Błąd DNS losowo na jednym urządzeniu

ODPOWIEDZ
karoljas96
Amator
Posty: 26
Rejestracja: ndz mar 15, 2020 10:21 pm

Błąd DNS losowo na jednym urządzeniu

Post autor: karoljas96 »

Cześć, mam internet z Vectry z ich routerem w trybie modemu (mostu) + Tplink TL-WR841N podłączony przewodowo przez WAN. Wszystkie urządzenia korzystają z tplinka, czyli jakieś dwa laptopy, dwa telefony, tablet i Synology NAS.

Problem w tym, że co pewien czas losowo jedno z urządzeń traci dostęp do internetu z błędem DNS_PROBE_FINISHED_NO_INTERNET. Komunikat ten trwa ok 5min, po czym internet wraca. Sytuacja powtarza się, czasami co kilka minut, czasami co kilka godzin. Najgorzej gdy oberwie się serwerowi NAS.

W Tplinku nic nie kombinowałem, podłączyłem go tylko przez WAN i Synology automatycznie otworzył sobie porty. Rozwiązanie takie działało jakieś pół roku, z bardzo rzadkimi błędami DNS, które jak już dotyczyły tylko połączenia z netflixem i live.com ale np. google działał. Macie pomysł co się stało? router umiera czy coś można coś wymyślić jeszcze
Awatar użytkownika
mikhnal
Jedi of Synology
Posty: 1937
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Błąd DNS losowo na jednym urządzeniu

Post autor: mikhnal »

Na TP-Linku masz zainstalowany najnowszy firmware?
DS3018xs
DSM 6.2.4-25556
2x 16GB RAM KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3400 read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x SilverStone FW91 fan mod
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2.4-8081 Update 2
Awatar użytkownika
SnejX
Zawsze On-Line
Posty: 461
Rejestracja: czw mar 23, 2017 9:12 pm
Lokalizacja: Łódź

Re: Błąd DNS losowo na jednym urządzeniu

Post autor: SnejX »

to już dość stary model i ostatnie FW na niego są z 2018 roku (którą masz wersję sprzętową?)
https://www.tp-link.com/pl/support/down ... /#Firmware

może lepiej wgrać tam DD-WRT
stanley99
Stały Bywalec
Posty: 322
Rejestracja: śr mar 30, 2016 7:22 am
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: Błąd DNS losowo na jednym urządzeniu

Post autor: stanley99 »

@karoljas96: a w routerze DNS-y jak masz wpisane? Adresy pobierane automatycznie od dostawcy, czy własne, np. 8.8.8.8, 1.1.1.1, itp. ? Może na początek spróbuj to zmienić, tzn. jeśli są od dostawcy, to wpisz własne, lub na odwrót?

EDIT. Adresy DNS można także wpisać w NAS-ie - wówczas Synek będzie korzystał z tych DNS-ów, niezależnie od tego, co jest wpisane w routerze.
Warto też (jeśli nie masz) NAS-owi nadać statyczny adres IP, lecz taki, by nie kolidował z pulą przydzielaną przez DHCP (zapewne u Ciebie za DHCP odpowiada router).
DS214play | DSM 6.2.3-25426 Update 3
RT2600ac
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.
ODPOWIEDZ