[DS215j] Brak napisów - Sony Bravia

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
xurc
Trochę Wie
Posty: 130
Rejestracja: wt kwie 05, 2016 10:00 am

[DS215j] Brak napisów - Sony Bravia

Post autor: xurc » wt kwie 05, 2016 10:10 am

Witam,

Próbuję skonfigurować serwer multimediów do wyświetlania napisów dla Sony Bravia KDL-42EX720.
Na razie próbowałem dwóch różnych formatów txt i srt. Nazwy plików są takie same (film i napisy).
Ktoś próbował już? Komuś się udało?

Wcześniej na desktopie korzystałem z PS3 Media Server. Działało poprawnie.

pozdrawiam,
xurc
https://search.synopackage.com
https://www.facebook.com/synopackage/
Sprzęt:
DS718+ (apollolake): 2x2TB (WD RED) SHR ,2GB RAM
Poprzedni:
DS215j

veg
Amator
Posty: 50
Rejestracja: pn mar 28, 2016 9:37 pm

Re: [DS215j] Brak napisów - Sony Bravia

Post autor: veg » wt kwie 05, 2016 11:40 am

Odtwarzanie filmów po DLNA to temat rzeka...

Jednym działa, innym nie. Jedni mają problemy z wyborem ścieżki dźwiękowej, inni z wyświetleniem napisów, jeszcze inni z widocznością niektórych filmów (mimo, że inne w tym samym formacie są wyświetlane). Ja mam zewnętrzny odtwarzacz (którego zakup bym polecał, czyta wszystko bez problemów), więc nie pomogę...

Możesz co najwyżej wypróbować innych programów do obsługi DLNA. Może serviio (o ile jest dostępne na DS215j)?

Awatar użytkownika
xurc
Trochę Wie
Posty: 130
Rejestracja: wt kwie 05, 2016 10:00 am

Re: [DS215j] Brak napisów - Sony Bravia

Post autor: xurc » wt kwie 05, 2016 12:36 pm

veg pisze:Odtwarzanie filmów po DLNA to temat rzeka...
oj wiem coś o tym... na desktopie próbowałem wielu różnych odtwarzaczy aż stanąłem na PS3MS.
veg pisze:Może serviio (o ile jest dostępne na DS215j)?
Sprawdzę, ale wątpię.

Jestem jednak ciekaw czy komuś się ta sztuka udała korzystającym z DS215j (lub podobnym, które korzystają z pakietu Media Server)


[EDYTA]


Napisałem do supportu. Jak coś odpowiedzą to dam znać.

Oficjalnej paczki Serviio nie ma. Jest tylko Plex, który nie spełnia moich wymagań.
https://search.synopackage.com
https://www.facebook.com/synopackage/
Sprzęt:
DS718+ (apollolake): 2x2TB (WD RED) SHR ,2GB RAM
Poprzedni:
DS215j

Awatar użytkownika
jjLDN
Amator
Posty: 26
Rejestracja: czw sty 14, 2016 3:58 pm

Re: [DS215j] Brak napisów - Sony Bravia

Post autor: jjLDN » śr kwie 06, 2016 10:36 pm

xurc pisze:... Plex, który nie spełnia moich wymagań.
A w czym dokładnie nie spełnia?
Próbowałeś tej paczki Serviio? http://pcloadletter.co.uk/2012/01/25/se ... o-package/
DS712+ | 2GB RAM mod - DSM 6.0 - 7321
DS3615xs | XPE - DSM 5.2 - 5967u2

wlodekh
Amator
Posty: 58
Rejestracja: śr sty 27, 2016 12:37 pm

Re: [DS215j] Brak napisów - Sony Bravia

Post autor: wlodekh » czw kwie 07, 2016 8:56 am

xurc pisze:Na razie próbowałem dwóch różnych formatów txt i srt.
Nie napisałeś jaki format filmu. Jeśli to mkv to spróbuj wmuksować napisy do filmu. Mój Panasonic nie odtwarza zewnętrznych napisów, ale spokojnie radzi sobie z filmami mkv zawierającymi już napisy.
DS716+II

Awatar użytkownika
xurc
Trochę Wie
Posty: 130
Rejestracja: wt kwie 05, 2016 10:00 am

Re: [DS215j] Brak napisów - Sony Bravia

Post autor: xurc » czw kwie 07, 2016 10:06 am

jjLDN pisze:
xurc pisze:... Plex, który nie spełnia moich wymagań.
A w czym dokładnie nie spełnia?
Hmm.. dla większości moich filmów po prostu nie działa (plex chce transkodować filmy a ten NAS nie jest do tego przystosowany). Zwykły serwer DLNA radzi sobie z większością moich zbiorów, ale właśnie bez napisów.
jjLDN pisze:Próbowałeś tej paczki Serviio? http://pcloadletter.co.uk/2012/01/25/se ... o-package/
Nie. Nie ma oficjalnego pakietu Serviio na DS215j. Synology nie wspiera urządzeń, które używają nieoficjalnych pakietów, zatem najpierw chcę wypróbować oficjanego kanału: supportu i forum :)
Druga sprawa, że paczka Serviio prawdopodobnie nie zadziała na DS215j z uwagi na architekturę kompilacji DSM dla DS215j.

Jeszcze mam parę dni aby zdecydować czy DS215j zostaje u mnie czy zwrócę go do sklepu, tak więc przyjmę wszelkie sugestie.


