Nietypowy problem z DS1525+ i DS920+

ODPOWIEDZ
ZonX
Początkujący

Nietypowy problem z DS1525+ i DS920+

Post autor: ZonX »

Cześć
Od kilku lat działa sobie DS920+ bez najmniejszego problemu, no może po za tym że padły dyski cache nvme :). Ale nie o tym.

Jakiś czas temu dokupiłem DS1525+ i są wpięte w jeden switch, wszystko działa ok do momentu restartu DS920+, znika mi wtedy komunikacja z ds1525

Sytuacja wygląda tak
Restart ds920, system wstaje i połączenie jest ok.
Wycina mi wtedy połączenie do ds1525, na switchu ustaje ruch na porcie w którym jest wpięty jednak diody się palą. Restart portu na switchu nic nie daje. Nas wygląda jak się zawieszał i nie reaguje. Dopiero twardy restart przywraca komunikacje.

Interfejsy na obydwu urządzeniach ustawione ręcznie.
Restart 1525 nie powoduje zwiechy 920. Os najnowszy.
Jakiś pomysł?
Przemuss
Godfather

Re: Nietypowy problem z DS1525+ i DS920+

Post autor: Przemuss »

Jakie usługi są aktywne na DS920? Switch nie jest zarządzalny i nie ma definiowanych VLanów?
Jeśli switch nie jest zarządzalny i nie są zdefiniowane vlany to pytanie czy oba synki są w tej samej adresacji sieciowej.

Ważne jest też czy ty swoje połączenie masz do switcha i poprzez niego?
Ile portów LAN używasz z każdego z synkiem i ile jest nich jest wpiętych do switcha. I czy sam switch jest wpięty do routera.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS1511+, DS1513+, DS918+, RS1221+, RS1221RP+
ZonX
Początkujący

Re: Nietypowy problem z DS1525+ i DS920+

Post autor: ZonX »

Switch jest zarządzalny, adresacja w tej samej puli i na tym samym vlan. ds1525 wiesza się tak że wyłączenie z guzika nie pomaga - dioda niebieska zaczyna migać ale nie wyłącza nasa. Trzeba wywalić zasilanie. Wygląda że wiesza się jakaś usługa, ale nie mogę dojść po logach co wywołuje problem. Jedyne co podejrzewam to folder zdalny z ds920.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Modele serii +”