Potrzebuję w miarę niedrogiego rozwiązania (jak zawsze - oczywiście), które umożliwi mi tworzenie backupu danych raz na pół roku, na dyskach twardych, które będą przechowywane (przez te pół roku) w sejfie. Wymyśliłem to sobie mniej więcej tak (Bardzo proszę o komentarz - czy to możliwe np. z użyciem sprzętu Synology RS815RP+):
Mam przestrzeń NAS, którą raz na pół roku podłączam do naszego "codziennego" systemu backupowego jako wolną/zewnętrzną przestrzeń dyskową (np po NFS'ie).
Tworzę zadanie jednorazowego pełnego backupu danych na tą przestrzeń właśnie. Po utworzeniu kopii zapasowej wyciągam sobie dyski z NAS'a i przekazuję je do składowania w sejfie.
Ale żeby mój NAS'ik nie stał przez te pół roku bezczynnie, "zasilam" go innymi dyskami na którym np. (no nie wiem) używam ownCloud'a do jakichś celów - mało istotne - ważne, że używam

Jeszcze raz wspomnę. Czy jest możliwe takie postępowanie w przypadku RS815RP+ ? - gdyż jest to sprzęt osiągalnej cenie.
A jeśli nie - to może macie jakieś propozycje jak rozwiązać temat dodatkowego "półrocznego" backupu?
Pozdrawiam