Re: quickconnect - router się zgłasza, NAS nie.

#11
Kurcze, pewien to jestem tylko tego że kiedyś zejdę z tego świata. Ale wydaje mi się że sprawdziłem wszystko 100razy. A mój żal wylałem w tym wątku dlatego że uważam że jednak od tego żeby zweryfikować czy na pewno sprawdziłem wszystko jest właśnie wsparcie.
Jutro zadzwonię do epasystem - zapłaciłem u nich za CaprePack i dam szansę się wykazać. Choć wiary we mnie mało, bo do te pory każde pytanie które im zadałem było w sumie za trudne - jeśli sam problemu nie rozwiązałem, wsparcie techniczne mi nie pomogło :(

Ale powiedz jeśli przychodzi Ci do głowy co mogę sprawdzić? DS Audio (jedna z usług korzystająca z QC) się łączy (choć często muszę próbować kilka razy zanim się zaloguję) połączenie z DSM widzę w logach, ale po stronie kompa który się loguje widzę okno logowania, ewentualnie wskakuje biały ekran i nic więcej.
Mam włączone wszystkie usługi QC, automatycznie przekierowanie portów., w samej sieci żadnych praktycznie zmian - jeden LAN na DHCP.
Kiedy loguję się zdalnie, oczekiwanie na ekran logowania trwa dłuuugo... pojawianie się okranu logowania też jest bardzo "ratalne" - tak jakby rzeczywiście łacze było niemiłosiernie wolne. W DS916+ wiedzę że pojawia się logowanie spod obcego adresu - np. 31.2.58.73 i koniec. Ekran logowania zdalnego wisi na "logowaniu" albo jeśli popchnę go "zaloguj się" jeszcze raz to na "przetwarzanie. proszę czekać... " i na tym koniec.
Pozdrawiam,
Paweł
DS916+ 8GB,(4xSSD) + DX513 (5xHDD) Ext4 + Btrfs, SHR + R5,
RT2600ac

Re: quickconnect - router się zgłasza, NAS nie.

#15
Nie ma głupich pytań ;) Ale tak, mam ustawione aplikacje.
Ustawiłem DDNS. Na koncie synology pojawiła się IP i DDNS z potwierdzeniem połączenia, w DSM pojawił status "normalna". łączę się przez QC i po zalogowaniu ekran staje na etapie "przetwarzanie. proszę czekać..." W DSM widzę zalogowanego kolejnego użytkownika z IP synology i na tym koniec. Oczywiście logowanie przez QC do RT2600acw tych samych warunkach nadał realizowane jest natychmiast.
W obu połączeniach LTE, mam ping na poziomie 30-35ms, UL: 55-75Mbps DL 25-35Mbps.
Pozdrawiam,
Paweł
DS916+ 8GB,(4xSSD) + DX513 (5xHDD) Ext4 + Btrfs, SHR + R5,
RT2600ac

Re: quickconnect - router się zgłasza, NAS nie.

#17
Ustawienia zapory sieciowej identyczne?
Zainstaluj może jakąś inna apkę mobilną, jakiś DS File czy DS Photo tylko po to żeby reguły na firewallu się pojawiły. Może się coś odetka.
Jak będziesz w lanie to diagnostyka synka, może coś pada, można też sprawdzić ram (choć to długo trwa)..

Nie wiem, błądzę, ale może coś się trafi. Powodzenia.

Re: quickconnect - router się zgłasza, NAS nie.

#18
Tego nie zrobię, bo DS710+ jest odpięty, a poza tym ekran logowania wyglądał inaczej ze względu na DSM5.2 a nie 6.2,

W międzyczasie zmieniłem tytuł ekranu logowania - i ten nowy pojawił się przy logowaniu za pośrednictwem QC. Włączyłem także kompresję HTTP (bezpieczeństwo->zaawansowane) i o dziwo pierwszy raz udało się zalogować !? Pulpit DSM pojawiał się bardzo wolno, pasami, ale wreszcie się pojawił i połączenie działa. Wygląda jakby po prostu połączenie z tym serwerem odbywało się niezwykle wolno. Ale co może być przyczyną ?
Pobieranie czegoś z serwera po QC odbywa się z prędkością 15-17KB/s - podczas gdy łączy daje radę 1-3MB/s
Taki sam plik po QC z RT2600ac pobiera się z prędkością 400-500KB/s
Na DS916+ nie mam ustawionych żadnych limitów prędkości.
Pozdrawiam,
Paweł
DS916+ 8GB,(4xSSD) + DX513 (5xHDD) Ext4 + Btrfs, SHR + R5,
RT2600ac

Re: quickconnect - router się zgłasza, NAS nie.

#20
sprawdziłem - u mnie nic mu nie przeszkadza. jak wszystko zacznie pracować jak należy, wyłączę pewnie kompresję. Tymczasem liczę że wsparcie Synology wreszcie się ze mną połączy i sprawdzą dlaczego to działa tak a nie inaczej ?
Pozdrawiam,
Paweł
DS916+ 8GB,(4xSSD) + DX513 (5xHDD) Ext4 + Btrfs, SHR + R5,
RT2600ac

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron