Muszę koniecznie szybko pozbyć się trochę danych z dysku..z kopii.
Mam raid basic (niechroniony) z jednym dyskiem.
Jak coś usunąć z kopii, by w tym samym momencie odzyskać miejsce..??
proszę o pomoc
jak szybko zwolnić miejsce na dysku
-
Webby
- Amator
-
Przemuss
- Godfather
Re: jak szybko zwolnić miejsce na dysku
Pytanie co masz? Bez wiedzy jakie masz zainstalowane, używanemu skonfigurowane aplikacje mogę napisać tylko byś usunął zbędne dane. Moja kryształowa kula właśnie wyjechała na ferie.
Ps. Kopia danych w serwera produkcyjnego które są przechowywane na serwerze produkcyjnym to takie kopie zapasowe których nie ma.
Ps. Kopia danych w serwera produkcyjnego które są przechowywane na serwerze produkcyjnym to takie kopie zapasowe których nie ma.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.
Serwery NAS:
Synology DS1511+, DS1513+, DS918+, RS1221+, RS1221RP+
Serwery NAS:
-
Webby
- Amator
Mam kopie z jednego komputera robione w ABfB i do tej pory mialem zuzycie 40% dysku.
Zaczalem za pomoca ABfB chronic drugi komputer i szybko zuzycie dysku skoczylo mi do 99%.
Zostalo mi 10GB miejsca...
Usunąłem zadanie kopii ABfB drugiego komputera ..ale miejsce ani drgneło...
Pousuwałem stare wersje kopii pierwszego komputera (mialem 25 wersji nadmiarowych) .. ale nadal nic sie nie zmienilo...
Zaczalem za pomoca ABfB chronic drugi komputer i szybko zuzycie dysku skoczylo mi do 99%.
Zostalo mi 10GB miejsca...
Usunąłem zadanie kopii ABfB drugiego komputera ..ale miejsce ani drgneło...
Pousuwałem stare wersje kopii pierwszego komputera (mialem 25 wersji nadmiarowych) .. ale nadal nic sie nie zmienilo...
DS220+
-
look12
- Uczeń Mistrza
Masz włączone migawki na katalogu ABfB ?
DS423+
DS916+
RT2600ac
DS916+
RT2600ac
-
Webby
- Amator
tak...ale właśnie usunąłem i zyskałem 60 GB..nadal mało...
aktualizacja..
miałem włączone 3 obszary chronione przez migawki z ilością od 5 do 10 migawek na chroniony obszar przez 7 dni...pozostawiałem od 1 do 2 migawek..i razem juz odzyskałem 150GB...
Ile tych migawek wystarczy?? załózmy ze robię kopię przyrostową ABfB i mam 5 wersji kopii
Czy jak zostawie tylko jedną migawkę na 5 dni , to ona będzie chroniła jedną wesję kopii przyrostowej przez 5 dni..czy też cały ostatni obraz komputera przez 5 dni??
Wystarczy więc tylko jedna migawka??
Jaki jest sens ustawiania np 5 migawek???
Dziękuję wszystkim, za czas, jaki możecie mi poświęcić, by zrozumieć, co tu sie dzieje...pomoc synology jest tutaj trochę za słaba..brakuje przykładów rozwiązań
pozdrawiam
aktualizacja..
miałem włączone 3 obszary chronione przez migawki z ilością od 5 do 10 migawek na chroniony obszar przez 7 dni...pozostawiałem od 1 do 2 migawek..i razem juz odzyskałem 150GB...
Ile tych migawek wystarczy?? załózmy ze robię kopię przyrostową ABfB i mam 5 wersji kopii
Czy jak zostawie tylko jedną migawkę na 5 dni , to ona będzie chroniła jedną wesję kopii przyrostowej przez 5 dni..czy też cały ostatni obraz komputera przez 5 dni??
Wystarczy więc tylko jedna migawka??
Jaki jest sens ustawiania np 5 migawek???
Dziękuję wszystkim, za czas, jaki możecie mi poświęcić, by zrozumieć, co tu sie dzieje...pomoc synology jest tutaj trochę za słaba..brakuje przykładów rozwiązań
pozdrawiam
DS220+
-
Przemuss
- Godfather
Jestem zdaniem że nie ma potrzeby robienia migawek dla folderu ABFB. ABFB zajmuje za dużo miejsca by jeszcze przechowywać migawkę.
Jak już musisz mieć to jedna migawka wykonywana np wtorek i piątek z ustawionym przechowywaniem na 1 sztukę.
Pamiętaj że do czasu usunięcia nadmiarowych musisz mieć odpowiednią ilość miejsca.
By zwiększyć bezpieczenstwo danych używaj konta z ograniczonymi prawami ( i dostęp tylko do zasobów koniecznych) konto administracyjne tylko do celów administracyjnych i konfiguracyjnych.
Co do dokumentacji to jest całkiem dobrze napisana. Czasem gorzej z jej tłumaczeniem.
Jak już musisz mieć to jedna migawka wykonywana np wtorek i piątek z ustawionym przechowywaniem na 1 sztukę.
Pamiętaj że do czasu usunięcia nadmiarowych musisz mieć odpowiednią ilość miejsca.
By zwiększyć bezpieczenstwo danych używaj konta z ograniczonymi prawami ( i dostęp tylko do zasobów koniecznych) konto administracyjne tylko do celów administracyjnych i konfiguracyjnych.
Co do dokumentacji to jest całkiem dobrze napisana. Czasem gorzej z jej tłumaczeniem.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.
Serwery NAS:
Serwery NAS: