DS212J awaria dysku.
-
synolek
- Amator
Re: DS212J awaria dysku.
Mi zależy głównie na odzyskaniu danych. Tam jest, albo było
5GB!
-
stanley99
- Zawsze On-Line
Victoria nie służy do odzyskiwania danych! Tylko do testów kondycji, ewentualnie prób "naprawy" uszkodzonych sektorów, a i to pod warunkiem, że sprzętowo dysk jest sprawny.synolek pisze:Mi zależy głównie na odzyskaniu danych. Tam jest, albo było5GB!
Nie próbowałbym też inicjować dysku pod Windows. Tym bardziej, że sytem plików zapewne linuxowy, ext3,4 itp.
W temacie odzysku zupełnie nie pomogę. Na pewno wielu kolegów jest tu bardziej kompetentnych. Ewentualnie przepytać trochę AI, niech kombinuje
DS214play | DSM 6.2.4-2556 Update 5
RT2600ac
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.
RT2600ac
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.
-
synolek
- Amator
Niestety po testach i rozmowach z ChatGPT oraz Gemini dowiedziałem się, że dysk ma awarię mechaniczną i tylko laboratorium może mi pomóc...
-
synolek
- Amator
Witam. Po awarii dysku o której tu pisałem zamierzam zakupić dwa dyski i tym razem uruchomić w macierzy dla bezpieczeństwa danych. Chcę się poradzić czy kupić dowolne dyski z zalecanych na stronie Synology, czy może któreś są bardziej niezawodne? Myślę o około 10-12TB. A może rozważyć zmianę NASa na nowszy? Mój DS212J pracuje od 2012 roku.
-
Ignatius
- Amator
Chyba lepiej kupić jednak nowy sprzęt. Ja mam też starego DS412+, ale nie trzymam na nim ważnych rzeczy.
DS916+ 8GB
DS412+
DS412+
-
stanley99
- Zawsze On-Line
Hm, obecnie zupełnie wypadłem z tematów nasowo-dyskowych, Nie licząc epizodu z końca ub. roku, kiedy padły HDD w moim niewiele młodszym, bo już prawie 13-letnim DS214play i nabyłem nowy dysk 4TB Seagate za niecałe 5 stów. Co wydało mi się wówczas dosyć drogo (teraz ten sam model w tym samym sklepie stów 8, pewnie efekt wariatkowa cen przez AI). Stare 3TB WD RED udało się odratować, ale to już inny temat.
W każdym razie rzuciłem okiem na ceny około 10TB Seagate Ironwolfów czy WD RED-ów, czyli dedykowanych do pracy serwerowej. Circa 1,5-2k za sztukę... Razy dwa... Chyba nie ma sensu pakować do tak starego sprzętu. Pytanie dodatkowe, czy w ogóle zechce wspołpracowć z takimi pojemnościami.
Swoją drogą sam się czasem zastanawiam, co gdy mój Synek wyzionie ducha? Czy jest sens inwestować w nowy, skoro nieraz całymi dniami stoi wyłączony... Nie mam monitoringu, praktycznie prawie już nic nie ściągam, jako serwer multimediów rzadko. Wiadomo, teraz głównie streamingi, to nie te czasy co kiedyś, gdy domowy NAS był rzeczywiście centrum domowej rozrywki, pracy, nauki, itd. Chociaż z 2 strony wciąż trzymam i pewnie dopóki się da będę trzymał pewne rzeczy osobiste, dokumentacje, itp. Wygodnie, wszystko w 1 miejscu, przyjazny system (może dlatego, że jestem powiedzmy w miarę z nim obznajomiony
No nic to, tak sobie pogdybałem. Na razie Synek żyje, będę się martwił gdy odmówi współpracy;-)
DS214play | DSM 6.2.4-2556 Update 5
RT2600ac
RT2600ac
-
synolek
- Amator
Również się zastanawiam nad dalszymi losami mojego NASa. Nic nie ściągam już z torrentów. Ale wygodny dostęp do plików z dwóch komputerów domowych przemawia za jego istnieniem. Myślę także trochę o monitoringu. Nie wiem czy do kamery nie powinno być coś bardziej wydajnego niż seria "J"?
- Zoltar
- Stały Bywalec
@synolek Ja miałem na serii J kamery, w zasadzie dają radę na 2 kamerach które są w darmowej licencji. A jak kupisz mocniejszego NASa to starą J-tkę trzymaj chociażby po to żeby brać z niej te 2 darmowe licencje na kamery a nagrywanie zrobisz na nowym.
-
synolek
- Amator
Tzn. że teraz do NASa nie dają licencji na monitoring?