DS218+ brak dostępu z zewnątrz przez QuickConnect

dawidb33
Trochę Wie
Posty: 94
Rejestracja: czw gru 21, 2017 10:31 pm
Lokalizacja: Kielce

DS218+ brak dostępu z zewnątrz przez QuickConnect

Post autor: dawidb33 »

Witam
Od jakiegoś czasu (koło dwóch tygodni) nie mam dostępu do DS218+ przez aplikacje na Android np DS File z zewnątrz. W sieci lokalnej nie ma najmniejszego problemu z połączeniem. Połączenie jest bardzo szybkie. Początkowo myślałem że są to problemy z łączem (mam LTE) ale dziś po dłuższych testach widzę że nie łączy się w ogóle.
Co może być przyczyną? Ewentualnie czy da się jakoś zresetować połączenie z QC?
Pozdrawiam
Dawid

Teraz zauważyłem, gdy chciałem połączyć się przez przeglądarkę z zewnątrz, że w nazwie pojawił się dopisek ".cz1.quickconnect.to".
O ile dobrze pamiętam to zamiast cz było oznaczenie de. Wtedy szybko dało nawiązać się połączenie z zewnątrz.
Ostatnio zmieniony sob sty 09, 2021 9:08 pm przez dawidb33, łącznie zmieniany 1 raz.
radecki8
Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: czw sty 14, 2021 11:25 pm

Re: DS218+ brak dostępu z zewnątrz przez QuickConnect

Post autor: radecki8 »

Cześć dawidb33. Sprawdź czy posiadasz poprawne dane do Connect'a. Wprowadź takie same dane na telefonie i powinno ruszyć. U mnie było taki sam problem ale sobie poradziłem chodź jestem laikiem w tym temacie ponieważ mam DS218+ od 2 dni i dopiero go poznaję.
Awatar użytkownika
michau
Wyrocznia
Posty: 1137
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:03 pm
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: DS218+ brak dostępu z zewnątrz przez QuickConnect

Post autor: michau »

Zaloguj się na swoje konto w: Synology Account i sprawdź czy możesz z Synology Account połączyć się z NAS.
NAS:
[ MASTER ] Synology DS1515+ | 16 GB RAM | DSM 6 | 5 x WD Red WD60EFRX Btrfs RAID 5
dawidb33
Trochę Wie
Posty: 94
Rejestracja: czw gru 21, 2017 10:31 pm
Lokalizacja: Kielce

Re: DS218+ brak dostępu z zewnątrz przez QuickConnect

Post autor: dawidb33 »

Dziękuję każdemu za podpowiedzi. Naprowadziło mnie to trochę ale nie udało usunąć problemu.

@radecki8 dane sprawdziłem. Wszystko w nich było ok, od kilku lat tak się łączyłem z Synology, dość regularnie. Myślę że gdyby dane logowania były błędne to przez sieć lokalną też nie mogłybym się zalogować - tu to trwa około 2,5 sekundy i mam dostęp do wszelkich plików.
także o tym pomyślałem, wchodzę w panel sterowania, QC i nagle mówię bingo. Pojawiła się wiadomość jak w SS 1 poniżej. Pomyślałem że zapora coś pokombinowała. Odblokowałem porty w zaporze. Jednak ciągle nic.
@michau ostatnia możliwość to właśnie sprawdzenie co widać na koncie synology. I tu mi się widok nie podoba (SS2 ). Kiedyś miałem 2 synolgoy i wydaje mi się że dane były bardziej rozbudowane. Proszę zerknijcie na to i dajcie znać czy Waszym zdaniem jest ok czy może jednak coś nie tak.
Powoli brakuje mi pomysłów co może być nie tak i jak temu zaradzić.

Ostatnie co mi przychodzi do głowy to reset wszelkich ustawień. Nie bardzo chcę to robić ze względu na ponowne wszystkie ustawienia.

