(Tani) NAS do multimediów i monitoringu
-
- Początkujący
(Tani) NAS do multimediów i monitoringu
W temacie NASów jestem w miarę zielony, obecnie mam NSA310 do serwowania multimediów dla malinki. Jako że powstała potrzeba zainstalowania monitoringu koło domu to chciałem własnym sumptem i w miarę tanio to załatwić. Na początek potrzebuję podłączyć 2 kamery (ew. 3) i jedna (lub 2) byłyby na zewn. i 1 wew. budynku. Proszę mi wytłumaczyć jaki minimum muszę zakupić sprzęt żeby to działało. Czy najtańsze nasy od synology już wystarczą? Wymagania to monitoring, multimedia (głównie filmy do oglądania) na Rpi i smart tv jak również zrzucanie raz na jakiś czas danych (nagrania video i zdjęcia). Z czasem może inne funkcje też wykorzystam ale to na zasadzie ciekawostki bo nie wiem co sprzęt może więc nie wiem czy będę wykorzystywał.
- mikhnal
- Darth Vader
Re: (Tani) NAS do multimediów i monitoringu
Do tych zadań nie polecam najtańszych Synków z serii "j".
DS3018xs
DSM 7.2.2-72806 Update 3
32GB RAM 2x KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3500-400G read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x Noctua NF-A9 fan mod
RT6600ax +WRX560
SRM 1.3.1-9346 Update 12
DSM 7.2.2-72806 Update 3
32GB RAM 2x KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3500-400G read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
RT6600ax +
SRM 1.3.1-9346 Update 12
-
- Początkujący
Czy można brać pod uwagę starsze modele? Znalazłem używany ds114 (2 licencje w cenie) za 440zł z dyskiem 500gb.
edit: dodałem sobie do porównania jeszcze DS215j i trochę jestem zbity z tropu bo to te same parametry co DS115 tylko wersja 2HDD, jest jeszcze kilka drobnych różnic ale sprzętowo w zasadzie to samo i tak naprawdę nie wiem dlaczego akurat ten 215j miałby być gorszy od 115. Jeśli jest coś czego nie widzę to proszę o naprowadzenie.
Tak porównałem suche dane dla modelu DS115 i DS115j i w zasadzie różnice to 2x większa pamięć i procesor - ten sam w obydwu ale bez "j" ma dual core. Rozumiem że dzięki temu sprawniej obsługuje monitoring? Jak to wygląda w rzeczywistości, czy nie da się w ogóle pracować na "j"? Nie ukrywam że chciałbym naprawdę tanie rozwiązanie ale w miarę niezawodne (taki złoty środek).Do tych zadań nie polecam najtańszych Synków z serii "j".
edit: dodałem sobie do porównania jeszcze DS215j i trochę jestem zbity z tropu bo to te same parametry co DS115 tylko wersja 2HDD, jest jeszcze kilka drobnych różnic ale sprzętowo w zasadzie to samo i tak naprawdę nie wiem dlaczego akurat ten 215j miałby być gorszy od 115. Jeśli jest coś czego nie widzę to proszę o naprowadzenie.
- WILU
- Uczeń Mistrza
jak już kupujesz NAS to kup przynajmniej 2 zatokowy. co to za NAS który nie zapewnia minimum ochrony danych (RAID-1 w przypadku urządzeń 2 zatokowych). no i jeszcze sprawa monitoringu - masz już wybrane kamery? bo to dość ważna sprawa wbrew pozorom. od tego z jaką jakością będziesz chciał mieć nagrania z monitoringu, ile dni wstecz mają być zachowane nagrania zależy jakie urządzenie wybrać. do tego dochodzi detekcja ruchu - czy będzie realizowana sprzętowo przez kamerę czy przez serwer Synology. w tym drugim przypadku procesor serwera ma duże znaczenie.
tu masz prosty kalkulator od Synology odnoście serwera do monitoringu:
https://www.synology.com/en-global/support/nvr_selector
uzupełnij dane i wtedy zobacz jakie urządzenia są proponowane.
