Witam.
Posiadam w biurze DS218+ kupiony w 2019 roku i powoli planuję zakup nowego NAS'a. Służy głównie jako serwer plików + usługi z serii Active + plus jakieś dockery.
W nowym serwerze chciałbym od razu dodać kartę sieciową 10GBit, stąd przeskok do serii DS15nn+ od której zaczynają się gniazda na kartę 10Gb. Na początek chciałbym też przenieść dyski z aktualnego DS218+. Są to dyski IronWolf, trochę młodsze od obecnego serwera, bo wymieniałem w trakcie okresu użytkowania tego serwera.
Z tego co wyczytałem, ten nowe serwery z 2025 roku nie obsługują dysków innych niż sygnowane przez Synology, więc wybór DS1522+ wydaje mi się optymalny. Czy dobrze myślę? Czy modele z 2022 roku nie mają problemów z obsługą dysków innych producentów?
Z tego co widzę, to chyba najistotniejszą przewagą DS1525+ nad DS1522+ są karty sieciowe 2,5Gbps ale to mnie nie interesuje z racji, że chcę włożyć wspomniane 10GBps. Natomiast nie wiem, jaki jest okres wsparcia (w sensie dostępności aktualizacji dla systemu i pakietów Synology). Chciałbym, żeby ten nowy popracował 6-8 lat, czy Synology gwarantuje aktualizacje w takim okresie dla modeli z 2022 roku?
Pozdrawiam
Grzegorz
Wybór serwera NAS DS1522+ vs DS1525+
-
- Amator
-
- Stały Bywalec
Re: Wybór serwera NAS DS1522+ vs 1525+
Zastanów się czy na pewno potrzebujesz kartę 10 Gbps i czy na pewno wykorzystasz jej możliwości, jeśli tak to DS1522+, a jeśli wystarczy Ci 2,5Gbps to DS1525+. Dyski ze starego przełożysz do nowego, będzie krzyczał o niekompatybilności, ale można to wyłączyć. Optymistyczne są też informacje o rezygnacji Synology z tego chorego pomysłu. Wg mnie jak planujesz 6-8 lat to chyba jednak lepiej kupić nowszy ze względu na wsparcie.
BTW
Tak się zastanawiam czy faktycznie jest aż taka różnica miedzy 10, a 2,5Gbps. W domu mam router, Synology i laptop na 2,5Gbps i jest szybciej w porównaniu do 1Gbps, ale czy wykorzystałbym 10? Wątpię. No i koszty za duże. Czy to czasami nie jest przerost formy nad treścią?
Edycja.
Teraz doczytałem:
https://www.synology.com/pl-pl/company/ ... 0DS1525%2B
Aby zapewnić optymalną wydajność dla wymagających aplikacji, DS1525+ wyposażono w dwa porty 2,5GbE oraz możliwość rozbudowy do 10GbE przy użyciu modułu E10G22-T1-Mini.
Więc kartę 10Gbps można włożyć też do DS1525+.
DS725+ | RAM CompuRAM 16GB CRM16D4/SYD4ES03 | WD Red Pro 10TB / SSD WD RED SA500 1TB | Btrfs
-
- Amator
W wątku "Nowy model DS925+" ludzie piszą, że nie da się zainicjować innego dysku niż Synology.
10Gbps bo to serwer plików w biurze, gdzie czasem kilkunastu użytkowników na raz z niego korzysta i często są to pliki o sporych rozmiarach.
10Gbps bo to serwer plików w biurze, gdzie czasem kilkunastu użytkowników na raz z niego korzysta i często są to pliki o sporych rozmiarach.
- SnejX
- Uczeń Mistrza
Zainicjować, czyli zaczynać od zera, się nie da, ale jak przekładasz dyski ze starszego modelu (czyli robisz migrację) to powinno przejść ale będzie komunikat o niekompatybilności
Ale Synology już przebąkuje, że "zezwoli na używanie dysków innych producentów, pod warunkiem,że będą spełniały ich wymagania, bla bla bla"
-
- Amator
Re: Wybór serwera NAS DS1522+ vs DS1525+
Aktualnie myślę o takiej aktualizacji, że oprócz dysków HDD z obecnego serwera, do nowego dodałbym również dyski SSD WD RED SA500.
Na serwerze jakieś 80% zajętości przestrzeni dyskowej stanowią backupy. Dlatego pomyślałem, że na tym nowym zainstalowałbym dwa dyski SDD dla serwera plikowego z którego korzystają na co dzień pracownicy, natomiast HHD zostałby tylko na backupy. Chciałbym uniknąć ewentualnych problemów z dokładaniem nowych dysków, zaś ceny dysków SDD od Snology są bardzo wysokie.
Na serwerze jakieś 80% zajętości przestrzeni dyskowej stanowią backupy. Dlatego pomyślałem, że na tym nowym zainstalowałbym dwa dyski SDD dla serwera plikowego z którego korzystają na co dzień pracownicy, natomiast HHD zostałby tylko na backupy. Chciałbym uniknąć ewentualnych problemów z dokładaniem nowych dysków, zaś ceny dysków SDD od Snology są bardzo wysokie.
-
- Stały Bywalec
A tam zaraz "nie da się"

DS725+ | RAM CompuRAM 16GB CRM16D4/SYD4ES03 | WD Red Pro 10TB / SSD WD RED SA500 1TB | Btrfs