Podepnę się pod temat, żeby nie tworzyć nowego niepotrzebnie, ale od kilku dni mam problem z moim serwerem DS213. Jest to serwer do użytku domowego i siedzą w nim tylko dwa dyski WD (2x2TB - JBOD). Problem jest takiej natury, że cokolwiek bym nie przenosił na dysk zewnętrzny lub usuwał z Wolumenu 1 to i tak jego wolny obszar wynosi 0. Nic nie działa. Szukałem w necie trochę i jest kilka tematów polsko i angielsko języcznych na ten temat, jednak żaden nie rozwiązuje mojego problemu z tego względu, że dotyczą one głównie aplikacji Cloud Station, z której ja nie korzystam. Na serwerze jest zainstalowane DSM w wersji DSM 6.1.3-15152 Update 1 + standardowe pakiety Station: Download (główne obciążenie systemu), Audio, Video, Surveillance (nieaktywne od miesiąca bo padła kamerka), Photo, Antywirus. Nie mogę zrobić update'u z tego względu, że nie ma mnie w domu a serwer przy zerowym wolnym miejscu pokazuje mi ostrzeżenie przed updatem. Dostęp do serwera mam tylko przez przeglądarkę. Jestem niedzielnym użytkownikiem NASa więc jeśli są jakieś pomysły z Waszej strony to poproszę wyjaśnienie prostymi słowami

Do tej pory nie było z tym problemu. Restarty robiłem kilkukrotnie - bez efektów.
Robiłem raport analizatorem pamięci masowej przed i po skopiowaniu 100GB na usbshare1. Wynik jest taki, że z folderu Gry zniknęło 100GB z wolumen 1 to 100GB pojawiło się na usbshare1. Dodatkowo obszar zajęty na wolumenie 1 nie zmniejszył się na pulpicie i ciągle jest 0bytes