Ds720+ konfiguracja, włamania

stanley99
Zawsze On-Line

Re: Ds720+ konfiguracja, włamania

Post autor: stanley99 »

Hm, Autorze topicu, a nie możesz jednak postawić na swoim Synku serwera VPN, OpenVPN na przykład? Na routerze robisz przekierowanie portu na ten VPN.
Miałem tak zrobione przez kilka lat. Szyfrowanym tunelem wchodziłem z zewnątrz do zarządzania Synkiem oraz w zasadzie do wszelkich jego usług, oraz innych urządzeń w sieci lokalnej. Nigdy nie miałem problemów, włamów, itp., przynajmniej nic mi nie wiadomo ;)
Teraz, tzn. też juz parę lat serwer VPN mam postawiony na routerze.
DS214play | DSM 6.2.4-2556 Update 5
RT2600ac
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.
pstrik
Początkujący

Post autor: pstrik »

Dobra próbuję przez Tailscale i mam mega problem z prędkością. Telefony podczas np. przeglądania filmiku buforują i to baaardzo. I to jest kolejny VPN który ma tą przypadłość. Zależy mi głównie na szybkim działaniu photos.
Przemuss
Godfather

Post autor: Przemuss »

Wykup sobie tymczasowo domenę najtańsza możliwą. Zdefiniuj subdomenę dla usługi photos i testuj.
Główną domenę niech odbiera usługa webstation chociażby by pojawiła się pusta strona czy też tylko napis IT Works.
U siebie mam pod subdomenach wystawiony photos i kamerę.
Tylko musisz zadbać o bezpieczeństwo na ewentualne nadużycia.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS1511+, DS1513+, DS918+, RS1221+, RS1221RP+
wlodekh
Stały Bywalec

Post autor: wlodekh »

Z własną domeną to świetny pomysł, warto też uruchomić w dockerze Nginx Proxy Manager. Żeby certyfikaty z Let's Encrypt się odnawiały bez konieczności przekierowywania na routerze portu 80 można za ok. $10/rok wykupić domenę na Cloudflare. W tej chwili mam swoją na cyberfolks.pl, ale za odnowienie krzyczą sobie 180 zł więc jak tylko się skończy biorę na Cloudflare. W routerze wtedy przekierowuje się tylko port 443, odpowiednia konfiguracja firewall na Synology, do tego podwójne uwierzytelnianie lub vpn i już jest trochę bezpieczniej.
DS725+ | RAM CompuRAM 16GB CRM16D4/SYD4ES03 | WD Red Pro 10TB / SSD WD RED SA500 1TB | Btrfs
ODPOWIEDZ

Wróć do „Modele serii +”