Witam,
czy ktoś z Was spotkała się z takim problemem?
Otóż po jednym z restartów mojego synka (DS423+), przestał on montować moje dyski na USB i nie pokazuje się folder współdzielony usbshare w file station, jak również nie widzi go Hyper Backup (nie mogę wykonać kopii przyrostowej na USB).
Do czasu restartu wszystko działało ok, w uprawnieniach też w tym czasie nic nie zmianiałem.
Co tutaj mogło się zepsuć?
Problem z montowaniem dysku USB
-
- Amator
-
- Wtajemniczony
Re: Problem z montowaniem dysku USB
Trochę dziwna sytuacja. A po wypięciu i ponownym wpięciu też się nie pojawia? Masz podpięte bezpośrednio w port NASa czy przez jakiś hub?
Uwagi techniczne:
- dla bezpieczeństwa rozsądne jest wypinanie dysku usb po skończeniu kopiowania - w razie jakiegoś przebicia, np. podczas burzy może polecieć NAS i dysk usb razem z backupem,
- dobrze jest zmienić nazwę folderu współdzielonego z usbshare na jakiś własny - czasami Hyper Backup głupieje jak się podepnie drugi albo jakiś nowy dysk, trzeba pamiętać, że po zmianie nazwy folderu Hyper Backup może nie widzieć już zadania kopiowania.
Uwagi techniczne:
- dla bezpieczeństwa rozsądne jest wypinanie dysku usb po skończeniu kopiowania - w razie jakiegoś przebicia, np. podczas burzy może polecieć NAS i dysk usb razem z backupem,
- dobrze jest zmienić nazwę folderu współdzielonego z usbshare na jakiś własny - czasami Hyper Backup głupieje jak się podepnie drugi albo jakiś nowy dysk, trzeba pamiętać, że po zmianie nazwy folderu Hyper Backup może nie widzieć już zadania kopiowania.
DS725+ | RAM CompuRAM 16GB CRM16D4/SYD4ES03 | WD Red Pro 10TB / SSD WD RED SA500 1TB | Btrfs
-
- Amator
Dyski USB są widoczne w Panelu Sterowania - urządzenia zewnętrzne (można je formatować i wypinać programowo), ale nie montują folderu współdzielonego. Dzisiaj wieczorem będę w lokalizacji serwera i spróbuję coś jeszcze pokombinować.
DS423+
-
- Amator
Dyski po sformatowaniu pod laptopem z Win11 aplikacją AOMEI Partition Assistant, ponownie działają w DSM.
DS423+