Aktualizacja "przeskok" do najnowszych wersji DSM / SRM

ODPOWIEDZ
stanley99
Zawsze On-Line

Aktualizacja "przeskok" do najnowszych wersji DSM / SRM

Post autor: stanley99 »

Witam

Czy aktualizacja do najnowszych wersji DSM i SRM (z 6.x do 7.x oraz 1.2 do 1.3) co do zasady powinna przebiec bezproblemowo? Chodzi mi o przejęcie dotychczasowych ustawień, itp. Oczywiście przedtem backup danych, konfiguracji. Zastanawiam się również, czy DSM 7.x nie zamuli mi leciwego lecz wciąż sprawnego DS214play.
Pytam, bo w ostatnich latach trochę zaniedbałem temat. Teraz mam więcej czasu i chciałbym nadrobić zaległości ;)

Pozdrawiam
DS214play | DSM 6.2.4-2556 Update 5
RT2600ac
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.
Awatar użytkownika
BWaliszewski
Zawsze On-Line
Kontakt:

Re: Aktualizacja "przeskok" do najnowszych wersji DSM / SRM

Post autor: BWaliszewski »

Wejdź na stronę Synology.com -> Pomoc techniczna -> Centrum pobierania. Wybierz urządzenie NAS i znajdź swój model. Poniżej masz możliwość wybrania obecnego systemu i wskazanie/propozycje tego jaki powinieneś zainstalować. Aktualizacje wykonuj ręcznie, pobierając pliki z w/w strony, a nie przez autoupdate serwera. Kolejno podnoś wersję. Musi sie udać!

Trzymam kciuki i daj znać jak Ci poszło.
RT6600ax / SRM 1.3.1-9346 Update 8
DS923+ DSM 7.2.1-69057 Update 4 / 16GB RAM / 4x WDRed 3TB
APC Back-UPS ES 700G
stanley99
Zawsze On-Line

Witam,

Informacyjnie. Parę dni temu zaktualizowałem router. Postępowałem zgodnie z sekwencją "podpowiedzianą" na stronie Synology. Wszystko przebiegło bez żadnych problemów. Router działa, po prostu działa :)
Następny w kolejce jest NAS. Na razie czeka na przypływ weny administratora i właściciela w jednej osobie ;-)

Dzięki za zainteresowanie i pozdrawiam.

Migracja_SRM.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
RT2600ac
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.
stanley99
Zawsze On-Line

Jeszcze raz informacyjnie. Dzisiaj mój RT2600ac wziął był uroczyście zawisł :-( Pierwszy raz odkąd go posiadam (ok. 4 lata). Stwierdziłem "zniknięcie" SSID sieci bezprzewodowej, dostałem też powiadomienie z konta Synology o braku łączności z NAS (czyli po kablu net też prawdopodobnie nie działał). Nie drążyłem zbytnio tematu, zrestartowałem przez wyłączenie na chwilę zasilania. W chwili gdy piszę posta hula. Nie wiem czy to przypadek lub coś powoli dzieje się ze sprzętem, czy "zasługa" zmiany SRM 1.2 na 1.3.
RT2600ac
stanley99
Zawsze On-Line

Witam
Informacyjnie: dziś router zawisł po raz drugi, mniej więcej po miesiącu pracy. Objawy jak w poście wyżej - brak emisji SSID (chociaż co ciekawe wciąż była widoczna sieć ukryta, o którą pytałem w topicu TUTAJ), ponadto ciągłe świecenie diód LED.
Nie były wykonywane żadne obciążające operacje typu przesyłanie dużych plików, setki torrentów, itp.
Jak wspominałem, przez kilka lat nigdy nie miałem takiej sytuacji w SRM 1.2, a przynajmniej nie zaobserwowałem.

