Przemuss pisze:Nawet nie przeczytałeś pomocy a tam jest wszystko wyjaśnione. Wstyd!
Ehh. Naciśnij przycisk "Zarządzaj" dodaj nowy dysk do macierzy a zostanie odbudowana.
ps. cena nigdy nie była i nie będzie wyznacznikiem jakości.
Przemuss - Przeczytałem pomoc zarówno na stronach PL jak i EN i nie znalazłem rozwiązania stąd zadałem pytanie tutaj licząc na traf i doświadczenie kolegów, na stronach EN jest więcej niż PL i tam należy szukać ale rozwiązania tego przypadku brak.
Pod przyciskiem ZARZĄDZAJ dostępna jest opcją REPERUJ ale ona nie zadziała a dokładniej odbudowa Wolumenu wystartowała i następiła "INICJACJA" odbudowy wolumenu po czym wszystko znikało i pojawiał się z powrotem czerwony komunikat jak na zdjęciu - Przestrzeń dyskowa jest Zdegradowana ..... Problem jaki opisałem to bral startuje opcji "REPEROWANIE i dysk nie został ZAINICJOWANY i pytanie dotyczyło jak to uruchomić?
A TERAZ UWAGA - PODAJE ROZWIĄZANIE - jedną z opcji zakładki
HDD/SSD widocznych na poniższym zdjęciu jest
SECURE ERASE które po uruchomieniu poinformowało, że wyczyści bezpowrotnie wszystkie dane z nowego dysku i proces potrwa ok 396 minut (prawie 7 godzin). Jeśli Wasz dysk nie wystartował i wszystkie inne opcje zawiodą należy uruchomić i czekać aż się SECURE ERASE przemieli cały dysk- Patrz zdjęcie poniżej.
3.JPG
Po zakończeniu SECURE ERASE waszego nowego ZDEGRADOWANEGO dysku pojawią się powiadomienia systemowe jak na obrazku poniżej
1) Consistency check of system volume (Root) on DiskStation is complete
2) Consistency check of system volume (Swap) on DiskStation is complete
oraz zmieni się informacją o kondycji systemu na SESTEM JEST W DOBREJ KONDYCJI - Patrz zdjęcie poniżej.
7.jpg
NASTĘPNIE i DOPIERO WTEDY możemy kliknąć ZARZĄDZANIE a następnie opcję REPERUJ i system zaczyna REPEROWANIE WOLUMENU - jak pokazano na obrazku poniżej
5.JPG
MÓJ NAS DS213+ w 4,5 godziny od startu odbudował 20% WOLUMENU więc estymuje, że 100% cały proces powinien zakończyć się po ok 24 godzinach - pamiętaj proszę, że całkowity czas zależy od kilku zmiennych m.in. modelu NAS i ilości danych,
JESTEM WSPANIAŁY - PROBLEM ROZWIĄZANY
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.