DS218+ brak dostępu z zewnątrz przez QuickConnect
-
- Trochę Wie
DS218+ brak dostępu z zewnątrz przez QuickConnect
Witam
Od jakiegoś czasu (koło dwóch tygodni) nie mam dostępu do DS218+ przez aplikacje na Android np DS File z zewnątrz. W sieci lokalnej nie ma najmniejszego problemu z połączeniem. Połączenie jest bardzo szybkie. Początkowo myślałem że są to problemy z łączem (mam LTE) ale dziś po dłuższych testach widzę że nie łączy się w ogóle.
Co może być przyczyną? Ewentualnie czy da się jakoś zresetować połączenie z QC?
Pozdrawiam
Dawid
Teraz zauważyłem, gdy chciałem połączyć się przez przeglądarkę z zewnątrz, że w nazwie pojawił się dopisek ".cz1.quickconnect.to".
O ile dobrze pamiętam to zamiast cz było oznaczenie de. Wtedy szybko dało nawiązać się połączenie z zewnątrz.
Od jakiegoś czasu (koło dwóch tygodni) nie mam dostępu do DS218+ przez aplikacje na Android np DS File z zewnątrz. W sieci lokalnej nie ma najmniejszego problemu z połączeniem. Połączenie jest bardzo szybkie. Początkowo myślałem że są to problemy z łączem (mam LTE) ale dziś po dłuższych testach widzę że nie łączy się w ogóle.
Co może być przyczyną? Ewentualnie czy da się jakoś zresetować połączenie z QC?
Pozdrawiam
Dawid
Teraz zauważyłem, gdy chciałem połączyć się przez przeglądarkę z zewnątrz, że w nazwie pojawił się dopisek ".cz1.quickconnect.to".
O ile dobrze pamiętam to zamiast cz było oznaczenie de. Wtedy szybko dało nawiązać się połączenie z zewnątrz.
Ostatnio zmieniony sob sty 09, 2021 9:08 pm przez dawidb33, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Początkujący
Re: DS218+ brak dostępu z zewnątrz przez QuickConnect
Cześć dawidb33. Sprawdź czy posiadasz poprawne dane do Connect'a. Wprowadź takie same dane na telefonie i powinno ruszyć. U mnie było taki sam problem ale sobie poradziłem chodź jestem laikiem w tym temacie ponieważ mam DS218+ od 2 dni i dopiero go poznaję.
- michau
- Wyrocznia
Zaloguj się na swoje konto w: Synology Account i sprawdź czy możesz z Synology Account połączyć się z NAS.
NAS:
[ 1. ] DS1522+ | 64 GB RAM | DSM 7.2 | 3 x WD DC HC580 Btrfs RAID 5
[ 2. ] DS1515+ | 16 GB RAM | DSM 7.1 | 5 x WD Red WD60EFRX Btrfs RAID 5
[ 1. ] DS1522+ | 64 GB RAM | DSM 7.2 | 3 x WD DC HC580 Btrfs RAID 5
[ 2. ] DS1515+ | 16 GB RAM | DSM 7.1 | 5 x WD Red WD60EFRX Btrfs RAID 5
-
- Trochę Wie
Dziękuję każdemu za podpowiedzi. Naprowadziło mnie to trochę ale nie udało usunąć problemu.
@radecki8 dane sprawdziłem. Wszystko w nich było ok, od kilku lat tak się łączyłem z Synology, dość regularnie. Myślę że gdyby dane logowania były błędne to przez sieć lokalną też nie mogłybym się zalogować - tu to trwa około 2,5 sekundy i mam dostęp do wszelkich plików.
także o tym pomyślałem, wchodzę w panel sterowania, QC i nagle mówię bingo. Pojawiła się wiadomość jak w SS 1 poniżej. Pomyślałem że zapora coś pokombinowała. Odblokowałem porty w zaporze. Jednak ciągle nic.
@michau ostatnia możliwość to właśnie sprawdzenie co widać na koncie synology. I tu mi się widok nie podoba (SS2 ). Kiedyś miałem 2 synolgoy i wydaje mi się że dane były bardziej rozbudowane. Proszę zerknijcie na to i dajcie znać czy Waszym zdaniem jest ok czy może jednak coś nie tak.
Powoli brakuje mi pomysłów co może być nie tak i jak temu zaradzić.
Ostatnie co mi przychodzi do głowy to reset wszelkich ustawień. Nie bardzo chcę to robić ze względu na ponowne wszystkie ustawienia.
