (przy takiej drobnicy, jaka jest w Urzędach). Ciekawe, czy to uciągnie. Myślę, że ma ten serwer (serwery) na tyle kopa, że nie powinno być problemu.