Container Manager >... nie mogę usunąć kontenera Cloudflare

ODPOWIEDZ
CyFerBlaT
Początkujący

Container Manager >... nie mogę usunąć kontenera Cloudflare

Post autor: CyFerBlaT »

Witam!
W związku z tym, że od pewnego czasu jestem użytkownikiem DS720+ postanowiłem bardziej wykorzystać jego możliwości i zacząłem zabawę z kontenerami dockerowymi. Fajna sprawa - nawet zaliczyłem kilka sukcesów :)

Nietety natrafiłem na ścianę, której nie potrafię pokonać i z tego powodu zwracam się do zaawansowanych użytkowników Container Manager'a

Instalowałem ostatnio za pomocą tutoriala z YT kontener Cloudflare i niestety gdzieś popełniłem błąd. W efekcie tego działania pozostała usługa, która nie działa, nie daje się usunąć i na dodatek sypie błędami, bo automatycznie się załącza i nawet tego nie mogę zmienić.

Problem w tym, że za każdym razem kiedy próbuję ją usunąć, dostaję komunikat, że nie można wykonać tej operacji z powodu niestabilności połączenia sieciowego. Reset Urządzenia, Container Manager'a nie daje porządanych rezultatów. Nie mam pojęcia, jak mogę się tego pozbyć. Usunąłem fizycznie obraz z katalogu dockera, ale nadal nie jestem w stanie nic z tym zrobić. Liczę, że ktoś z Was potrafi doradzić, jak pozbyć się tego problemu.

Samą usługę udało mi się uruchomić za pomocą innej instrukcji, ale jako nową usługę. I ona działa b. dobrze.
Problem w tym, że nie potrafię usunąć tej pierwszej.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
NAS: Synology DS720+ | DSM 7.2.1 | 18GB RAM | 2x8TB WD GOLD *RAID1
krowka1978
Stały Bywalec

Re: Container Manager >... nie mogę usunąć kontenera Cloudflare

Post autor: krowka1978 »

Nie da się usunąć używanego obrazu, więc coś innego do kosza dałeś. Co do samego kontenera, to z automatu próbuje go demon dockera odpalić, restart synka nic nie da. Zaloguj się do konsoli SSH i komendą

Kod: Zaznacz cały

sudo docker stop nazwa kontenera
zatrzymasz, wtedy można usunąć z GUI, lub przez

Kod: Zaznacz cały

docker rm nazwa kontenera
DS1513+
DSM 7.1.1
4GB RAM
5x 3TB WD RED WD30EFRX RAID 5 btrfs
DS1819+
DSM 7.2
32GB RAM ECC Kingston (2x KSM24SED8/16ME)
4x 8TB Seagate IronWolf ST8000VN004 RAID 6 btrfs
2x Seagate IronWolf 525 SSD M.2 1TB RW cache RAID 1 + E10M20T1
RT6600ax
RT2600ac - elektroodpad
CyFerBlaT
Początkujący

Witam
@krowka1978 - Ty mi człowieku niezłego ćwieka zabiłeś tą konsolą SSH :D Ja nigdy wcześniej z niej nie korzystałem!

To nawet bez zmian w ustawieniach DSM nie zadziała - trzeba w Terminal/i SNMP zaznaczyć, żeby w ogóle włączyć tę usługę SSH. Na dodatek jeszcze w firewallu regułę ustawić, żeby przepuścił. Grubo jak na mało ogarniętego użytkownika NAS'a, ale znalazłem info w necie i jakoś to poskładałem.
Oczywiście wcześniej samej konsoli SSH (jak ten nie do końca sprawny...) szukałem w aplikacjach Synology - no i nie było jej tam :D

W końcu doszukałem się, że to w Windowsie jest i czasem nawet trzeba ją doinstalować. Na szczęście mam wersję W10 PRO, a w nim był już na miejscu. Pogimnastykowałem się jeszcze z samą konsolą i w końcu dostałem się do NAS'a - po godzinie od podejścia do tematu :D

Użyłem Twoich wskazówek, ale okazało się że ta druga komenda sypnęła błędem. Podejrzewam, że nie został znaleziony sam kontener, bo ja go wcześniej fizycznie usunąłem z katalogu cloudflare.
Na szczęście wystarczyła ta pierwsza, która zatrzymała usługę cloudflare'a, i dzięki temu mogłem już tę usługę usunąć w Container Managerze.

Bardzo dziękuję Ci za pomoc, bo nie poradziłbym sobie bez Twojej wskazówki.
Serdecznie pozdrawiam

Wrzucam kilka screenów - może komuś jeszcze się przyda. W screenie z SSH oryginalne nazwy zostały podmienione na: "LOGIN" i "Login@Serwer"
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony pt cze 14, 2024 5:20 pm przez CyFerBlaT, łącznie zmieniany 5 razy.
krowka1978
Stały Bywalec

Przy drugiej zapomniałem dopisać na początku sudo, czyli sudo docker rm... Domyślnie użytkownicy nie są w grupie docker.
DS1513+
DSM 7.1.1
4GB RAM
DS1819+
DSM 7.2
RT6600ax
RT2600ac - elektroodpad
CyFerBlaT
Początkujący

krowka1978 pisze: pt cze 14, 2024 3:35 pm Przy drugiej zapomniałem dopisać na początku sudo, czyli sudo docker rm... Domyślnie użytkownicy nie są w grupie docker.
Ale chyba nie ma większego sensu powtarzać tej operacji?
krowka1978
Stały Bywalec

Jeżeli go nie ma na liście, to nie trzeba nic robić, widzę, że w logu jest "deleted cloudflare-1...", a i napisałeś, że usunąłeś. Wykonanie tej komendy w tym przypadku zwróciłoby błąd braku kontenera o tej nazwie.
DS1513+
DSM 7.1.1
4GB RAM
DS1819+
DSM 7.2
RT6600ax
RT2600ac - elektroodpad
CyFerBlaT
Początkujący

krowka1978 pisze: pt cze 14, 2024 3:52 pm ...Wykonanie tej komendy w tym przypadku zwróciłoby błąd braku kontenera o tej nazwie.
I tak też się stało :)

Żałuję, że odpuściłem sobie linuksa po erze DOS'a (pierwszy poznany to 2.30 bodajże) - w komendach unix/linux siedzi potęga możliwości. Chyba powrócę do zagadnienia.

jeszcze raz dziękuję.
ODPOWIEDZ

Wróć do „DSM 7.x”