mam od jakiegoś czasu DS220+ (z rozbudowaną do 18 GB pamięcią), używam go głównie do backupów i jako serwera DLNA. Dostęp z zewnątrz tylko przez Quickconnect. Teraz wymyśliłem sobie coś następującego - chciałbym uruchomić w domu komputerek, na którym zainstalowałbym potrzebne mi oprogramowanie (głównie Symfonia) i do którego miałbym dostęp przez VPN/pulpit zdalny. Z tego co doczytałem, to powinno to nie najgorzej działać na VPN Server uruchomionym na NAS. Uprzedzając pytania - próbowałem uruchamiać tą symfonię na Virtual Machine i łączyć się przez Quickconnect na DS220+, działa, ale zdecydowanie zbyt wolno. Korzystam ze światłowodu Netii, mam ich operatorski modem/router Huawei, z tego co podejrzałem, to są na nim możliwości przekierowywania portów. Jako ten "serwer" Symfonii kupiłem już Fujitsu Q920 z Win 10 Pro (mały i w zasadzie bezgłośny, sprzętowo 100% wystarczy do udźwignięcia tej Symfonii). Próbowałem to poustawiać, ale brak mi wiedzy (szczególnie te tematy przekierowywania portów), nie chciałbym czegoś ustawić źle, tak żeby nagle pół Polski miało wgląd na mój komputer czy NAS