Mam zamiar zmieć dyski na większe i pytanie.
Jak wyciągnę dysk z synology, w jego miejsce wsadzę większy, to czy jak ten wyciągnięty dysk dam do kieszeni i podepnę przez usb do synology to czy go będzie widział i będzie możliwość przeniesienia danych??
Przenoszenie danych (zmiana dysków)
- krissos
- Stały Bywalec
-
- Godfather
Re: Przenoszenie danych (zmiana dysków)
Jeśli masz RAID 1, 5, 6 lub SHR z "ochroną danych" to wymieniasz dysk i czekasz aż się odbuduje. Po zakończonym procesie wymieniasz następny i znów czekasz aż się odbuduje. Po wymianie wszystkich wolumen powiększy się automatycznie.
Co do podłączenia dysku z synka po USB. Niestety nigdy tego nie sprawdzałem. Jeśli dysk będzie z RAID1 lub wolumen prosty to wg mnie dane powinny być widoczne w FS.
Co do podłączenia dysku z synka po USB. Niestety nigdy tego nie sprawdzałem. Jeśli dysk będzie z RAID1 lub wolumen prosty to wg mnie dane powinny być widoczne w FS.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.
Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+
"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+
"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
- krissos
- Stały Bywalec
Nie mam RAID. Każdy dysk to osobny wolumen. Za małe dyski miałem na raid.
- krissos
- Stały Bywalec
Odpowiem sobie sam. Więc po wyciągnięciu dysku i podpięciu go przez usb nie widzi go żadne urządzenie, laptop (win,linux) synology. Za to jak postawimy nowy system na synology i wsadzimy dysk z kopią to jest widoczny jako uszkodzony wolumen, ale dane są widoczne i można je skopiować