Baza mssql

Lorek
Początkujący

Baza mssql

Post autor: Lorek »

Witam potrzebuje pomocy w zainstalowaniu MSSQL na Synology DS224+ i połączenia tej bazy z programem Elisoft, próbowałem to zrobić w DOCKER ale niestety za pioruna nie mogę się połączyć :( czy mogę liczyć na jakąś pomoc?
wlodekh
Wtajemniczony

Re: Baza mssql

Post autor: wlodekh »

1. Utwórz w katalog: /volume1/docker/sql (możesz mieć Dockera na innym wolumenie)
2. Zaloguj się przez putty i wykonaj polecenie: sudo docker pull mcr.microsoft.com/mssql/server:2022-latest
3. W Dockerze dodaj:
CONFIG_EDGE_BUILD 1
ACCEPT_EULA Y
MSSQL_SA_PASSWORD towjeSilneHasło
ścieżka montowania: /var/opt/mssql
środowisko: PATH /usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin
(tu uwaga, jak masz najnowszego Dockera to nie da się edytować, musisz duplikować, a potem stary usunąć)
4. zatrzymaj serwer ms sql
5. znowu logowanie przez putty i polecenie zmieniające uprawnienia do katalogu, w którym jest zainstalowany serwer:
sudo chown 10001 /volume1/docker/sql
6. Uruchom serwer ms sql

Można też napisać własny skrypt i uruchomić go w harmonogramie. W razie problemów daj znać.

Albo tak:

3.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
DS720+ | RAM Crucial 8GB DDR-2666 SODIMM | WD Red Pro 10TB / SSD WD RED SA500 1TB | Btrfs | 2x NVMe Intel Optane 16GB read SSD cache
Lorek
Początkujący

dzieki za szybką odpowiedz ale zapomnialem wspomniec na początku ze jestem zielony w tym temacie
co do
pkt1. utworzyłem katalogi o innej nazwie (czy to ma znaczenie)?
pkt2. nie mam pojęcia co to putty
pkt3. wykonany

pkt4.i6 ok
pkt5. tak samo jak pkt1.
Zrzut ekranu 2025-04-29 151023.png
Zrzut ekranu 2025-04-29 151001.png
5.png
okno logowania do programu
Zrzut ekranu 2025-04-29 152706.png
wlodekh
Wtajemniczony

Rozumiem, że napotkałeś problem z logowaniem się do serwera poprzez Elisoft? A serwer mssql w ogóle Ci działa? Bo wg mnie powinien. Inna sprawa, że wg mnie niepotrzebnie skomplikowałeś sobie ścieżkę, nie lepiej byłoby Ci użyć takiej: /volume1/docker/sqlserwer?
Zainstaluj sobie na komputerze program SQL Server Management Studio (SSMS) i w nim podłącz się do serwera, a potem zobaczymy co dalej. Pozostaje jeszcze pytanie czy przed użyciem Elisoft należy utworzyć odpowiednią bazę danych, nie znam tego programu.

Logowanie przez SSMS:

1.png
DS720+ | RAM Crucial 8GB DDR-2666 SODIMM | WD Red Pro 10TB / SSD WD RED SA500 1TB | Btrfs | 2x NVMe Intel Optane 16GB read SSD cache
wlodekh
Wtajemniczony

Przepraszam, że nie edytuję posta.
Z ciekawości zainstalowałem program Elisoft, wybrałem niepełną instalację czyli bez programu Sql Express. Wprowadziłem takie ustawienia:
Konfiguracja: domyślna
Nazwa lub adres IP serwera: IP mojego serwera NAS
Nazwa instancji serwera sql: nazwaSerwera (w Twoim przypadku to będzie chyba "sqlserver")
Baza danych: bdFaktury
Użytkownik: sa
Hasło: wiadomo co :)
Kliknąłem "Testuj połączenie z serwerem" i poszło bez problemu.
Program po tych czynnościach sam utworzył bazę danych bdFaktury więc wszystko powinno śmigać, oto dowód:

2025-4-30 7-32-7.png
Lorek
Początkujący

niestety gdzieś robie błąd przesyłam film z mojej męczarni
https://youtu.be/CiqR5waEaEQ
wlodekh
Wtajemniczony

