Rutery do NAS

ODPOWIEDZ
tyroteki
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: pt gru 07, 2018 9:53 am

Rutery do NAS

Post autor: tyroteki »

Cześć!
Potrzebuje pomocy z konfiguracją sprzętu w celu uzyskania dobrze działającej sieci.

Na piętrze łącznie potrzebuje 14 gniazd RJ45 (tu znajduje się dysk NAS Synology DS918+)
Na parterze łącznie potrzebuje 2 gniazd RJ45 (tu znajduje się przyłącze internetowe na Genexis Titanium-48)
W piwnicy łącznie potrzebuje 4 gniazd RJ45

Brałem pod uwagę dwie opcje:
1. Switch 24 portowy w okolicach przyłącza internetowego + około 300m kabla LAN
2. Switch 8 portowy w każdym z pomieszczeń + 50m kabla LAN

Na rysunku rozpisałem ile potrzebuje gniazd w pomieszczeniach i rozrysowałem przykładowe rozmieszczenie Switch 8 portowych.
Obrazek
Zastanawiam się nad podłączeniem NAS przez LACP (Link Aggregation Control Protocol, równoległym łączeniu przewodów sieciowych) - nie znam się na tym więc proszę o wytłumaczenie jak coś źle napisałem.

Na dzień dzisiejszy posiadam Switch TP-LINK TL-SG108 i jakiś stary model D-Link.

Pozdrawiam
Przemuss
Wyrocznia
Posty: 1088
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Rutery do NAS

Post autor: Przemuss »

Wszystkie kable z punktów sprowadz do jednego miejsca. Wybierz miejsce gdzie będziesz mógł zamontować szafą telekomunikacyjne przy suficie.
Co do pkt... zastanów się czy nie dać dodatkowych przyłączy w innych miejscach. Kiedyś zrobisz przemeblowanie a kable już będą. Nie musisz razu wszystkich podłączyć do switcha.

Co do kabla to nie pchaj się z kat 5e. Zainwestuj w kat 6 lub 7. Za parę lat będziesz miał już instalację gdyby ta się okazała za słaba.

Co do switcha to tplink ci wystarczy byłe by zarządzany. Odpuść sobie tylko wynalazki od netgear i dlink.

Żeby nie robić aż tak dużej rozpierduchy na każdym poziomie to np kable na piętro wprowadz od dołu. W efekcie większy remont masz tylko na parterze a na. piętrze jedynie drobne naprawy.
Ewentualnie z wszystko z piętra na parter i do piwnicy.

Serwer NAS daj do szafy telekomunikacyjnej. Tam podłączysz wszystko tylko przemyśl jej wielkość by nie okazała się za mała.

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka

Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
tyroteki
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: pt gru 07, 2018 9:53 am

Re: Rutery do NAS

Post autor: tyroteki »

Pytanie do kabla.
Rozpiętości cenowe kat.6 to jakaś masakra i nie wiem co wybrać (nie wiem dlaczego ceny aż tak od siebie odbiegają - za 300m od 300 do powyżej 1000zł)
Awatar użytkownika
michau
Wyrocznia
Posty: 1137
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:03 pm
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: Rutery do NAS

Post autor: michau »

Patrzysz na same kat.6 czy 6a i jakie ekranowanie wybrałeś?
NAS:
[ MASTER ] Synology DS1515+ | 16 GB RAM | DSM 6 | 5 x WD Red WD60EFRX Btrfs RAID 5
Przemuss
Wyrocznia
Posty: 1088
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Rutery do NAS

Post autor: Przemuss »

Zapomniałem dopisać. Kup kabel sieciowy typu UTP a nie FTP. Różnica jest między nimi znaczna z racji na fakt ekranowania. Kabel FTP jest odporny na zakłócenia właśnie z racji na ekran, ale trzeba go uziemić najlepiej z obu stron co czasem może sprawić problem no gniazda muszą też być tej klasy. A to już koszty.
W szafce to akurat nie problem o ile kupisz panel kat 6 i dobrze podłączysz kable plus uziom (ekran). A niestety z tym ekranem trochę zabawy.

