Jestem posiadaczem modelu DS216j, w zestawie mam, a raczej miałem 2 dyski 2TB WD Red, niestety po niecałych 2 latach jeden z dysków padł. Wysłałem go do reklamacji do sklepu X-KOM i w drodze uznanej reklamacji otrzymałem dysk nowy - lecz recertyfikowany, mimo moich obaw pytałem w sklepie 2 razy czy to ten dysk ma takie same parametry co Red - odpowiedź była że TAK.
Po wpięciu nowego dysku i uruchomieniu Synology nie czekając za długo wyrzuciło błąd o niezgodności pojemności dysków, zalecona opcja - restart urządzenia została wykonana.
No i tutaj zaczynają się problemy.
- urządzenie nie chce się ponownie załączyć - wyskoczył błąd z problemem oprogramowania, ponieważ dyski były ustawione w RAID, ten dysk główny wyciągnąłem z urządzenia,
- na te miejsce założyłem TYLKO nowo otrzymany dysk - pozwoliłem aby program się na nim zainstalował - dziwne, bo udało się to dopiero za którymś tam razem.
- nic dalej nie robiłem i żadnych partycji nie zakładałem.
Dysk który mam oryginalny wpiąłem do zakupionej dzisiaj przejściówki USB z zasilaniem - dysk się połączył - program HD Tune i WD Life Guard ten dysk widzi - jednak nie mogę z tego dysku przenieść żadnych danych przez USB - doszedłem do momentu kiedy w managerze urządzeń ten dysk jest widoczny - ale bez nadanego woluminu.
Niestety na tym moja wiedza się kończy i proszę Was o pomoc, co dalej mogę zrobić?