1. Usuń już utworzony kontener.
2. Przy tworzeniu kontenera powinieneś podać port 1433: > Ustawienia portu > port Lokalny > wpisz 1433
3 Jak dodajesz ścieżki do kontenera 0:21 filmu:
- najpierw utwórz katalog "sql" wewnątrz katalogu /docker korzystając z File Station,
- wskaż ten katalog i jako ścieżkę montowania wpisz: "/var/opt/mssql", oczywiście odczyt/zapis
5. Pamiętaj o zmianie hasła!
6. W programie Elisoft w Nazwa instancji serwera sql wpisz zamiast "sql" swoją nazwę serwera, czyli prawdopodobnie nazwę kontenera: "Database".
Jeśli wszystko zrobisz poprawnie to w katalogu /docker/sql powinieneś mieć takie podkatalogi:
.system
data
log
secrets
A jeśli poprawnie uruchomisz Elisoft to w katalogu /docker/sql/data powinieneś mieć między innymi bdFaktury.mdf.
Daj znać jak Ci poszło, podam Ci wtedy prosty skrypt do robienia backupu baz danych.
Lorek
Początkujący

po wielu męczarniach udało sie :):)
niestety z obrazu mcr-microsoft-com-mssql-server:2022-latest nie dałem rady zawsze wyskakiwały jakieś błędy
dopiero z obrazu mcr-microsoft-com-mssql-server:2019-latest poszło bez problemu
ale wyskoczył kolejny problem 02:37 za adresem IP muszę po przecinku wpisać port kontenera ale po każdym zatrzymaniu i ponownym uruchomieniu ten port sie zmienia 04:03 jak go zablokować ???
kolejne pytanie w sieci lokalnej połączenie bez problemu ale z sieci "obcej" nie łączy sie co mogę zrobić w tym temacie?

https://youtu.be/4v-iyfVufac
wlodekh
Wtajemniczony

Nie wpisałeś portu przy tworzeniu kontenera - mój punkt 2. z poprzedniego postu, w ustawieniach Elisoft nie będziesz go musiał już wpisywać, wystarczy sam adres IP serwera NAS.
Dostęp z zewnątrz będzie możliwy jeśli:
- posiadasz zewnętrzny adres IP,
- ustawisz sobie DDNS i otworzysz na routerze port 1433 dla adresu IP swojego serwera NAS - wtedy w ustawieniach Elisoft wpisujesz adres DDNS,
- lub masz możliwość uruchomienia VPN (polecane) - wtedy w Elisoft zostawiasz bez zmian.
Najważniejsze, że Ci działa, reszta to drobiazgi. Wersja MS SQL 2019 ma pewne ograniczenia, osobiście polecam 2022, ale widzę, że tę wersję musiałbyś raczej instalować z użyciem putty. Jak uruchomiłeś Elisoft to w katalogu /docker/sql powinien pojawić się podkatalog /data, a w nim baza danych bdFaktury.mdf.

Edycja 05.05.2025
Na marginesie, znalazłem inną aplikację do fakturowania, baza na PostgreSQL: https://mariushosting.com/how-to-instal ... ology-nas/ Nie instalowałem więc nie wiem jak się sprawuje.

Edycja 2.
Napisałem prosty skrypt, za pomocą którego zainstalujesz MS SQL 2022. Wystarczy dodać go w harmonogramie zadań jako skrypt użytkownika: Utwórz > Zaplanowane zadanie > skrypt zdefiniowany przez użytkownika.
Zadanie: dowolna nazwa
Użytkownik: root
Harmonogram: uruchom w następującym dniu
Ustawienia zdania:

sudo chown 10001 /volume1/docker/mssql
docker run -d --name=mssql \
-e "CONFIG_EDGE_BUILD=1" \
-e "ACCEPT_EULA=Y" \
-e "MSSQL_SA_PASSWORD=TwojeHaslo123!" \
-p 1433:1433 \
-v /volume1/docker/mssql:/var/opt/mssql \
mcr.microsoft.com/mssql/server:2022-latest

W linii docker run -d --name=mssql \ możesz zmienić sobie na docker run -d --name=Database \
a w linii -v /volume1/docker/mssql:/var/opt/mssql \ na swój katalog w dockerze, np. -v /volume1/docker/sql:/var/opt/mssql \

Sprawdziłem u siebie, zainstalował się bez problemu i działa.
Lorek
Początkujący

od dobrych kilku lat używam Elisoft do wystawiania FV jestem do niego przyzwyczajony posiada wszystko co mi jest potrzebne, ale dziekuje za sugestie
na MS SQL 2019 udało mi sie zrobić wszystko
-ustawienia portu lokalnego
-DDNS
-przekierowanie itd.
niestety na MS SQL 2022 czy to z twojego skryptu czy tez robiąc to na piechotę wywala błąd
Zrzut ekranu 2025-05-06 140813.png
Zrzut ekranu 2025-05-06 140748.png
w docker/mssql tworzy katalogi

.system
data
log
secrets

ale przy próbie połączenia wywala błąd
ODPOWIEDZ

Wróć do „Recenzje, testy, poradniki...”