Automatyczna kopia zapasowa z innego serwera w sieci

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
aduro92
Amator

Automatyczna kopia zapasowa z innego serwera w sieci

Post autor: aduro92 »

Cześć!

Jak w temacie, marzy mi się automatyczny backup plików, które trzymam na ne serwerze z systemem OpenMediaVault opartym na Debianie, na działającego w tej samej sieci lokalnej staruszka DS210j. Ze względu na oszczędność energii i generowany hałas Synology będzie się włączał wg harmonogramu.
Co do samej kopii zapasowej - zależy mi na zwykłym lustrzanym odwzorowaniu drzewa katalogów i plików po obu stronach, a w przypadku skasowania jakiegoś pliku na serwerze głównym ma on zostać wykasowany również w kopii bezpieczeństwa. Czytałem też o kopiach różnicowych i przyrostowych, ale różnicowa chyba nie będzie tak dobra w moim przypadku jak "mirroring".. Chociaż przy "mirroringu" taka kopia będzie trwała wieki a do kopii mają trafiać fotografie (ok. 300GB) i inne istotne pliki (50GB).
Realizację wykonywania kopii chciałem oprzeć o skrypty na Synology. Czy to optymalne rozwiązanie? Główny NAS obsługuje też RSync, i FTP, NFS, SMB/CIFS.

Proszę o pomoc w rozjaśnieniu tego tematu, Pozdrawiam:)
j0seph
Trochę Wie

Re: Automatyczna kopia zapasowa z innego serwera w sieci

Post autor: j0seph »

Najprościej,
zasób z serwera montujesz na DS210j,
odpalasz harmonogram z wykonaniem:

Kod: Zaznacz cały

rsync -rtv /zasob/zdalny /katalog/docelowy
ew dodajesz wersjonowanie, etc.

dobrze myślę?
aduro92 pisze:Chociaż przy "mirroringu" taka kopia będzie trwała wieki a do kopii mają trafiać fotografie (ok. 300GB) i inne istotne pliki (50GB).
Korzystając z sieci 1Gigbit powinno być całkiem znośnie.
DS1621xs+ | DS918+ | DS720+ | DS120j | DS119j | 22x DS115j
Awatar użytkownika
aduro92
Amator

j0seph pisze:Najprościej,
zasób z serwera montujesz na DS210j,
odpalasz harmonogram z wykonaniem:

Kod: Zaznacz cały

rsync -rtv /zasob/zdalny /katalog/docelowy
ew dodajesz wersjonowanie, etc.

dobrze myślę?
Zamontowałem folder zdalny do utworzonego wcześniej folderu współdzielonego "DATA" z podfolderem "test_SOURCE"
Utworzyłem Folder współdzielony "BACKUP_OMV" i podfolder "test_DEST".
Po dodaniu zadania, wpisaniu skryptu i wykonaniu nic się nie dzieje. Próbowałem też przez PuTTY. Efekty w załączniku.
Co robię źle?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
j0seph
Trochę Wie

Post autor: j0seph »

wiersze #3 i #4 ze screena,

spójrz z poziomu SSH na poprawną ścieżkę do katalogów,
podejrzewam że brakuje "/Volume1", etc.
DS1621xs+ | DS918+ | DS720+ | DS120j | DS119j | 22x DS115j
Awatar użytkownika
aduro92
Amator

j0seph pisze:wiersze #3 i #4 ze screena,

spójrz z poziomu SSH na poprawną ścieżkę do katalogów,
podejrzewam że brakuje "/Volume1", etc.
Tak jak mówiłeś sprawdziłem przez SSH ścieżkę. Udziały znajdują się w /volume1/(...)
Skrypt wykonał się prawidłowo, przekopiowałem 3GB poprzez zamontowanie w synku przez folder zdalny (CIFS) udziału serwera debianowego . Jednak transfer obserwowany w monitorze zasobów był bardzo słaby, ~7MB/s, a obciążenie CPU sięgało 98%!. Oczywiście sieć lokalną mam 1Gbps, opartą na switchu HP. Transfery z mojego NASa na Debianie do PC i na odwrót przez CIFS osiągają nawet 115MB/s więc z siecią wszystko w porządku.
Jednak gdy zamontuję udział serwera na Debianie pod synkiem przez FTP to kopiowanie obrazu .iso ok. 3GB przez FileStation przyśpiesza do 21MB/s!
Folder zdalny zamontowany w synku przez CIFS i kopiowanie do synka przez FileStation to natomiast 13-15MB/s.
Kopiowanie z PC do synka przez otoczenie sieciowe 25MB/s.
Dlaczego najgorszy wynik transferu uzyskuję przez wydany skrypt? Da się to jakoś poprawić? A może można skryptowo wykonać kopiowanie na synka przez FTP, może wówczas transfery będą lepsze?

Dzięki z dotychczasowe porady:) Pozdrawiam

EDIT:

Kombinowałem jeszcze z RSync pomiędzy serwerami jednak bez skutku.. W załączniku przedstawiam konfiguracje oraz monit po wykonaniu zadania..
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Active Backup for Business / Hyper Backup / BeeDrive”