Teraz podjąłem próbę zmiany internetu w laptopie (udostępniłem z telefonu) i połączenie w chrome przez QC. Udało się. A więc pomyślałem że może winny jest android. Wziąłem drugi telefon i także przez żadną aplikację nie mogę się połączyć (DSfile, DSget, DS photo, DS video).
@radecki8 dane sprawdziłem. Wszystko w nich było ok, od kilku lat tak się łączyłem z Synology, dość regularnie. Myślę że gdyby dane logowania były błędne to przez sieć lokalną też nie mogłybym się zalogować - tu to trwa około 2,5 sekundy i mam dostęp do wszelkich plików.
także o tym pomyślałem, wchodzę w panel sterowania, QC i nagle mówię bingo. Pojawiła się wiadomość jak w SS 1 poniżej. Pomyślałem że zapora coś pokombinowała. Odblokowałem porty w zaporze. Jednak ciągle nic.
@michau ostatnia możliwość to właśnie sprawdzenie co widać na koncie synology. I tu mi się widok nie podoba (SS2 ). Kiedyś miałem 2 synolgoy i wydaje mi się że dane były bardziej rozbudowane. Proszę zerknijcie na to i dajcie znać czy Waszym zdaniem jest ok czy może jednak coś nie tak.
Ostatnie co mi przychodzi do głowy to reset wszelkich ustawień. Nie bardzo chcę to robić ze względu na ponowne wszystkie ustawienia.
Teraz podjąłem próbę zmiany internetu w laptopie (udostępniłem z telefonu) i połączenie w chrome przez QC. Udało się. A więc pomyślałem że może winny jest android. Wziąłem drugi telefon i także przez żadną aplikację nie mogę się połączyć (DSfile, DSget, DS photo, DS video).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Zawsze On-Line
Witamdawidb33 pisze: ↑pt sty 15, 2021 6:20 pm @michau ostatnia możliwość to właśnie sprawdzenie co widać na koncie synology. I tu mi się widok nie podoba (SS2 ). Kiedyś miałem 2 synolgoy i wydaje mi się że dane były bardziej rozbudowane. Proszę zerknijcie na to i dajcie znać czy Waszym zdaniem jest ok czy może jednak coś nie tak.
Moim zdaniem to co widać u Ciebie na screenie konta Synology jest OK. Nie widać co prawda włączonej usługi "Synology DDNS" (a w związku z tym IP) ale zapewne z niej nie korzystasz. Ale i tak DDNS nie ma nic wspólnego z QuickConnect.
Moje propozycje:
1. Na Synku, w DSM -> ustawieniach QC zmienić na chwilę testowo QuickConnectID na jakikolwiek inny. Zmiana powinna niemal natychmiast uwidocznić się na koncie Synology, co zdaniem moim będzie świadczyć o prawidłowym połączeniu z serwerami Synology. Potem oczywiście można wrócić do swojego starego QuickConnectID.
Ewentualnie, lub jeśli p.1 nie pomoże:
2. Na koncie Synology usunąć łącze QuickConnect (jest taka opcja w "trzech kropkach" po prawej), i ponownie utworzyć na Synku QuickConnectID. Sprawdzić oczywiście czy ten ID pojawi się na koncie Synology.
3. Co do zapory: do testów proponuję zupełnie wyłączyć.
Tak z ciekawości: w jaki sposób z konta Synology można połączyć się z NAS? Nie widzę nigdzie takiej opcji. Tylko wspomniane wyżej usuwanie QuickConnectID, ewentualnie DDNS (jeśli ktoś ma to ustawione).michau pisze: ↑pt sty 15, 2021 5:31 pm Zaloguj się na swoje konto w: Synology Account i sprawdź czy możesz z Synology Account połączyć się z NAS.
==================
Przy okazji: zauważyłem od pewnego czasu, że u mnie łączenie z komórki z Synkiem przez QC trwa bardzo długo - niemal około minuty. Ale się łączy. Choć nieraz potem są trudności z dalszym wczytywaniem. Np. teraz sprawdzam DS file - z trudem bo trudem jakoś się połączył, jednak już chyba ponad minutę nie potrafi wczytać listy folderów. Podobnie bywa z innymi apkami serii "DS" (Video, Audio, itd.).
Co ciekawe, z tej samej komórki połączenie z DS Router przez QC z RT2600ac jest błyskawiczne: góra kilka sekund! Niemal tak samo jakbym był w sieci lokalnej.
