xurc pisze:
Hmm.. dla większości moich filmów po prostu nie działa (plex chce transkodować filmy a ten NAS nie jest do tego przystosowany). Zwykły serwer DLNA radzi sobie z większością moich zbiorów, ale właśnie bez napisów.
Szczerze? Nie zauwyażyłem, żeby Plex u mnie choć raz transkodował a moje filmy to głównie mkv i mp4. Wszystko zależy od playera, czy to pc, czy smarttv czy apka na fonie i czy obsługuje on dany format. Tak czy siak na urządzeniu docelowym możesz ustawić, czy chcesz używać trybu transkodowania, direct play, direct stream, czy auto.
W przypadku plików avi zgodzę się, że wystepują problemy z kompatybilnością pomiędzy róznymi urządzeniami i wszystkimi serwerami (Video Station, Serviio, Plex) dlatego nie używam generalnie tego formatu i wszystko co mogę konwertuję na mp4 - bo z tym najmniej jest problemów.
xurc pisze:
Synology nie wspiera urządzeń, które używają nieoficjalnych pakietów, zatem najpierw chcę wypróbować oficjanego kanału: supportu i forum

Co nie oznacza, że tracisz gwarancję. Możesz dodać repo do centrum pakietów i się przekonać jak działają 3-rd party pakiety.
W końcu gdyby nie było wolno, Synology nie dawałoby wogóle takiej możliwości.
xurc pisze:
Druga sprawa, że paczka Serviio prawdopodobnie nie zadziała na DS215j z uwagi na architekturę kompilacji DSM dla DS215j.
Patters - twórca paczki Serviio na serwery Synology pisze:
Somewhat curiously the spec sheet of the Armada 375 used in the DS215j states that it has NEON, but Synology built its DSM Linux using the regular Armada 370/XP toolchain so NEON cannot be used.
Wynika z tego, że transkoder Neon w procesorze Armada 375 nie jest wykorzystywany, mimo, że obecny, gdyż Synology do budowy DSM używa toolchains Armady 370.
xurc pisze:
Jeszcze mam parę dni aby zdecydować czy DS215j zostaje u mnie czy zwrócę go do sklepu, tak więc przyjmę wszelkie sugestie.
Nie zaboli jeśli spróbujesz.
Gwarancji nie tracisz, a pomoc ze strony forum masz.
Uszy do góry!