jak szybko zwolnić miejsce na dysku

ODPOWIEDZ
Webby
Amator

jak szybko zwolnić miejsce na dysku

Post autor: Webby »

Muszę koniecznie szybko pozbyć się trochę danych z dysku..z kopii.
Mam raid basic (niechroniony) z jednym dyskiem.

Jak coś usunąć z kopii, by w tym samym momencie odzyskać miejsce..??

proszę o pomoc
DS220+
Przemuss
Godfather

Re: jak szybko zwolnić miejsce na dysku

Post autor: Przemuss »

Pytanie co masz? Bez wiedzy jakie masz zainstalowane, używanemu skonfigurowane aplikacje mogę napisać tylko byś usunął zbędne dane. Moja kryształowa kula właśnie wyjechała na ferie.

Ps. Kopia danych w serwera produkcyjnego które są przechowywane na serwerze produkcyjnym to takie kopie zapasowe których nie ma.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS1511+, DS1513+, DS918+, RS1221+, RS1221RP+
Webby
Amator

Mam kopie z jednego komputera robione w ABfB i do tej pory mialem zuzycie 40% dysku.
Zaczalem za pomoca ABfB chronic drugi komputer i szybko zuzycie dysku skoczylo mi do 99%.
Zostalo mi 10GB miejsca...
Usunąłem zadanie kopii ABfB drugiego komputera ..ale miejsce ani drgneło...
Pousuwałem stare wersje kopii pierwszego komputera (mialem 25 wersji nadmiarowych) .. ale nadal nic sie nie zmienilo...
DS220+
look12
Uczeń Mistrza

Post autor: look12 »

Masz włączone migawki na katalogu ABfB ?
DS423+
DS916+
RT2600ac
Webby
Amator

tak...ale właśnie usunąłem i zyskałem 60 GB..nadal mało...

aktualizacja..
miałem włączone 3 obszary chronione przez migawki z ilością od 5 do 10 migawek na chroniony obszar przez 7 dni...pozostawiałem od 1 do 2 migawek..i razem juz odzyskałem 150GB...

Ile tych migawek wystarczy?? załózmy ze robię kopię przyrostową ABfB i mam 5 wersji kopii

Czy jak zostawie tylko jedną migawkę na 5 dni , to ona będzie chroniła jedną wesję kopii przyrostowej przez 5 dni..czy też cały ostatni obraz komputera przez 5 dni??
Wystarczy więc tylko jedna migawka??
Jaki jest sens ustawiania np 5 migawek???

Dziękuję wszystkim, za czas, jaki możecie mi poświęcić, by zrozumieć, co tu sie dzieje...pomoc synology jest tutaj trochę za słaba..brakuje przykładów rozwiązań

pozdrawiam
DS220+
Przemuss
Godfather

Post autor: Przemuss »

Jestem zdaniem że nie ma potrzeby robienia migawek dla folderu ABFB. ABFB zajmuje za dużo miejsca by jeszcze przechowywać migawkę.
Jak już musisz mieć to jedna migawka wykonywana np wtorek i piątek z ustawionym przechowywaniem na 1 sztukę.
Pamiętaj że do czasu usunięcia nadmiarowych musisz mieć odpowiednią ilość miejsca.
By zwiększyć bezpieczenstwo danych używaj konta z ograniczonymi prawami ( i dostęp tylko do zasobów koniecznych) konto administracyjne tylko do celów administracyjnych i konfiguracyjnych.

Co do dokumentacji to jest całkiem dobrze napisana. Czasem gorzej z jej tłumaczeniem.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS1511+, DS1513+, DS918+, RS1221+, RS1221RP+
ODPOWIEDZ

Wróć do „Modele serii +”