Teraz podjąłem próbę zmiany internetu w laptopie (udostępniłem z telefonu) i połączenie w chrome przez QC. Udało się. A więc pomyślałem że może winny jest android. Wziąłem drugi telefon i także przez żadną aplikację nie mogę się połączyć (DSfile, DSget, DS photo, DS video).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
stanley99
Stały Bywalec
Posty: 324
Rejestracja: śr mar 30, 2016 7:22 am
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: DS218+ brak dostępu z zewnątrz przez QuickConnect

Post autor: stanley99 »

dawidb33 pisze: pt sty 15, 2021 6:20 pm @michau ostatnia możliwość to właśnie sprawdzenie co widać na koncie synology. I tu mi się widok nie podoba (SS2 ). Kiedyś miałem 2 synolgoy i wydaje mi się że dane były bardziej rozbudowane. Proszę zerknijcie na to i dajcie znać czy Waszym zdaniem jest ok czy może jednak coś nie tak.
Powoli brakuje mi pomysłów co może być nie tak i jak temu zaradzić.
Witam
Moim zdaniem to co widać u Ciebie na screenie konta Synology jest OK. Nie widać co prawda włączonej usługi "Synology DDNS" (a w związku z tym IP) ale zapewne z niej nie korzystasz. Ale i tak DDNS nie ma nic wspólnego z QuickConnect.
Moje propozycje:
1. Na Synku, w DSM -> ustawieniach QC zmienić na chwilę testowo QuickConnectID na jakikolwiek inny. Zmiana powinna niemal natychmiast uwidocznić się na koncie Synology, co zdaniem moim będzie świadczyć o prawidłowym połączeniu z serwerami Synology. Potem oczywiście można wrócić do swojego starego QuickConnectID.
Ewentualnie, lub jeśli p.1 nie pomoże:
2. Na koncie Synology usunąć łącze QuickConnect (jest taka opcja w "trzech kropkach" po prawej), i ponownie utworzyć na Synku QuickConnectID. Sprawdzić oczywiście czy ten ID pojawi się na koncie Synology.

3. Co do zapory: do testów proponuję zupełnie wyłączyć.
michau pisze: pt sty 15, 2021 5:31 pm Zaloguj się na swoje konto w: Synology Account i sprawdź czy możesz z Synology Account połączyć się z NAS.
Tak z ciekawości: w jaki sposób z konta Synology można połączyć się z NAS? Nie widzę nigdzie takiej opcji. Tylko wspomniane wyżej usuwanie QuickConnectID, ewentualnie DDNS (jeśli ktoś ma to ustawione).

==================
Przy okazji: zauważyłem od pewnego czasu, że u mnie łączenie z komórki z Synkiem przez QC trwa bardzo długo - niemal około minuty. Ale się łączy. Choć nieraz potem są trudności z dalszym wczytywaniem. Np. teraz sprawdzam DS file - z trudem bo trudem jakoś się połączył, jednak już chyba ponad minutę nie potrafi wczytać listy folderów. Podobnie bywa z innymi apkami serii "DS" (Video, Audio, itd.).
Co ciekawe, z tej samej komórki połączenie z DS Router przez QC z RT2600ac jest błyskawiczne: góra kilka sekund! Niemal tak samo jakbym był w sieci lokalnej.
Tu małe wyjaśnienie dla tych którzy nie posiadają routera Synology: posiada on własny QuickConnectID, niezależny i nie mający nic wspólnego z QCID mojego serwera NAS. Jednak przecież, że tak napiszę: droga od mojego smartfona do obu urządzeń jest w zasadzie taka sama. Czyli: Smartfon->sieć GSM->internet, serwery QC, itd.->łącze mojego dostawcy domowego->RT2600ac->NAS (no, Synek jest ciut "dalej": w sieci lokalnej "za" routerem).