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213
>> Udzielam pomocy TYLKO I WYŁĄCZNIE na forum <<
-
- Początkujący
Skorzystałem z podpowiedzi i wychodzi że do moich wymagań da się dobrać ds216se lub ds115 z tych tańszych dysków. Patrząc na parametry i cenę to ds115 dałby chyba lepsze efekty w przypadku monitoringu ze względu na lepsze cpu i ram. Z powodu ograniczeń finansowych chyba zrezygnuję z RAID i na razie skłaniam się ku ds115 (i tak mam tylko 1 dysk - WD green 2TB). Czy w przyszłości można będzie podłączyć do ds115 2-gi dysk poprzez esata tak żeby mieć raid? Co do kamer - nic nie mam dobrane ze względu na nieznajomość tematu. W wątku kolegi krissos o kamerach przewija się kilka modeli więc mam jakiś punkt zaczepienia. Chciałbym dobrać taką kamerę, która nie będzie "zbyt dobra" w stosunku do dysku, najlepiej w cenie do ok. 500zł. Pytanie co z zasilaniem bo gdzieś wyczytałem że jest możliwość zasilania z kabla sieciowego, jak to działa i które kamery to wspierają?WILU pisze:jak już kupujesz NAS to kup przynajmniej 2 zatokowy. co to za NAS który nie zapewnia minimum ochrony danych (RAID-1 w przypadku urządzeń 2 zatokowych). no i jeszcze sprawa monitoringu - masz już wybrane kamery? bo to dość ważna sprawa wbrew pozorom. od tego z jaką jakością będziesz chciał mieć nagrania z monitoringu, ile dni wstecz mają być zachowane nagrania zależy jakie urządzenie wybrać. do tego dochodzi detekcja ruchu - czy będzie realizowana sprzętowo przez kamerę czy przez serwer Synology. w tym drugim przypadku procesor serwera ma duże znaczenie.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
edit: wrzucę jeszcze linki do kamer, proszę o ocenę
http://sklep.alkam-security.pl/kamery-t ... 0t-ir.html
http://sklep.alkam-security.pl/kamery-t ... -e-ir.html
ta druga wpisuje się w moje widełki cenowe, czy warto dopłacać do tej droższej?
- cezbar
- Amator
Mam na DS 111 odpaloną na nim jedną kamerę. Na dodatek kamerę teoretycznie nie wspieraną przez Synology, Chińczyk RTX. Działa poprawnie. Nie jest rozpoznawana przez soft, ale wystarczyło ją dopisać z palca i jest OK. Jeżeli chcesz mieć kamer więcej to posłuchaj bardziej doświadczonych przedmówców i zainwestuj w RAID'a. No chyba, że "synek" tylko do samych kamer będzie służył to może jednodyskowy jako tako da radę. W przeciwnym razie "synek" się zapoci...
DS 214 + pakiet ochronny Colt Walker cal .44 i inne strzeladła
- WILU
- Uczeń Mistrza
wybór jednozatokowego NAS to zły wybór, nawet jeśli teraz masz tylko jeden dysk (który notabene średnio się nadaje do monitoringu). kup serwer dwuzatokowy nawet jeśli nie chcesz konfigurować RAID-a. jeden dysk przeznaczysz na dane, drugi na monitoring. trzymanie wszystkiego na jednym dysku to proszenie się o kłopoty (awaryjność, problem z wydajnością - taki WD Green jest dość wolny a Ty go chcesz jeszcze dość obciążyć).mikimaus pisze: Skorzystałem z podpowiedzi i wychodzi że do moich wymagań da się dobrać ds216se lub ds115 z tych tańszych dysków. Patrząc na parametry i cenę to ds115 dałby chyba lepsze efekty w przypadku monitoringu ze względu na lepsze cpu i ram. Z powodu ograniczeń finansowych chyba zrezygnuję z RAID i na razie skłaniam się ku ds115
nie ma takiej możliwości.mikimaus pisze: Czy w przyszłości można będzie podłączyć do ds115 2-gi dysk poprzez esata tak żeby mieć raid?
musisz mieć switch który wspiera POE, czyli power over ethernet. ewentualnie kupić taki zasilacz:mikimaus pisze: Pytanie co z zasilaniem bo gdzieś wyczytałem że jest możliwość zasilania z kabla sieciowego, jak to działa i które kamery to wspierają?
http://allegro.pl/zasilacz-power-adapte ... 08295.html
co do kamer - każda się nada. musisz kupić specjalny adapter, coś takiego jak to (link do aukcji allegro zupełnie przypadkowy):
http://allegro.pl/adapter-poe-dla-sieci ... 96238.html
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213