Nieco lektury:
https://www.linkbasic.eu/jak-dobrac-skr ... -sieci-lan

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka



Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
Awatar użytkownika
WILU
Uczeń Mistrza
Posty: 734
Rejestracja: śr gru 30, 2015 10:58 pm
Lokalizacja: Tychy

Re: Rutery do NAS

Post autor: WILU »

Przemuss pisze: pn gru 10, 2018 6:03 pm Kabel FTP jest odporny na zakłócenia właśnie z racji na ekran, ale trzeba go uziemić najlepiej z obu stron co czasem może sprawić problem no gniazda muszą też być tej klasy. A to już koszty.
W szafce to akurat nie problem o ile kupisz panel kat 6 i dobrze podłączysz kable plus uziom (ekran).
nie wiem Przemuss czemu tak "strzaszysz" tym ekranowanym kablem. ja u siebie w budowanym domu pare lat temu kładłem kabel kat 7a, bo nie widzi mi się kuć po paru latach ściany by wymieniać kable na lepsze. sieci 10Gbit/s wchodzą coraz śmielej do sprzętu sieciowego (coraz więcej NAS-ów czy płyt głównych ma sieciówki 10Gbit/s) i tu już najlepiej mieć kabel kat 7a (tak wiem, na 6a też powinna taka sieć działać, ale zalecany kabel dla sieci 10Gbit/s to kat 7a).
gniazdka lan stp (natynkowe lub podtynkowe) są niewiele droższe od tych utp, ich zarobienie nie jest specjalnie trudne (w zasadzie różnica jest taka że trzeba ekran wywinąć na zewnątrz, tak by stykał się z metalową osłoną gniazda - na youtube jest pełno filmów instruktażowych jak to zrobić), zarobienie patch panela to też nie jakaś wiedza tajemna ;) (a czasem możemy się bez niego obejść w mniej rozbudowanych sieciach).
tak na szybko sprawdziłem ceny kabla kat 7a - pierwsza oferta z brzegu 250zł na 100m. jak ja kładłem kabel u siebie to za szpulę 300m dałem ok 2500zł...
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213
>> Udzielam pomocy TYLKO I WYŁĄCZNIE na forum <<
Awatar użytkownika
michau
Wyrocznia
Posty: 1137
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:03 pm
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: Rutery do NAS

Post autor: michau »

Ja u siebie w mieszkaniu położyłem kat 5 ale to było dawno temu. Teraz już wiem, że trzeba było wybrać coś nowszego ;(
NAS:
[ MASTER ] Synology DS1515+ | 16 GB RAM | DSM 6 | 5 x WD Red WD60EFRX Btrfs RAID 5
Awatar użytkownika
quba
Amator
Posty: 32
Rejestracja: sob cze 17, 2017 8:44 pm
Lokalizacja: Warszawa

Re: Rutery do NAS

Post autor: quba »

WILU pisze: śr gru 12, 2018 12:53 pm i tu już najlepiej mieć kabel kat 7a (tak wiem, na 6a też powinna taka sieć działać, ale zalecany kabel dla sieci 10Gbit/s to kat 7a)
zalecane są obydwie kategorie a tak naprawdę wszystko zależy od odległości -
  • kat 6 - między 37 a 55 metrów (250MHz)
  • kat 6a - do 100m (500MHz)
  • kat7 - do 100m (600MHz).
Główną zaletą kabla kat7 jest to, że ma ekranowanie dla każdej z czterech par przewodów i dla czterech par jako całości. Z tego powodu kabel kat7 ma większą odporność na zakłócenia, ale ekranowanie sprawia, że k​at7 jest mniej elastyczny i trudniejszy w zarządzaniu. Dla domowych zastosowań uważam, że kat 6a jest wystarczający, ale i tak wszystko jest kwestią ceny za metr.Minimum dla 10Gbs to kat6a.
Pozdrawiam
*******************************
desktop : DS3018xs / DS1621xs+ / DS1815+ @DSM 7
rack : RS2418+ @ RX1217 / RS818RP+ / RS1219+ @DSM 7
Ubiquiti UniFi @UDM-PRO

*******************************
ODPOWIEDZ