DS218+ czy będzie szybszy VPN

Awatar użytkownika
michau
Wyrocznia
Posty: 1137
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:03 pm
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: DS218+ czy będzie szybszy VPN

Post autor: michau »

Szybkie porównanie parametrów modeli sprawdzisz na stronie Synology:

https://www.synology.com/pl-pl/products ... 18+/DS718+
NAS:
[ MASTER ] Synology DS1515+ | 16 GB RAM | DSM 6 | 5 x WD Red WD60EFRX Btrfs RAID 5
hubkubas
Amator
Posty: 56
Rejestracja: pn kwie 23, 2018 10:32 am

Re: DS218+ czy będzie szybszy VPN

Post autor: hubkubas »

Koledzy jak poradziliście tak zrobiłem tzn zakupiłem 718+, jutro (poniedziałek) rano kurier mi go przyniesie. Teraz ważna kwestia jak zrobić tak, aby nie stracić danych i w szybki sposób uruchomić 718+ przenosząc dysk ze 116 i uruchamiając drugi nowy jako raid? Wyczytałem gdzieś, że powinienem uruchomić inny format plików tzn btrfs na nowym i jakoś przenieść dane, że bezpośrednie przenoszenie i uruchamianie dysku ze 116 jako głównego bez zmiany na btrfs, spowoduje, że nie będę mógł wykorzystać możliwości 718+ w pełni. Dziękuję za pomoc. Hubert
---------------
Pozdrawiam
Posiadam DS718+ & DS116 & DS115j
hubkubas
Amator
Posty: 56
Rejestracja: pn kwie 23, 2018 10:32 am

Re: DS218+ czy będzie szybszy VPN

Post autor: hubkubas »

Dziękuję, gdybyś znalazł 2 minuty, a jakbyś to zrobił krok po kroku, mając na uwadze, że chciałbym to zrobić w miarę możliwości na "żywym organizmie" tzn ludzie pracują powiedzmy mogą na 1 godzinę nie mieć dostępu do plików, rozumiem, że jak one się dogrywają to na tym co jest można by było pracować. Dzięki.
---------------
Pozdrawiam
Posiadam DS718+ & DS116 & DS115j
hubkubas
Amator
Posty: 56
Rejestracja: pn kwie 23, 2018 10:32 am

Re: DS218+ czy będzie szybszy VPN

Post autor: hubkubas »

Mam taki problem na 116 miałem bazę prostą mysql php, zainstalowałem na 718 mysql, php itp uruchomiłem web server, niestety skrypt nie łączy mi się z bazą DLACZEGO? Wszystkie te same ustawienia co na 116 tam działa tu nie działa biały obraz, brak informacji od bazy czy się łączy czy nie. Pomóżcie plisa podpowiedzcie co może być nie tak. Utworzyłem testową bazę i też nie łączy jakby był jakiś problem z połączeniem z mysql.
stworzyłem testowy katalog i wgrałem tam prostą testową stronę www i działa - pod adresem https://192.168.x.x/testwww
Po próbie połączenie nie wychodzi nic, ani że się łączy ani że się nie łączy.
Z phpMyAdmin łączy wzorowo.

Kod: Zaznacz cały

<?php
$servername = "localhost";
$dbname = "nazwa";
$username = "root";
$password = "haslo";

// Create connection
$conn = new mysqli($servername, $dbname, $username, $password);

// Check connection
if ($conn->connect_error) {
die("Connection failed: " . $conn->connect_error);
} 
echo "Connected successfully";
?>

Cały dzień już mi zszedł, jestem chyba bliski przeinstalowania systemu może to format plików jest winny mam BTRFS, może powinien być ext4 tak jak na 116...
pozdr Hubert
---------------
Pozdrawiam
Posiadam DS718+ & DS116 & DS115j
Awatar użytkownika
michau
Wyrocznia
Posty: 1137
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:03 pm
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: DS218+ czy będzie szybszy VPN

Post autor: michau »

Jaka baza danych była na poprzednim serwerze a jaką zainstalowałeś na nowym?

MariaDB 5 czy 10
NAS:
[ MASTER ] Synology DS1515+ | 16 GB RAM | DSM 6 | 5 x WD Red WD60EFRX Btrfs RAID 5
hubkubas
Amator
Posty: 56
Rejestracja: pn kwie 23, 2018 10:32 am

Re: DS218+ czy będzie szybszy VPN

Post autor: hubkubas »

ok rozwiązałem, okazało się, że nie miałem drivera PDO w php, po dwóch dniach doszedłem jakoś do tego, że w php w pakiecie na synku można edytować dodatki i tam jest PDO, zaznaczyłem i teraz już działa. Boże, co ja się narobiłem 3 razy przeinstalowywałem DSM, formatowałem dysk, kopiowałem, wklejałem, kurcze ale rozwiązałem :). Dzięki za pomoc.

DZIAŁA!!!!! :)
---------------
Pozdrawiam
Posiadam DS718+ & DS116 & DS115j
Awatar użytkownika
michau
Wyrocznia
Posty: 1137
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:03 pm
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: DS218+ czy będzie szybszy VPN

Post autor: michau »

hubkubas pisze: wt gru 10, 2019 3:50 pm Cały dzień już mi zszedł, jestem chyba bliski przeinstalowania systemu może to format plików jest winny mam BTRFS, może powinien być ext4 tak jak na 116...
pozdr Hubert
Dobrze, że się udało :)

Format plików nie ma znaczenia w tym przypadku.
NAS:
[ MASTER ] Synology DS1515+ | 16 GB RAM | DSM 6 | 5 x WD Red WD60EFRX Btrfs RAID 5
ODPOWIEDZ