Witam, mam 2 stacje DS1515+ na DSM 6.0.1-7393 Update 1
Skonfigurowałem sobie replikację jednej stacji na drugą w osobnym budynku i kreator przeszedł prawidłowo. Nawet zaczął się replikować, sporo danych przerzuca lecz wali błędami w logach:
Tego nie wiem, jest to prawdopodobne, jednak czy wtedy macierz nie ponawia transmisji aż do skutku? Nie wiem też co oznacza kod błędu "30". Czy logi podają taką informację? Bo z "ping" tego nie da się wywnioskować.
Jeśli synchronizacja katalogów współdzielonych w Synology to rsync, to kod 30 oznacza "Timeout in data send/receive" http://wpkg.org/Rsync_exit_codes
Upewnij sie iż połączenie jest stabilne.
Zarzuć na noc z dowolnego komputera mającego dostęp do drugiej lokalizacji taki skrypt zapisany do pliku bat:
@echo off
set/p host=host Address:
set logfile=Log_%host%.log
echo Target Host = %host% >%logfile%
for /f "tokens=*" %%A in ('ping %host% -n 1 ') do (echo %%A>>%logfile% && GOTO Ping)
:Ping
for /f "tokens=* skip=2" %%A in ('ping %host% -n 1 ') do (
echo %date% %time:~0,2%:%time:~3,2%:%time:~6,2% %%A>>%logfile%
echo %date% %time:~0,2%:%time:~3,2%:%time:~6,2% %%A
timeout 1 >NUL
GOTO Ping)
Konsola: skrypt.bat -> enter -> wpisać adres -> enter
Z rana jak przyjdziesz ctrl+c i wybrać t w celu zakończenia. Przeanalizować plik logów zapisany na dyski c:\
ping_skrypt.7z
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.
Oto wynik analizy.
Czas testu: 16 godzin
Liczba pingów: 52 990
Liczba time out: 281.
Średnia czasu: 522
Zaimportowałem plik logów do excela i policzyłem sobie. Niestety nie udaje mi się tutaj załączyć tych plików nawet spakowanych poniżej 2MB bo mam komunikat z forum, że plik jest za duży.
Niby te 281 straconych pakietów to nie wiele, ale może mieć wpływ.
Natomiast średni czas odpowiedzi na poziomie 522ms to trochę przy dużo. Co to jest za łącze, odległość i jaką przepustowość? Chyba że wysycasz łącze to takie opóźnienie są ok.
Spróbuj ograniczyć prędkość przesyłania do ok 70% faktycznej przepustowości łącza.
Edit. Przejrzyj logi i oceń czy straty pakietów są pojedyncze daleko od siebie czy może występują "stadami".
Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.
Może trzeba będzie ograniczyć przesył. Teraz nie ograniczam, a jest tego jakieś 400GB. To jest replikacja macierzy dyskowej, łącze Orange 4/10 Mb/s radiolinia (kierunkowa), nazwy usługi nie pamiętam, jakaś tymczasowa dopóki nie wykopią nam i nie ułożą światłowodu (termin na listopad). Odległość 1km w linii prostej, tak podaje Google Maps.
Kiedyś miałem problem z synchronizacją folderów pomiędzy dwoma instancjami Synology DS. Nie pamiętam kodu błędu, ale rozeszło się o limit liczby folderów dla usługi rsync, wynoszący bodajże 100 tysięcy.
analizator pisze:Może trzeba będzie ograniczyć przesył. Teraz nie ograniczam, a jest tego jakieś 400GB. To jest replikacja macierzy dyskowej, łącze Orange 4/10 Mb/s radiolinia (kierunkowa), nazwy usługi nie pamiętam, jakaś tymczasowa dopóki nie wykopią nam i nie ułożą światłowodu (termin na listopad). Odległość 1km w linii prostej, tak podaje Google Maps.
Tylko 1 km, to nie lepiej zestawić połączenie radiowe na 5Ghz we własnym zakresie, koszt jednorazowy ok 1,2 k a łącze zamykało by fasteternet .