Tu małe wyjaśnienie dla tych którzy nie posiadają routera Synology: posiada on własny QuickConnectID, niezależny i nie mający nic wspólnego z QCID mojego serwera NAS. Jednak przecież, że tak napiszę: droga od mojego smartfona do obu urządzeń jest w zasadzie taka sama. Czyli: Smartfon->sieć GSM->internet, serwery QC, itd.->łącze mojego dostawcy domowego->RT2600ac->NAS (no, Synek jest ciut "dalej": w sieci lokalnej "za" routerem).
Z tym, że ja mam jeszcze opcję zestawienia dostępu z "zewnątrz" do swojego Synka przez VPN - i wtedy łączenie ze wszystkich apek "DS" jest znacznie szybsze oraz stabilniejsze niż przez QC.
DS214play | DSM 6.2.4-2556 Update 5
RT2600ac
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.
RT2600ac
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.
-
- Trochę Wie
Doszedłem do tego co jest problemem. Dzięki każdemu za chęć pomocy.
Wiem co jest problemem.
Otóż problemem jest nawiązanie połączenia z telefonu z kartą Orange. Próbowałem na trzech. Nawiąże połączenie ale dopiero po 2-3 minutach. Natomiast inne karty, np play połączenie jest standardowo po 9-10 sekundach.
Po konsultacji na czacie orange okazało się że problemem są ustawienia APN internet. Zmieniłem na ipv4 i wszystko działa jak kiedyś!
Temat można zamknąć i pozostawić dla kolejnych osób które napotkają problem.
Wiem co jest problemem.
Otóż problemem jest nawiązanie połączenia z telefonu z kartą Orange. Próbowałem na trzech. Nawiąże połączenie ale dopiero po 2-3 minutach. Natomiast inne karty, np play połączenie jest standardowo po 9-10 sekundach.
Po konsultacji na czacie orange okazało się że problemem są ustawienia APN internet. Zmieniłem na ipv4 i wszystko działa jak kiedyś!
Temat można zamknąć i pozostawić dla kolejnych osób które napotkają problem.
-
- Zawsze On-Line
Oooo... to ciekawe co napisałeś. Bo ja mam kartę z Nju, czyli też tak naprawdę Orange. Później jeszcze raz to wszystko sprawdzę, bo apki DS ... też mi się łaczą przez QuickConnect jak krew z nosa. Z tym, że jak wspominałem mam jako alternatywę dostęp VPN do mojego serwera i wtedy śmiga. No ale chcę aby po QC też było jak należy, gdyby nie zadziałało po VPN z jakichś powodów.
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
RT2600ac
RT2600ac
-
- Trochę Wie
Na pewno pomoże Ci zmiana APN. Gdybyś nie znalazł poprawnych to daj znać, podam konfigurację.
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
-
- Zawsze On-Line
Qrczę, faktycznie pomogło! Teraz logowanie przez QC przebiega znacznie szybciej ! Rzekłbym normalnie, tak jak powinno przez QC
Chyba bym nigdy nie wpadł na to, że trzeba zmienić APN na IPV4. Szczerze pisząc nawet nigdy tam nie zaglądałem... Po włożeniu karty operatora telefon pobrał jakieś-tam ustawienia, ogólnie "cały internet" śmigał, nie było większych problemów. Co ciekawe, gdy udostępniałem net z komórki na peceta, na kompie dostęp przez QC działał normalnie.
W każdym razie - dzięki wielkie!
P.S. Co do konfiguracji, dla swojej sieci znalazłem bez problemu. Pewnie to samo co dla Orange:
https://www.njumobile.pl/obsluga/pomoc- ... -telefonie
Chyba bym nigdy nie wpadł na to, że trzeba zmienić APN na IPV4. Szczerze pisząc nawet nigdy tam nie zaglądałem... Po włożeniu karty operatora telefon pobrał jakieś-tam ustawienia, ogólnie "cały internet" śmigał, nie było większych problemów. Co ciekawe, gdy udostępniałem net z komórki na peceta, na kompie dostęp przez QC działał normalnie.
W każdym razie - dzięki wielkie!
P.S. Co do konfiguracji, dla swojej sieci znalazłem bez problemu. Pewnie to samo co dla Orange:
https://www.njumobile.pl/obsluga/pomoc- ... -telefonie
RT2600ac
RT2600ac
-
- Trochę Wie
Orange zmienił automatycznie te ustawienia. Kilka miesięcy temu działało mi bez problemu. Nagle przestało i to na kilku telefonach z Orange. Dopiero ostatnio wpadłem na to że może to być wina operatora i wytestowalem Play. Nagle zaczęło działać.