Synology odświeżyło starszego brata (DS215j) recenzowanego modelu. NAS wokół którego rzecz się ma jest przeznaczony do zastosowań w małych firmach i użytku domowego. Uzbroić go można w dyski 3,5” jak i 2,5” po zastosowaniu dodatkowej ramki montażowej. Dwa miejsca na dyski wyposażone są w interfejs SATA III i są w stanie udźwignąć łącznie 16TB. Zasadniczą różnicą jaka go wyróżnia od poprzedniego modelu jest dwu rdzeniowy procesor o architekturze 32 bitowej i taktowaniu 1 GHz. Taki zabieg przyspieszył parametry odczytu i zapisu danych na serwerze. Pamięć operacyjna została na tym samym poziomie a mianowicie 512MB DDR3, do zastosowań w małej firmie lub domu uważam że więcej nie potrzeba. Jeżeli ktoś planuje korzystać z serwera NAS jako rejestratora do monitoringu za pomocą Surveillance Station, będzie mógł podłączyć dziesięć kamer w tym na dwie sztuki producent licencje daje za darmo. Urządzenia peryferyjne możemy podłączyć do dwóch portów USB 3.0.
Foscam FI9826pV2 to kamera jedna z wielu jaką proponuje nam jej producent, w swoim portfolio mogą się pochwalić kamerami z szeroko i wąskokątnymi, z ruchomą głowicą i monolitem, zewnętrznymi jak i wewnętrznymi. Kamera jaką testowałem jest różniąca się od reszty tym, że posiada umiejętność 3 krotnego zbliżenia monitorowanego obiektu. Taka możliwość daje nam się wykazać w pomysłowości zastosowania takiego sprzętu. Testując tą kamerę przychodziły mi na myśl różne metody jej zastosowania. Wybrałem kontrolę pracowniczą i kontrole magazynu, ale najpierw trochę suchej teorii.
Parametry i wygląd zewnętrzny recenzowanego sprzętu.
Serwer:

Kamera:

Testy kamery przeprowadzałem w dwóch miejscach, a mianowicie w firmie (gdzie przebywam na co dzień) jako kontrola magazynu, jak i w restauracji (mojej żony) jako kontrola pracownicza. Oby dwa testy przeprowadziłem na zasadzie transmisji obrazu do serwera DS216j który, znajduje się w moim domu. Pierwsze z nich (firma) posiada łącze 10Mb/s pobierania i 0,72Mb/s wysyłania, kamera była wpięta bezpośrednio w router. Drugi (restauracja) transmitował obraz poprzez mobilny router LTE po sieci Wi-Fi. Miejsce w którym fizycznie znajduje się nasz serwer posiada łącze operatora kablowego 120Mb/s pobierania i 10Mb/s wysyłania.
Konfiguracja.
Przeprowadziłem trzy różne sposoby dodawania kamery do Surveillance Station, w zależności od sytuacji w jakiej chcemy monitorować. Tutaj odniosę się do miejsc w jakich kamera monitorowała.
1. Kamerę wpiąłem do routera firmowego w którym, przekierowałem porty. Takie same porty ustawiłem w kamerze za pomocą wbudowanego oprogramowania wewnętrznego. Następnie w kreatorze dodawania kamer wpisałem:
nazwę kamery -> IP zewnętrzne sieci -> Port -> Z listy wybrałem markę Foscam -> Z listy wybrałem model FI99826P V2 -> Format wideo: H.254 -> Format audio: G711 -> Nazwa użytkownika kamery: admin (lub jakąkolwiek ustawimy) -> Hasło do kamery

Następnie testujemy połączenie i dajemy zakończ.
2. W przypadku połączenia kamery poprzez Wi-Fi do rutera z internetem mobilnym LTE, sprawa była również bardzo łatwa za jednym wyjątkiem. Cała procedura wyglądała bardzo podobnie, lecz podłączenie do sieci Wi-Fi kamery wykonałem za pomocą przycisku WPS. Po wciśnięciu przycisku na kamerze dostajemy informację w języku angielskimi (damski głos) że protokół WPS jest włączony, następnie wciskamy przycisk na routerze i gotowe. Procedura w kreatorze dodawania kamery wygląda tak samo jak w przypadku punktu nr 1.
Teraz chciałem powiedzieć o wyjątku o którym wcześniej napisałem, a mianowicie aby przekierować porty z ruterów mobilnych (wszystkich operatorów telefonii komórkowej) trzeba wydać trochę grosza na płatną rozmowę z infolinią i uruchomić usługę upublicznienia adresu swojego routera (od 5 zł do 15 zł miesięcznie w zależności od operatora), później już idzie jak z płatka.
3. Tej konfiguracji nie poddaje testom ponieważ jest najprostszą na świecie: Foscam i Synology w jednej sieci logicznej. W przypadku takowej konfiguracji udajemy się do Surveillance Station włączamy kreator dodawania kamer wpisujemy nazwę kamery jej model i klikamy na lupkę przy wpisaniu adresu IP reszta dzieje się sama. Jeżeli kamera nie jest wspierana przez Sunology przechodzimy do zakładki ONVIF i wyszukujemy kamerę. W naszym przypadku nie będzie z tym problemy ponieważ nasz NAS ma w bazie praktycznie wszystkie kamery Foscam.
Po konfiguracji połączenia preferowanego przez nas zostaje nam skonfigurować parametry kamery, harmonogram nagrań oraz to co ma rejestrować. Z tej okazji nagrałem krótki filmik który przedstawiam opis funkcji podstawowych.
Jakość obrazu.
Na podstawie poniższych zrzutów obrazu z Surveillance Station opowiem o jakości obrazu.

