Cześć, zdecydowałem się na zmianę DS218j na DS720+, przy czym dyski chciałbym wykorzystać te te same.
W tej chwili pracują w RAID 1 (With data protection).
Strona Synology twierdzi, że przełożenie dysków pomiędzy tymi modelami nie wchodzi w grę - a jak to jest w praktyce? Czy to jest rzeczywiście niewykonalne, czy związane z jakimiś ryzykami i przez to niezalecane?
Nie mam gdzie tych danych przerzucić, chciałbym uniknąć kupowania dysków, których poza samym przeniesieniem danych nie mam do czego wykorzystać.
Ewentualnie czy jest w miarę prosty sposób na przeniesienie tych danych z wykorzystaniem trzeciego dysku, ale z założeniem, że docelowo w nowym serwerze wylądują stare dyski w RAID 1?
Myślę o podejściu (w skrócie):
1. Nowy (jeden) dysk do DS720+
2. Przeniesienie na niego danych z DS218j (Migration Assistant lub Hyper Backup)
3. Przełożenie jednego starego dysku i zrobienie RAID 1 z nowym.
4. Wymiana nowego dysku na drugi stary i odbudowa RAID-a?
Ma to szanse powodzenia i jest sens zgłębiać szczegóły, czy nie tędy droga?
Wiem, że niezależnie od metody powinienem mieć backup - ten wątek pomińmy w dyskusji.
Migracja z DS218j na DS720+
-
- Początkujący
-
- Godfather
Re: Migracja z DS218j na DS720+
Jest i na to sposób.
- Wyłącz starego synka a następnie wymontuj dysk nr 2.
- Zamontuj w nowym. Uruchom a synology asystent poprowadzi Cię za rękę.
W razie niepowodzenia czy utracie danych masz je na starym synku. W razie co odpalasz stary i przenosisz dane z serwera na serwer (tylko zanim uruchomisz stary na nowym zmień nazwę urządzenia. W przeciwnym razie będzie konflikt nazw)
Z tego co mi wiadomo migracja dysków bez utraty danych nie jest możliwa pomiędzy synkami 1 dyskowymi a 2/4/x dykowymi. Chyba że coś się zmieniło.
Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka
- Wyłącz starego synka a następnie wymontuj dysk nr 2.
- Zamontuj w nowym. Uruchom a synology asystent poprowadzi Cię za rękę.
W razie niepowodzenia czy utracie danych masz je na starym synku. W razie co odpalasz stary i przenosisz dane z serwera na serwer (tylko zanim uruchomisz stary na nowym zmień nazwę urządzenia. W przeciwnym razie będzie konflikt nazw)
Z tego co mi wiadomo migracja dysków bez utraty danych nie jest możliwa pomiędzy synkami 1 dyskowymi a 2/4/x dykowymi. Chyba że coś się zmieniło.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.
Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+
"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
Serwery NAS:
gg 2101676
-
- Początkujący
Co do możliwości migracji dysków opieram się na (tabelka):
https://www.synology.com/en-global/know ... later#t2.1
Czy dobrze rozumiem, że mam wyciągnąć dysk z RAID-a bez żadnych kombinacji z jego rozdzieleniem itd., zaorać jeden z dysków, utworzyć na nim nowy wolumen, skopiować dane ze starego NAS-a, a później dołożyć drugi dysk i zrobić RAID-a?
https://www.synology.com/en-global/know ... later#t2.1
Czy dobrze rozumiem, że mam wyciągnąć dysk z RAID-a bez żadnych kombinacji z jego rozdzieleniem itd., zaorać jeden z dysków, utworzyć na nim nowy wolumen, skopiować dane ze starego NAS-a, a później dołożyć drugi dysk i zrobić RAID-a?
-
- Godfather
By się powiodło musisz mieć na starym Synku RAID1 lub SHR z zabezpieczeniem. W przeciwnym razie powyższe rozwiązanie spowoduje utratę danych.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.
Serwery NAS:
gg 2101676
Serwery NAS:
gg 2101676
-
- Początkujący
Ok, dzięki.
-
- Trochę Wie
Zrób Jak pisze - będzie najbezpieczniej,
a ja mogę tylko dodać żę wg. tabelki od Synology moja ostatnia migracja (415j -> 918+) też nie powinna być możliwa, a przebiegła poprawnie.
Dociągnąłem ją do końca dla testu, dane i tak później skasowałem, zmiana urządzenia zmobilizowała mnie zmiany struktury trzymanych danych.
DS1621xs+ | DS918+ | DS720+ | DS120j | DS119j | 22x DS115j