Z tym, że ja mam jeszcze opcję zestawienia dostępu z "zewnątrz" do swojego Synka przez VPN - i wtedy łączenie ze wszystkich apek "DS" jest znacznie szybsze oraz stabilniejsze niż przez QC.
DS214play | DSM 6.2.3-25426 Update 3
RT2600ac
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.
dawidb33
Trochę Wie
Posty: 94
Rejestracja: czw gru 21, 2017 10:31 pm
Lokalizacja: Kielce

Re: DS218+ brak dostępu z zewnątrz przez QuickConnect

Post autor: dawidb33 »

Doszedłem do tego co jest problemem. Dzięki każdemu za chęć pomocy.
Wiem co jest problemem.
Otóż problemem jest nawiązanie połączenia z telefonu z kartą Orange. Próbowałem na trzech. Nawiąże połączenie ale dopiero po 2-3 minutach. Natomiast inne karty, np play połączenie jest standardowo po 9-10 sekundach.

Po konsultacji na czacie orange okazało się że problemem są ustawienia APN internet. Zmieniłem na ipv4 i wszystko działa jak kiedyś!
Temat można zamknąć i pozostawić dla kolejnych osób które napotkają problem.
stanley99
Stały Bywalec
Posty: 324
Rejestracja: śr mar 30, 2016 7:22 am
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: DS218+ brak dostępu z zewnątrz przez QuickConnect

Post autor: stanley99 »

Oooo... to ciekawe co napisałeś. Bo ja mam kartę z Nju, czyli też tak naprawdę Orange. Później jeszcze raz to wszystko sprawdzę, bo apki DS ... też mi się łaczą przez QuickConnect jak krew z nosa. Z tym, że jak wspominałem mam jako alternatywę dostęp VPN do mojego serwera i wtedy śmiga. No ale chcę aby po QC też było jak należy, gdyby nie zadziałało po VPN z jakichś powodów.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

DS214play | DSM 6.2.3-25426 Update 3
RT2600ac
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.
dawidb33
Trochę Wie
Posty: 94
Rejestracja: czw gru 21, 2017 10:31 pm
Lokalizacja: Kielce

Re: DS218+ brak dostępu z zewnątrz przez QuickConnect

Post autor: dawidb33 »

Na pewno pomoże Ci zmiana APN. Gdybyś nie znalazł poprawnych to daj znać, podam konfigurację.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

stanley99
Stały Bywalec
Posty: 324
Rejestracja: śr mar 30, 2016 7:22 am
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: DS218+ brak dostępu z zewnątrz przez QuickConnect

Post autor: stanley99 »

Qrczę, faktycznie pomogło! Teraz logowanie przez QC przebiega znacznie szybciej ! Rzekłbym normalnie, tak jak powinno przez QC :-)
Chyba bym nigdy nie wpadł na to, że trzeba zmienić APN na IPV4. Szczerze pisząc nawet nigdy tam nie zaglądałem... Po włożeniu karty operatora telefon pobrał jakieś-tam ustawienia, ogólnie "cały internet" śmigał, nie było większych problemów. Co ciekawe, gdy udostępniałem net z komórki na peceta, na kompie dostęp przez QC działał normalnie.
W każdym razie - dzięki wielkie! :-)

P.S. Co do konfiguracji, dla swojej sieci znalazłem bez problemu. Pewnie to samo co dla Orange:
https://www.njumobile.pl/obsluga/pomoc- ... -telefonie
DS214play | DSM 6.2.3-25426 Update 3
RT2600ac
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.
dawidb33
Trochę Wie
Posty: 94
Rejestracja: czw gru 21, 2017 10:31 pm
Lokalizacja: Kielce

Re: DS218+ brak dostępu z zewnątrz przez QuickConnect

Post autor: dawidb33 »

Orange zmienił automatycznie te ustawienia. Kilka miesięcy temu działało mi bez problemu. Nagle przestało i to na kilku telefonach z Orange. Dopiero ostatnio wpadłem na to że może to być wina operatora i wytestowalem Play. Nagle zaczęło działać.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

ODPOWIEDZ