kilka pytań o RT2600ac

krzysiek
Amator
Posty: 16
Rejestracja: pt gru 18, 2015 1:15 pm

Re: kilka pytań o RT2600ac

Post autor: krzysiek »

mi działa ;)
załączyłem jako plik
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
SnejX
Zawsze On-Line
Posty: 461
Rejestracja: czw mar 23, 2017 9:12 pm
Lokalizacja: Łódź

Re: kilka pytań o RT2600ac

Post autor: SnejX »

całkowicie się z tym zgadzam, jak jeden pakiet może lecieć dwoma drogami ?? w szczególnych przypadkach to tak "widać" ze się prędkości sumują. Ale serwisy jak wspomniany ftp już tak nie zadziałają.
Awatar użytkownika
WILU
Uczeń Mistrza
Posty: 734
Rejestracja: śr gru 30, 2015 10:58 pm
Lokalizacja: Tychy

Re: kilka pytań o RT2600ac

Post autor: WILU »

bo to pewnie działa tak jak load balancing w NAS-ie - zestawisz sobie bond-a na powiedzmy 4000Mbit/s (jak masz 4 sieciówki) a wykorzystasz to wtedy gdy 4 końcówki będą ściągać dane z prędkością 1000Mbit/s. tu to samo - jak będzie się korzystać z dwóch różnych usług i każda z nich będzie na osobnym łączu to wtedy odczuje się różnicę (powiedzmy na jednym łączu torrent a na drugim cała reszta).
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213
>> Udzielam pomocy TYLKO I WYŁĄCZNIE na forum <<
tomaasz
Wtajemniczony
Posty: 203
Rejestracja: śr gru 13, 2017 9:32 am

Re: kilka pytań o RT2600ac

Post autor: tomaasz »

a jak się ściąga jakieś duże pliki przy pomocy programów które dzielą plik na kawałki ? np jDownloader na PC, czy ADM na komórce ?
RT2600ac
MR2200ac
DS918+ 4x2TB WD Gold RAID6, 16 GB RAM - DSM 7.x
Awatar użytkownika
mikhnal
Jedi of Synology
Posty: 1942
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: kilka pytań o RT2600ac

Post autor: mikhnal »

tomaasz pisze: pn lut 19, 2018 10:37 am a jak się ściąga jakieś duże pliki przy pomocy programów które dzielą plik na kawałki ? np jDownloader na PC, czy ADM na komórce ?
To pytanie chyba wykracza poza temat tego wątku i forum.
DS3018xs
DSM 6.2.4-25556
2x 16GB RAM KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3400 read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x SilverStone FW91 fan mod
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2.5-8225
tomaasz
Wtajemniczony
Posty: 203
Rejestracja: śr gru 13, 2017 9:32 am

Re: kilka pytań o RT2600ac

Post autor: tomaasz »

ok, przepraszam
pytanie zadałem w kontekście sposobu działania DUAL WAN na DUAL WAN
bo sokoro są programy które generują kilka połączeń do ściąganego pliku to być może te połączenia są obsługiwane w ramach DUAL WAN
RT2600ac
MR2200ac
DS918+ 4x2TB WD Gold RAID6, 16 GB RAM - DSM 7.x
krzysiek
Amator
Posty: 16
Rejestracja: pt gru 18, 2015 1:15 pm

Re: kilka pytań o RT2600ac

Post autor: krzysiek »

Dlatego napisałem że nie wszędzie to działa i do wetransfer wysyłka leci jednym łączem, ale już pobieranie dwoma.

Natomiast autorowi myślę bardziej chodziło na pobieraniu danych z sieci przez dwa łącza. Ale żeby też to działało, do tego celu potrzeba jakiegoś download managera. Bez niego też mi przeglądarki nie pobierały sumą łącz. Ale zainstalowałem free download manager i leci tak jak powinno. Managery nie mają problemu z pobieraniem części pliku różną trasą, ale też zaznaczam że na kilka wypróbowanych tylko ten mi działa więc dalej nie szukałem.
I tak dla przykładu, pobieranie bez FDM - około 20 Mb, odpalam FDM - 100-200 Mb z DE.

Gorzej z uploadem. Serwery ftp nie są przygotowanie pod dual wana, ale widziałem w necie solucję konfiguracji, bodajże proftpd, ale to chyba nie wątek na ten temat.

Netflix - fast.com też mi pokazuje sumę pobierania dwóch łącz.

Jest to przydatne głównie przy pobieraniu właśnie, gdyż mimo całkiem sporych łącz, żaden z moich ISP nie daje więcej niż połowy łącza na wyjściu, szczególnie po europie - stąd posiłkuje się dual wan. Niestety od 15.00 do 22.00 mam zapchane łącza dlatego założyłem drugie żeby mieć większy komfort.

Wcześniej testowałem 50 mb po kablu + LTE od Orange i już wtedy było widać speeda przy ładowaniu stron. Szczególnie dzięki orange który ma dobre wyjście na świat.

I oczywiscie wygoda jest, zawsze można zapodać rsynca jednym łączem a na drugim grzać obrazy ISO linuxa przez torrent ;)
tomaasz
Wtajemniczony
Posty: 203
Rejestracja: śr gru 13, 2017 9:32 am

Re: kilka pytań o RT2600ac

Post autor: tomaasz »

Czy mogli byście mi powiedzieć ja włączyć stałe IP na RT2600ac ?
RT2600ac
MR2200ac
DS918+ 4x2TB WD Gold RAID6, 16 GB RAM - DSM 7.x
Awatar użytkownika
mikhnal
Jedi of Synology
Posty: 1942
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: kilka pytań o RT2600ac

Post autor: mikhnal »

Zaraz, zaraz... Jakie "stałe IP"?
Chcesz mieć zewnętrzne stałe IP np. do serwera pocztowego lub strony www, czy chcesz żeby urządzenia w sieci wewnętrznej zawsze otrzymywały ten sam adres IP?
DS3018xs
DSM 6.2.4-25556
2x 16GB RAM KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3400 read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x SilverStone FW91 fan mod
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2.5-8225
tomaasz
Wtajemniczony
Posty: 203
Rejestracja: śr gru 13, 2017 9:32 am

Re: kilka pytań o RT2600ac

Post autor: tomaasz »

Chcę żeby urządzenia w sieci wewnętrznej zawsze otrzymywały ten sam adres IP.
A konkretnie żeby router RT2600ac miał w sieci wewnętrznej zawsze takie samo IP.
Chcę ustawić DMZ na routerze LTE ZTE MF283+ na adres drugiego routera czyli RT2600ac
RT2600ac
MR2200ac
DS918+ 4x2TB WD Gold RAID6, 16 GB RAM - DSM 7.x
ODPOWIEDZ