Obraz jest ostry w bliskich jak i dalekich fragmentach wykonanego Snapschot`a. Na pierwszy rzut oka widać jak linie które powinny być proste, są pozakrzywiane i schodzą się od zewnątrz zdjęcia do środka. Jest to efektem zastosowania soczewki typu „rybie oko”, taki zabieg poszerzył kąty widzenia Foscama. Zastosowany obiektyw jest jasny bo aż F:1,8, pomimo pozoru w dzień nierobi nam to żadnej różnicy bo i tak jest jasno, lecz w nocy w połączeniu z jedenastoma diodami IR ma duże znaczenie.
Poniżej pokazuje jak kamera widzi w nocy z odległości 2,5metra:

I podobna sceneria lecz kamera patrzy już na odległość 9-ciu metrów:

To zdjęcie pokazuje nam jak świetnie radzi sobie w całkowitej ciemności Foscam FI9826p.
Poniżej załączam nocny filmik z monitorowanej restauracji.
Powyższy filmik ukazuje nam stabilne działanie na łączu LTE mobilnego internetu i bardzo dobrą jakość rejestrowanego obrazu przez DS216j. Zarejestrowany obraz z restauracji daje nam jeszcze jedną ważną informację, mikrofon wbudowany w kamerę jest naprawdę czuły. Dowodem na to jest słyszalny dźwięk działającej lodówki, która jest w kuchni oddalonej o około 12 metrów.
Test dźwięku dwu kierunkowego
Filmik ukazuje moją próbę dźwięku dwu kierunkowego za pomocą testowanej kamery. Niestety lub „stety” znów wyszła bardzo dobra czułość mikrofonu, siedząc w pokoju obok i mówiąc „Test dźwięku dwu kierunkowego” słyszymy echo co oznacza że, mówiąc te słowa kamera nas usłyszała.
Generalnie funkcja działa bardzo dobrze i ma bardzo wiele zastosowań. Na przykład można zrobić konferencje między oddziałami firmy, przy kontroli rodzicielskiej można porozmawiać ze swoją pociechą, czy też najzwyczajniej w świecie przekazywać instrukcje pracownika nie będąc w firmie.
Komendy PTZ wyzwalane z Surveillance Station są dobrze przyjmowana przez kamerę i w zależności od posiadanego łącza internetowego reagują natychmiastowo lub z lekkim opóźnieniem. Oprogramowanie Synology pozwala na dodawanie tras patrolowania kamery i ta funkcja działa bez zarzutu. Jedynym małym minusem jest słyszalna praca kamery przy jej ruchu , przybliżaniu i oddalaniu obrazu. Poniżej załączam filmik przedstawiający ten minus.
Podsumowując.
W dziedzinie monitoringu przemysłowego, rozwiązań do firm jak i domowego korzystania z rozwiązań jakie daje nam serwer NAS DS216j firmy Synology dzieli nas tylko wyobraźnia. Zastosowania jako domowe centrum rozrywki, chmury, zabezpieczenia newralgicznych danych cyfrowych i podwyższenie bezpieczeństwa w postaci monitoringu czy też kontroli dostępu wyżej opisywany sprzęt jest nie do zastąpienia. Testując oby dwa urządzenia zobaczyłem bardzo dużo możliwości i zastosowań tego typu sprzętu, lecz w parę jest ciężko je wszystkie opisać. Kamera FI9826p w połączeniu z DS216j daje nam możliwość wykorzystania wielu scenariuszy monitorowania obiektów, biur, restauracji czy też naszych domostw. Młodszy brat modelu DS215j jest o 40% szybszy w odczycie i około 60% szybszy w zapisie z obsługą pełnego szyfrowania danych. Dlatego też obsługa monitoringu czy zabezpieczenia danych staje się komfortowa i przyjazna dla użytkownika.
Pozdrawiam
bochen