Problem z DS224+, reset urzadzenia

ODPOWIEDZ
mHuba81
Początkujący

Problem z DS224+, reset urzadzenia

Post autor: mHuba81 »

Hej,
Mam problem z Synology DS224+ z dwoma dyskami WD Red WD20EFAX 2TB SATA III 3,5" (WD20EFAX-68B2RN1). Urządzenie działało stabilnie przez rok, może prawie dwa, po czym wpadłem na pomysł, żeby zrobić porządek z danymi.
Wykasowałem wszystko i zamiast jednego wolumenu utworzyłem dwa. Przy przegrywaniu dużych danych jednocześnie z komputera na DS przez sieć urządzenie notorycznie mi się resetowało. Musiałem dzielić paczki plików na mniejsze, poniżej 1 GB — wtedy wszystko jakoś przeszło.
Później urządzenie nadal się resetowało albo wieszało i musiałem je restartować przyciskiem. W logach jedyne, co widziałem, to komunikaty typu "urządzenie zostało zamknięte nieprawidłowo".
Po kilku takich resetach i zawieszeniach zauważyłem, że oba wolumeny są rozjechane — jeden ma status "tylko do odczytu", a drugi "zdegradowany".
Chciałem sprawdzić dyski testem SMART. Szybki test przeszedł bez problemu, ale długi test spowodował zawieszenie urządzenia, więc musiałem zresetować je z kabla. Przy drugim podejściu udało się wykonać dwa długie skany (po jednym na każdy dysk) i SMART nie wykazał żadnych błędów.
Wcześniejsze zawieszenia często kończyły się tym, że przycisk power migał na niebiesko.
W logach obecnie jest mnóstwo błędów związanych z wolumenami. Wolumen ze statusem "zdegradowany" zacząłem naprawiać funkcją "napraw" ("reperowanie"), ale przy pierwszym podejściu to również zawiesiło system. Teraz jest drugie podejście i jak na razie działa.
Zawieszenie systemu wygląda zarówno teraz, jak i wcześniej tak samo: słyszę, jak dyski "parkują" — fizycznie przestają pracować (zaparkowanie głowicy) — i wtedy system się odcina.
Ktoś na grupie sugerował, że to może być winny zasilacz. Wymieniłem go na nowy — bez zmian.
Zauważyłem też w logach, że ten model dysku (WD Red WD20EFAX 2TB SATA III, WD20EFAX-68B2RN1) podobno nie znajduje się na liście dysków wspieranych/zgodnych z tym urządzeniem.
Czy ktoś ma pomysł, gdzie może być problem?
Przemuss
Godfather

Re: Problem z DS224+, reset urzadzenia

Post autor: Przemuss »

Daj na czas próby inne dyski. Jak sytuacja się powtórzy to synek szwankuje. Jak problemu nie będzie tzn że któryś z poprzednich dysków daje taki efekt.
Rozumiem że dyski są osobnymi wolumenami imbir są w RAID.
By określić który z nich zamontuj w synku tylko jeden z nich i popracuj na danych. Jak będzie spokój wymontuj ten i zamontuj drugi.
Nie będziesz miał chwilowo wszystkich danych i zainstalowanych aplikacji.

Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS1511+, DS1513+, DS918+, RS1221+, RS1221RP+
mHuba81
Początkujący

Ok dzieki za info. Status z teraz:
Tz z tego co pamiętam to mam tak RAID 1, czyli z tych dwóch dysków 1 TB mam w sumie 1 TB.
Później te wolumeny mam rozrzucone pomiędzy dyski.
Wczoraj zrobiłem krotki i długi test SMART i wszystko ok.
Tez jeden z wolumenow jest tylko do odczytu a drugi zdegradowany.
Ten zdegradowany zaczalem tam naprawiac ta funkcja na poczatku mi zresetowal synology.
Uruchomilem i dokonczylem i jest juz w dobrym stanie.
Ten tylko do oczytu jak chce zrobic odczyt zapis to mi wywala blad.
Chcialem zresetowac synka przez normalnie system, zamyka sie do dzisiaj i przycisk power miga na niebiesko.
Myslisz ze to dysk jak mi nie chce synek wstawac po restarcie?

Hubert
Przemuss
Godfather

Jeśli masz Raid1 który wymaga min 2 dysków a synek jest 2 dyskowy to danych nie możesz rozrzucać między dyskami gdyż one są cały czas na obu dyskach. Osobne wolumeny to nie podział na dyski przy tej samej puli dyskowej.

Co do problemu. Zamień dyski miejscami i daj znać co się będzie działo. Obstawiam że w dysku będącym w slocie nr 1 kica elektronika lub ramie głowicy źle się szwankuje.
Skoro osobne wolumeny mają różny status 1, tylko do odczytu a drugi zdegradowany który można jeszcze naprawić to wskazuje na problemy z synchronizacją dysków będących w RAID1.

Dkoro dyski w RAID1 to wyjmuj dysk nr 1 i włącz synka. Wolumen będzie w trybie zdegradowanym ale będzie dzialał. Popracuj na danych i daj znać czy resety dalej mają miejsce. Jak nie to wyłącz synka włóż dysk 1 wyjmij drugi i znów popracuj na danych np przenoszenie miedzy wolumenami.
Danych nie stracisz chyba że na tym strzelonym dyski.
Jak problem będzie dalej występował pozostaje wstawić jakiś inny dysk np 500GB utworzyć 2 wolumeny i popracować na testowych zasobach.,

Moim zdaniem w jednym z dysków pada elektronika ze wskazaniem na tego będącego w slocie nr 1.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
mHuba81
Początkujący

Dokładnie nie pamiętam jak to zrobiłem, generalnie z tego co pamiętam to idea była taka, żeby mieć dwa wolumeny i ten drugi miał być tylko po to, żeby trzymać tam backup podstawowego wolumenu na wypadek gdyby sie jakoś logicznie rozjechał.
Ogolnie te dane na synku nie są jakos super krytyczne 1) trzymam na nim backup ze wszystkich swoich urzadzen i tam on robi się automatycznie online i synchronizuje sobie dane w locie 2) raz na jakis czas robie backup syna na dysk ssd taki przenosny ale juz to robie offline raz na pol roku.
Dobra potestuje i dam znac. Synek od dwoch dni miga na niebiesko bo restarcie zrobionym przez OS, juz nie wstał.
Przemuss
Godfather

Moim zdaniem dysk w slocie pierwszym ma dość. Migająca dioda oznacza 4 stany: włączanie , wyłączanie, brak systemu, sprzętowe problemy (np z serii 15 nie możliwość wystartowania z powodu awarii CPU z serii atom do której przyznał się Intel).

Serwery NAS:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Modele serii +”