DS215J dysk przestaje się łączyć

ODPOWIEDZ
szopka21
Początkujący

DS215J dysk przestaje się łączyć

Post autor: szopka21 »

Witam,
kupiłem niedawno ds215j, instalacja powiodła się i nie miałem kompletnie żadnych problemów. Foldery współdzielone mam zmapowane w sieci lokalnej, natomiast przez internet korzytam z quickconnect. Jednak od kilku dni mam problem ponieważ przy próbie połączenia przez internet pojawia się komunikat "nie można połączyć się z dyskiem", przestaje również działać synchronizacja i nie można ściągnąć udostępnionych plików. Co ważne w sieci lokalnej dysk nadal działa. Pomaga zrestartowanie NASA guzikiem power - jednak tu też dzieje się coś dziwnego (przynajmniej tak mi się wydaje), po wyłączeniu i włączeniu niebieska dioda miga przez dobrych kilkanaście minut zanim zapali się na stałe. W ciągu tygodnia problem pojawił się już 4 raz.
Prosiłbym o pomoc, czy jest to wina sprzętu czy ja coś źle zrobiłem.
Oczywiście dodam, że mój poziom wiedzy w tym temacie równy jest poziomowi wody na pustni Atakama:)
Przemuss
Godfather

Re: DS215J dysk przestaje się łączyć

Post autor: Przemuss »

Rozumiem że w sieci lokalnej jest dostęp do zasobów i możesz się zalogować przez DSM? Jak to działa to dlaczego restartujesz DSM przy pomocy przycisku a nie z konsoli po zalogowaniu?
Pokaż SMART dysku.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
Awatar użytkownika
cezbar
Amator

Re: DS215J dysk przestaje się łączyć

Post autor: cezbar »

Mam wrażenie, że ustawiona jest hibernacja dysków. Długi czas wybudzania może powodować chwilowe problemy z dostępem do danych. Spróbuj wyłączyć hibernację...
DS 214 + pakiet ochronny Colt Walker cal .44 i inne strzeladła
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne zapytania o produkty”