Kopia zapasowa parę pytań

ODPOWIEDZ
mszymanski
Amator

Kopia zapasowa parę pytań

Post autor: mszymanski »

Ze względu na zakup większego zewnętrznego dysku na potrzeb backupu zacząłem korzystać z opcji rotowania kopi zapasowych.
Przy tej okazji pojawia się pytania:

- na ile ten mechanizm backupow (przyrostowych) jest godny zaufania z waszego doświadczenia ?
Dotychczas przechowywałem po prostu jedną wersję i jakby co to po prostu dane było łatwo odzyskać przegrywając konkretne dyski z backupu nie używając HyperValut. Chciałbym uniknąć sytuacji że w momencie gdy backup będzie potrzebny okaże się że są jakieś problemy z odzyskaniem.

- drugie pytanie to jak wygląda procedura odzyskania danych z takich backupów przyrostowych w momencie gdzie mamy dysk z backupem i podłączamy go do zupełnie nowego NAS (powiedzmy że ten z którego korzystaliśmy został skradzony). Dodatkowe pytanie czy można odzyskać takie dane z poziomu np. linuxa?

- co to jest za opcja po zakończeniu tworzenia kopi - 'sprawdzenie integralności danych', co dokładnie jest wykonywane po uruchomieniu? W dokumentacji jest tylko zdawkowa informacja.

Michał Szymański
mszymanski
Amator

Re: Kopia zapasowa parę pytań

Co do narzędzia to faktycznie udało się pobrać ale jako że dysk jest w EXT4 to pod Win7 niewiele da się odczytać z tego dysku :(
mszymanski
Amator

Jak formatowałem dysk zewnętrzny pod moim NAS'em to chyba nie było do wyboru formatu file systemu. Muszę jeszcze raz zerknąć..
Awatar użytkownika
mikhnal
Darth Vader

Post autor: mikhnal »

A nie lepiej dostać się do danych kopii z poziomu LiveCD jakiegoś Ubuntu instalując na nim Hyper Backup Explorer?
DS3018xs
DSM 7.3-81180
32GB RAM 2x KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3500-400G read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
RT6600ax + WRX560
SRM 1.3.1-9346 Update 14
look12
Uczeń Mistrza

Post autor: look12 »

DS423+