Pierwszy raz Synology i odrazu zniechęca transfer

Awatar użytkownika
lepian
Wtajemniczony

Re: Pierwszy raz Synology i odrazu zniechęca transfer

Post autor: lepian »

Nie uwalisz sprzętu betą. iSCSI trzeba by zamontować żeby widział to file station . Trzeba włączyć terminal i połączyć się z synkiem przez ssh.
https://www.synology.com/pl-pl/knowledg ... n_Linux#t2
Tylko to może powodować różne problemy , z uszkodzeniem plików włącznie.
polken
Początkujący

Post autor: polken »

Heh to teraz trochę zgłupiałem. To w jakiej konfiguracji najczęściej ustawia się NAS typu Synology. Mam w domu 3 kompy i chodziło mi o to, żeby między nimi bezproblemowo wymieniać pliki i wyrzucać do konkretnych folderów i robić Backup. Generalnie odrazu wiedziałem, że nie chce używać DSM ani File Station, ani zadnych automatów do backupów, nie interesują mnie uprawnienia dla uzytkownikow, wszyscy mają widzieć wszystko w grupie domowej i koniec. Do tego chciałem mieć dostęp do plików z zewnątrz. Czyli teraz jest tak, że okazuje się że w domu najlepiej sprawdza się iSCSI, ale komplikuje się wtedy sprawa udostępniania tego przez usługę QuickConnectID. Czyli ogólnie jest do dupy. Po co mi było to Synology.
Awatar użytkownika
lepian
Wtajemniczony

Najpopularniejszy w domowym zastosowaniu jest protokół smb. Trzeba tylko ustalić czemu masz takie spadki prędkości. Dobrze by było zrobić dokładniejsze testy. Czy to spowolnienie jest z jednego komputera czy z innych również . Może ktoś na forum ma 213j i zrobi testowe porównanie. Pare postów wyżej wkleiłem link do testu twojego modelu i tam transfery są całkiem przyzwoite tyle ze przy DSM 4.2

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
polken
Początkujący

No spadki na mniejszych plikach są nieakceptowalne, jedynie duże pliki po min. 10MB idą i trzymają po 10-11MB/s. Drobnica idzie fatalnie.
Patrzyłem na innym kompie i jest dokładnie to samo.
Awatar użytkownika
lepian
Wtajemniczony

Spróbuj zmienić wersje DSM na niższą tu masz filmik z instrukcją https://www.youtube.com/watch?v=DFtOmEv63n4
jak nie da to efektu to klikniesz update i wrócisz do najnowszej wersji DSM.

Tak się zastanawiam , może to antywirus na twoim kompie spowalnia ??
polken
Początkujący

pisałem już, że prób dokonywałem na świeżym systemie bez AV, na drugim kompie jest identycznie
Awatar użytkownika
lepian
Wtajemniczony

SMB 3 ? próbowałeś włączyć
magott
Amator

Post autor: magott »

Sprawdź czy dyski nie są uszkodzone, czy łączysz się po kablu czy po wifi? najlepiej router na gigabicie i wtedy jest dopiero moc.
SYNOLOGY DS 1821+
DSM 7.1.1-42962 Update 3
32 GB ram
3 x 12 TB - WD121KRYZ GOLD - SHR magazyn danych
2 x 500 GB - MZ-V8V500BW - read/write SSD cache
APC BX950MI-FR
Przemuss
Godfather

Post autor: Przemuss »

polken pisze:No spadki na mniejszych plikach są nieakceptowalne, jedynie duże pliki po min. 10MB idą i trzymają po 10-11MB/s. Drobnica idzie fatalnie.
Patrzyłem na innym kompie i jest dokładnie to samo.
I wszystko w temacie. Można uznać temat za rozwiązany.
Małe pliki zawsze się wolno zapisywały i tak też będzie. Jak przy dużych plikach idzie szybko to nie masz żadnego problemu.
Prosty przykład:
Przeprowadzasz się i przenosiłbyś z pkt A dio punktu b pojedynczo: zabierając jedną wielka rzecz (np telewizor) to efekt od razu widać, ale przenoszenie drobnicy (np szkla) pochłania znacznie więcej czasu, Chyba że tą drobnicę spakujesz do dużego pudła.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS1511+, DS1513+, DS918+, RS1221+, RS1221RP+
Awatar użytkownika
lepian
Wtajemniczony

polken pisze: Postanowiłem więc, użyć iSCSI i przyłączyć do systemu jako dysk Z. I tutaj ciekawostka, transfer podskoczył do 12-13MB/s czyli praktycznie max co oferuje siec 100Mbit. Do tego nie słychać praktycznie pracy dysków. O co tutaj chodzi?
Jak się ma teoria małych plików do iSCSI ? teoretycznie też powinno być wolno.
ODPOWIEDZ

Wróć do „DSM 6.x”