Zastanawiam się co czynić dalej. Plan A: reset do ustawień fabrycznych i konfiguracja wszystkiego od nowa. Aktualizacja do 1.3 przejęła wszystkie ustawienia i konfgi z 1.2 i może to jest przyczyną problemów, jakichś konfliktów, itp.? Fakt, trochę roboty, ale jeśli miałoby pomóc...
Natomiast plan B... Downgrade do 1.2? Oficjalnie zdaje się to niemożliwe, a nieoficjalnie? Ktoś może drążył temat?
RT2600ac
Awatar użytkownika
BWaliszewski
Zawsze On-Line
Kontakt:

Wiesz co - zauważyłem, że oprogramowanie Threat Prevention potrafi się czasem "zblokować" - zwłaszcza przy dużych transferach do/od jakiegoś urządzenia. Blokowanie polega na tym, że jeśli wykryje, że jakieś zachowanie jest "dziwne", to blokuje mi do niego dostęp... i tak miałem na początku z urządzeniami do Home Assistant.

Jednak to co się dzieje u mnie, to normalna procedura i nie ma nic wspólnego z np. "znikaniem sieci WIFI" Mam pod opieką ponad 20 routerów Synka i w żadnym nie miałem takich problemów, a zwłaszcza po aktualizacji DSM do 1.3
APC Back-UPS ES 700G
stanley99
Zawsze On-Line

Re: Aktualizacja

Nie używam Threat Prevention. Jak wspominałem, w momencie zwiech nie były przesyłane duże ilości danych, duże pliki itp.
Tak się głośno zastanawiam nad ewentualną przyczyną: router około 3 mce temu przeprowadził się do nowego lokalu. Przybyło mu urządzeń wifi typu “smart dom”- rolety, klimatyzacja, gniazdka, żarówki wifi itp. W sumie około 10 takich urządzeń, a razem z innymi używanymi na codzień (smartfony, laptopy, tv, NAS, itp.) w porywach około 15-17. Zatem ilość chyba daleko nie przekraczająca możliwości routera. 
Jednak przez około pierwszy miesiąc po zmianie “otoczenia” miał jeszcze SRM 1.2 i wtedy ani razu nie zawisł. Nigdy przedtem  nie zawisł, co także już wspominałem. Kłopoty pojawiły po zmianie na 1.3, choć oczywiście nie twierdzę, że to jest przyczyną. 

No cóż na razie pozostaje mi tylko obserwować, a jeśli sytuacja się powtórzy zresetować do ustawień fabrycznych i skonfigurować od nowa.
Wyniki i ewentualne dalsze działania prawdopodobnie dopiero za jakiś czas, gdyż router kilka dni temu został podłączony do nowego dostawcy. Kompletnie przekonfigurowany od strony WAN oraz restartowany.

Pozdrawiam.
RT2600ac
stanley99
Zawsze On-Line

Witam
Informacyjnie. Akurat wczoraj spojrzałem na czas działania systemu mojego RT2600ac. Było ponad 20 dni, bodaj 24. Dziś parę minut temu dosłownie na moich oczach router się... zrestartował. Tego też nigdy przed aktualizacją do SRM1.3 nie zaobserwowałem. Choć nie dam głowy, że nigdy nie miało miejsca. Słuchałem radia internetowego, poza tym podłączonych około 10 wspomnianych poprzednim poście urządzeń typu "smart dom". Czyli obciążenie znikome. Aczkolwiek samoczynny restart myślę już lepszy niż zwiecha. Byle nie za często ;)
Aha, w tym topicu nie wspominałem - ponad miesiąc temu w związku ze zmianą dostawcy i dziwnym nieosiąganiem pełnych prędkości router został zresetowany do ustawień fabrycznych i skonfigurowany ponownie. Wspominałem TUTAJ.
RT2600ac
Awatar użytkownika
BWaliszewski
Zawsze On-Line
Kontakt:

Z przykrością muszę stwierdzić, że jeden z RT2600 u jednego z moich klientów, po aktualizacji do wersji 1.3.1-9346 U9 - też zaczął się restartować w losowo wybranym czasie... niezbyt często ale bywa, że nawet przy próbie zalogowania zrywa mi z nim kontakt i... okazuje się, że nagle się zrestartował. Jest już po gwarancji - ale mimo wszystko zgłoszę to techowi w Synology.
APC Back-UPS ES 700G
Awatar użytkownika
SnejX
Uczeń Mistrza

Post autor: SnejX »

warto zgłosić, może to jakiś babol w sofcie i da się "łatwo" poprawić
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przy piwie”