od dłuższego czasu na forach ludzie rozpisują się o problemie braku synchronizacji plików dłuższych niż 247 znaków czy jakoś tak (nie pamiętam dokładnie końcowej cyfry).
Przećwiczyłem następujące scenariusze:
WIN 10 + SynologyDrive 32 Bit --> nie synchronizuje plików do serwera NAS
WIN 10 + SynologyDrive 32 Bit + LongPath (w gpedit.msc) --> nie synchronizuje plików do serwera NAS
WIN 10 + SynologyDrive 32 Bit + LongPath (w gpedit.msc) + zmiana pliku "filter" oraz "filter-v4150" w
katalogu:c:\\users\...\AppData\locl\SynolopgyDrive\SynologyDrive.app\conf\ polegająca na "max_path = 255" --> "max_path = 4000"
oraz "max_path = 247" --> "max_path = 3092" --> nie synchronizuje plików do serwera NAS
Z WIN 11 jest ta sama historia.
Następnie sprawdziłem jeszcze coś innego: zamontowałem udział sieciowy z NASA pod WIN. Chcąc stworzyć ścieżkę katalogów dłuższą niż 255 znaków --> nie ma szans. Na NASie oczywiście można (wynika to z BTRFS). Ale jak wejdę do tego katalogu spod WIN to otwierając plik (przykładowo *.txt) to nazwa w Notepad++ głupieje i zamienia się na 8 znaków (w zakładce z nawą pliku). Co więcej, gdybym chciał zmienić nazwę tego pliku --> nie ma szans

Sprawdziłem jeszcze coś innego. Po włączeniu LongPath, można utworzyć zagnieżdżenie katalogów dłuższe niż 255 znaków na kompie, ale z TotalCommandera. Z Exploratora Windows... nie ma bata.
No to teraz pytanie: problem jest w samym Windowsie? Bo wynika z tego, że tak. Coś mi się kojarzy, że wcześniej jakimś cudem (z rok temu) mogłem większe zagnieżdżenie zrobić, ale nie dam sobie uciąć ręki

Macie jakieś doświadczenie w tym zakresie?