WOL dla urządzeń w LAN
-
- Początkujący
WOL dla urządzeń w LAN
Przymierzam się do zakupu Synology 224+. Potrzebuję lokalne archiwum (filmy, zdjęcia, pliki) do użycia przez rodzinę z poziomu internetu. Potrzebuję uruchomić komputery w LANie NASa z wykorzystaniem WOL. Czy NAS potrafi wysłać WOL w LANie ale aktywowany z aplikacji mobilnej? Czy warto rozbudowywac RAM np do 6GB na takie zapotrzebowanie. Czy łatwo jest później dołożyć RAM gdybym się chciał "rozwinąć"? Szybciej VPN do firmy. Czy Synology umie się połączyć do zdalnego zasobu np. na Windows? Chcę widzieć przed zakupem niż narzekać po. Mile widziane rekomendacje dysków 10TB . Na tę chwilę wybrałem WD REd pro. Niestety nie ma ich na liscie zgodnosci. Co z tym? Dziękuję za uwagi
- SnejX
- Uczeń Mistrza
Re: WOL dla urządzeń w LAN
Ram jest relatywnie tani, na stałe 2GB wlutowane i 1 slot wolny. Wsadz raz 16GB i zapomnij, więcej nie obsłuży. Jest wątek o pasujących pamięciach. Oczywiście nie przepłacaj za "oryginalny Synology". Ram się dokłada łatwo, trzeba wyjąć kieszenie na dyski i jest takie mocowanie jak w laptopach.
Na razie chcesz tylko tyle a za chwilę będą nowe pomysły
Ja teraz dysk mam 8TB Seagate Ironwolf i głośny jak chol..ra. zona kazała mi wyłączać na noc.
W temacie vpna to dla zabawy postawiłem OpenVPN i działał
testów wydajności nie robiłem.
"Czy Synology umie się połączyć do zdalnego zasobu np. na Windows?" chcesz zamontować zasób Windowsa na stałe do Synology? Jest taka możliwość, nawet zasoby chmurowe. Masz do wyboru: Box, Dropbox, Google Drive, MS OneDrive, FTP, SFTP, WebDAV oraz zasoby CIFS i NFS.
WoL nie trenowałem.
Na razie chcesz tylko tyle a za chwilę będą nowe pomysły

Ja teraz dysk mam 8TB Seagate Ironwolf i głośny jak chol..ra. zona kazała mi wyłączać na noc.
W temacie vpna to dla zabawy postawiłem OpenVPN i działał

"Czy Synology umie się połączyć do zdalnego zasobu np. na Windows?" chcesz zamontować zasób Windowsa na stałe do Synology? Jest taka możliwość, nawet zasoby chmurowe. Masz do wyboru: Box, Dropbox, Google Drive, MS OneDrive, FTP, SFTP, WebDAV oraz zasoby CIFS i NFS.
WoL nie trenowałem.
-
- Zawsze On-Line
Co do WOL, kiedyś uruchamiałem komputer poleceniem opisanym w tym wątku:
viewtopic.php?t=3587
Ale:
1. Nie wiem czy komenda jeszcze w ogóle działa w nowszych DSM (7.x).
2. Żeby wykonać WOL, do Synka logowałem się wówczas z "dużej" przeglądarki na kompie. W DSM mobile nie widzę opcji wykonywania skryptów/poleceń zapisanych w Harmonogramie zadań. W ogóle nie ma dostępu do Harmonogramu zadań. Chyba żeby z urządzenia mobilnego jakoś logować się do Synka przez telnet/ssh i jakoś wysyłać to polecenie WOL...
viewtopic.php?t=3587
Ale:
1. Nie wiem czy komenda jeszcze w ogóle działa w nowszych DSM (7.x).
2. Żeby wykonać WOL, do Synka logowałem się wówczas z "dużej" przeglądarki na kompie. W DSM mobile nie widzę opcji wykonywania skryptów/poleceń zapisanych w Harmonogramie zadań. W ogóle nie ma dostępu do Harmonogramu zadań. Chyba żeby z urządzenia mobilnego jakoś logować się do Synka przez telnet/ssh i jakoś wysyłać to polecenie WOL...
DS214play | DSM 6.2.4-2556 Update 5
RT2600ac
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.
RT2600ac
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.
-
- Wtajemniczony
Mam ten dysk, jest szybki w porównaniu z wcześniejszym 5400 rpm, ale niestety bardzo głośny - mnie to nie przeszkadza bo mam serwer za drzwiami, ale jak je otworzę to słychać go w drugim końcu pokoju, oczywiście jak mieli bo jak już przemieli to cisza. Tym, że nie ma go na liście zgodności się nie przejmuj, na razie... DS224+ spokojnie go łyknie, ale jak będziesz zmieniał serwer na nowszy to już będzie kłopot, chyba że Synology zmieni politykę (mało prawdopodobne).
Co do WOL: najlepiej jakby była możliwość logowania się na router przez VPN i stamtąd budzić.
Edycja 12.08.2025
W Dockerze można zainstalować to:
https://mariushosting.com/how-to-instal ... ology-nas/
Nie testowałem, ale możliwe, że spełni Twoje oczekiwania odnośnie do wybudzania komputerów w sieci LAN.
DS725+ | RAM CompuRAM 16GB CRM16D4/SYD4ES03 | WD Red Pro 10TB / SSD WD RED SA500 1TB | Btrfs