Cześć, poproszę o pomoc z diagnozą HDD
w DS220+ mam zamontowane dwa dyski WDC WD30EFRX, na obu mam podobny czas działania 40 550 godzin, oba wykazują stan dobry, z opisem dysk jest sprawny. testy rozszerzone S.M.A.R.T. na obu z wynikiem Dobry stan
na 1 mam liczbę ponownych podłączeń dysku: 0 i liczba ponownych identyfikacji dysku: 0
na 2 mam liczbę ponownych podłączeń dysku: 11 i liczba ponownych identyfikacji dysku: 5
ale co pewien czas dostaję informację w panelu mam informację o błędach, więc sprawdzam w zarządzaniu przechowywaniem i mam tak:
Pula pamięci 1
Ostrzeżenie
2.7 TB
Informacje
Sugestia:
Wystąpiły błędy systemu plików na woluminie 1. Utwórz kopię zapasową danych i wykonaj sprawdzanie systemu plików. Jeśli problem nie ustąpi, przed usunięciem woluminu i utworzeniem nowego należy wykonać kopię zapasową danych.
Typ RAID: Synology Hybrid RAID (SHR) (Z ochroną danych z tolerancją błędów 1 napędu)
Obsługa wielu wolumenów: Nie
Informacje o dysku
Urządzenie
Liczba napędów / Typ
Rozmiar napędu
Stan alokacji
Stan kondycji
Synek
Dysk 1 (HDD)
2.7 TB
Normalna
Dobry stan
Synek
Dysk 2 (HDD)
2.7 TB
Normalna
Dobry stan
ale niepokoją mnie takie informacje :[ext4 filesystem check & repairing] completed. System reactivated [Volume 1] and related services.
pomoc synology odpisałą mi tak:
Dziękuję za kontakt z pomocą techniczną firmy Synology. Proszę pozwolić mi odpowiedzieć w języku angielskim, ponieważ nasz zespół pomocy technicznej jest ograniczony.
Oba dyski twarde są uszkodzone i muszą zostać wymienione na nowe. Nie jesteśmy w stanie oszacować, jak długo będą one działać, ale aby zapewnić bezpieczeństwo danych, sugeruję zawsze mieć kopię zapasową i wymienić te dyski twarde.
pomóżcie zrozumieć informację od nich z załącznika i na jakiej podstawie dyski są uszkodzone, skoro diagnoza smart nie wskazuje błędów
Błędy HDD
-
- Początkujący
Re: Błędy HDD
doszukałem się jeszcze takich danych w smart Atrybut :
Każdy próg jest określony przez producenta napędu. Użytkownicy zostaną powiadomieni, gdy wartość atrybutu będzie niższa od wartości progowej. Jeśli otrzymasz to powiadomienie, wykonaj kopię zapasową danych na tym dysku, aby zapobiec potencjalnej utracie danych na skutek awarii dysku.
ID
Atrybut
Każdy próg jest określony przez producenta napędu. Użytkownicy zostaną powiadomieni, gdy wartość atrybutu będzie niższa od wartości progowej. Jeśli otrzymasz to powiadomienie, wykonaj kopię zapasową danych na tym dysku, aby zapobiec potencjalnej utracie danych na skutek awarii dysku.
ID
Atrybut
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.