mam problem z ww stacją. Przez dwa lata wszystko było OK. Niestety kilka miesięcy po gwarancji coś się rozsypało.
Moje pytanie jest: jak zdiagnozować czy przyczyną jest sprzęt czy oprogramowanie
Poniżej szczegóły:
DSM 5.2-5967 update 4
Surveillance Station 7.1-4155
FIleStation
1 dysk przeznaczony tylko na Surveillance Station, 3 dyski na pliki.
Sieć: BOND ze wszystkich interfejsów zdublowany (dwie różne podsieci).
Urządzenie przestaje być widoczne w sieci. Na urządzeniu wszystkie diody w stanie normalnym. Diody od dysków wesoło mrugają jak zwykle.
Po przytrzymaniu przycisku zasilania w celu wyłączenia, dioda zasilania zaczyna migać jednostajnie ale urządzenie nie wyłącza się (czekałem ok 10 minut). Po ponownym dłuższym przytrzymaniu wyłącza się (wymuszone wyłączenie). Po ponownym uruchomieniu zawsze dostaję dwa (ostatnio trzy) maile z powiadomieniem:
"Wystąpiła awaria zasilania SYNOLOGY i nastąpiło nieprawidłowe zamknięcie."
oraz
"Host SYNOLOGY zakończył sprawdzanie zgodności wolumenu systemowego (Swap). System jest teraz gotowy do użycia."
a ostatnio również:
"Host SYNOLOGY zakończył sprawdzanie zgodności wolumenu systemowego (Root). System jest teraz gotowy do użycia."
Wczoraj po pierwszej awarii i ponownym uruchomieniu system działał do rana. Dziś po kolejnym restarcie tylko około 3 godziny po kolejnym restarcie już tylko 15 minut.
Gdy zalogowałem się do DSM zdążyłem zobaczyć, że ani procesor, ani pamięć, ani sieć nie są wysycone, a ikona od dysków była zielona.
Czy ktoś może doradzić co dalej