Instalacja DSM i nowy dysk..

ODPOWIEDZ
mszymanski
Amator

Instalacja DSM i nowy dysk..

Post autor: mszymanski »

Witam,
Przy okazji dodawnia nowego 4TB dysku do mojego DS414j (gdzie już był 2TB), zacząłem robić porządki.
Prawdę mówiąc nie do końca jestem pewien czy dobrze rozumiem jak działają grupy dysków i wolumeny tak więc liczę że potwierdzicie albo nie że dobrze wszystko rozumiem.

Ze względu na to że dyski mają 2 różne wielkości postanowiłem utworzyć dwie grupy dysków, jedna grupa dla dysku 2TB i jedna dla dysku 4TB. W przyszłości będę chciał dla każdej grupy zrobić RAID1 czyli dodać do pierwszej grupy dysk 2TB a dla drugiej 4TB.
Chyba coś takiego jest ok?

Po zainstalowaniu tego dysku 4TB okazało się że na 'starym dysku' 2TB nie było założonej grupy. Tak więc usunąłem wolumen z dysku 2TB i założyłem grupę. Tak to wygląda aktualnie.
2016-08-10 12_21_53-FilmWideo - Synology DiskStation.png
Przy okazji usuwania wolumenu jak mi się wydaje usunąłem cały DSM (chyba że jest jakiś ukryty wolumen którego nie widać). Pytanie czy po restarcie trzeba będzie ponownie instalować DSM? Jeśli tak czy można wybrać dysk na którym ten DSM się znajdzie czy można wybrać dysk? Drugie pytanie czy te porządku robie czyli podzielenie na dwie grupy robię prawidłowo, czy do tych grup które stworzyłem będę mógł dodać dyski żeby zrobić RAID1? Kolejne pytanie czy DS414j ma znaczenie w które sloty włożę dyski i czy numer grupy ma jakieś znaczenie tzn. czy na przykład na grupie 2 (w moim przypadku dysk 2TB) mogę zainstalować DSM?

Generalnie to wszystko działa tylko nie jestem przekonany czy konfiguracja którą zrobiłem/zamierzam zrobić jest optymalna.

Michał
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
mikhnal
Darth Vader

Re: Instalacja DSM i nowy dysk..

Post autor: mikhnal »

Napiszę co wiem.
DSM instaluje się na każdym dysku włożonym do sprzętu na małej partycji przed miejscem na dane, nie ma możliwości wyboru ani zmiany. To dla bezpieczeństwa, partycja systemowa to RAID1.
Nigdy nie tworzyłem Grup Dysków, zawsze konfigurowałem Woluminy Proste - w nich też można wybierać z których dysków się je tworzy, można później dodawać nowe. W Twoim przypadku zakładany scenariusz powinien zadziałać, ale może wypowie się ktoś kto ma założone grupy.
DS3018xs
DSM 7.2.2-72806 Update 3
32GB RAM 2x KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3500-400G read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x Noctua NF-A9 fan mod
RT6600ax + WRX560
SRM 1.3.1-9346 Update 12
Przemuss
Godfather

Post autor: Przemuss »

Bawiłem się grupami dysków i widzę w nich tylko jedną zaletę. Możliwość utworzenia większej ilości wolumenów co czasem jest przydatne.
Ale w domowych warunkach lepszy będzie wolumen z całych dysków.
Twój scenariusz zadziała tak jak chcesz, pamiętaj tylko że z SHR nie przejdziesz na poziom RAID. SHR to jest prawie jak RAID (odmiana RAID) ale to nie to samo.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
mszymanski
Amator

Post autor: mszymanski »

> SHR to jest prawie jak RAID (odmiana RAID) ale to nie to samo.

a jakie są wady SHR względem RAID? Jak pisałem to jeśli przejdę na RAID1.

Michał Szymański
ODPOWIEDZ

Wróć do „DSM 6.x”