Rozpoznawanie obiektów (metadane)

ODPOWIEDZ
meu
Początkujący

Rozpoznawanie obiektów (metadane)

Post autor: meu »

Cześć,
widziałem filmik na YT, z prezentacją kamer Synology i Surveillance Station. Pięknie to działało i na osi czasu fajnie były zaznaczone wykryte obiekty: innym kolorem samochody innym ludzie.
Pytanie: czy ktoś wie jakie warunki musi spełniać kamera (innej firmy), żeby Surveillance Station odczytywała te dane? Czytałem, że jeśli kamera jest podłączona przez ONVIF, to Onvif musi mieć profil T lub M aby razem ze strumieniem audio/wideo przesyłał metadane o wykryciach obiektów (czy twarzy). Mam jedną kamerę, która w specyfikacji ma profil T i wykrywanie wtargnięcia w obszar oraz przekroczenie linii. Na podglądzie w kamerze widać ładnie, że człowiek jest zaznaczany prostokątem i gdy podłączę się do niej za pomocą Onvif Device Managera, to w metadanych widzę, że pojawia się w tym momencie alarm. Ale w Surveillance Station gdy zaznaczę że wykrywanie zdarzeń przez kamerę, to nic się nie dzieje. Jedyne co udało mi się uzyskać, to gdy w kamerze włączę zwykłe wykrywanie na zasadzie porównywania klatek, to wtedy w SS pokazuje się ta czerwona linia informująca o wykryciu.

Czy ktoś już z tym walczył?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Surveillance Station”