[EDYTA]

wlodekh pisze:
xurc pisze:Na razie próbowałem dwóch różnych formatów txt i srt.
Nie napisałeś jaki format filmu. Jeśli to mkv to spróbuj wmuksować napisy do filmu. Mój Panasonic nie odtwarza zewnętrznych napisów, ale spokojnie radzi sobie z filmami mkv zawierającymi już napisy.
Głównie avi i mp4. Z mkv nie próbowałem, musiałbym przekodować, co już trochę mija się z celem. Wolę chyba puścić transkodowanie na żywo po DLNA z lapka. Ale dzięki za sugestię, może spróbuję.
Teraz zacząłem się zastanawiać czy mój TV wspiera napisy. Muszę sprawdzić.
https://search.synopackage.com
https://www.facebook.com/synopackage/
Sprzęt:
DS718+ (apollolake): 2x2TB (WD RED) SHR ,2GB RAM
Poprzedni:
DS215j

Awatar użytkownika
mikhnal
Wyrocznia
Posty: 1205
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: [DS215j] Brak napisów - Sony Bravia

Post autor: mikhnal » czw kwie 07, 2016 10:56 am

Uprzejmie Cię proszę abyś edytował swoje posty jeśli coś dodajesz.
DS3018xs
DSM 6.2.1-23824 Update 1
16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
APC Back USP ES 700G
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2-7742 Update 1

Awatar użytkownika
jjLDN
Amator
Posty: 26
Rejestracja: czw sty 14, 2016 3:58 pm

Re: [DS215j] Brak napisów - Sony Bravia

Post autor: jjLDN » pt kwie 08, 2016 9:26 pm

xurc pisze: Hmm.. dla większości moich filmów po prostu nie działa (plex chce transkodować filmy a ten NAS nie jest do tego przystosowany). Zwykły serwer DLNA radzi sobie z większością moich zbiorów, ale właśnie bez napisów.
Szczerze? Nie zauwyażyłem, żeby Plex u mnie choć raz transkodował a moje filmy to głównie mkv i mp4. Wszystko zależy od playera, czy to pc, czy smarttv czy apka na fonie i czy obsługuje on dany format. Tak czy siak na urządzeniu docelowym możesz ustawić, czy chcesz używać trybu transkodowania, direct play, direct stream, czy auto.
W przypadku plików avi zgodzę się, że wystepują problemy z kompatybilnością pomiędzy róznymi urządzeniami i wszystkimi serwerami (Video Station, Serviio, Plex) dlatego nie używam generalnie tego formatu i wszystko co mogę konwertuję na mp4 - bo z tym najmniej jest problemów.
xurc pisze: Synology nie wspiera urządzeń, które używają nieoficjalnych pakietów, zatem najpierw chcę wypróbować oficjanego kanału: supportu i forum :)
Co nie oznacza, że tracisz gwarancję. Możesz dodać repo do centrum pakietów i się przekonać jak działają 3-rd party pakiety.
W końcu gdyby nie było wolno, Synology nie dawałoby wogóle takiej możliwości.
xurc pisze: Druga sprawa, że paczka Serviio prawdopodobnie nie zadziała na DS215j z uwagi na architekturę kompilacji DSM dla DS215j.
Patters - twórca paczki Serviio na serwery Synology pisze:
Somewhat curiously the spec sheet of the Armada 375 used in the DS215j states that it has NEON, but Synology built its DSM Linux using the regular Armada 370/XP toolchain so NEON cannot be used.
Wynika z tego, że transkoder Neon w procesorze Armada 375 nie jest wykorzystywany, mimo, że obecny, gdyż Synology do budowy DSM używa toolchains Armady 370.
xurc pisze: Jeszcze mam parę dni aby zdecydować czy DS215j zostaje u mnie czy zwrócę go do sklepu, tak więc przyjmę wszelkie sugestie.
Nie zaboli jeśli spróbujesz.
Gwarancji nie tracisz, a pomoc ze strony forum masz.
Uszy do góry!
DS712+ | 2GB RAM mod - DSM 6.0 - 7321
DS3615xs | XPE - DSM 5.2 - 5967u2

Awatar użytkownika
Slartibartfast
Amator
Posty: 31
Rejestracja: śr gru 16, 2015 9:51 am

Re: [DS215j] Brak napisów - Sony Bravia

Post autor: Slartibartfast » wt kwie 12, 2016 10:04 pm

xurc pisze:Głównie avi i mp4. Z mkv nie próbowałem, musiałbym przekodować, co już trochę mija się z celem. Wolę chyba puścić transkodowanie na żywo po DLNA z lapka. Ale dzięki za sugestię, może spróbuję.
MKV to nie format tylko kontener, może w sobie zawierać avi, mp4 i inne + dodatkowe ścieżki audio, napisy, rozdziały.
Nie trzeba przekodowywać, wystarczy z oryginalnego pliku (np. avi) oraz napisów (srt koniecznie) utworzyć sobie taki kontener mkv (na moim 4-letnim Vaio i5 robi się ok 5-50 sekund. Muksuje nie rekoduje. Ja używam np. MKVToolNix
xurc pisze:Teraz zacząłem się zastanawiać czy mój TV wspiera napisy. Muszę sprawdzić.
Sony niestety optymalny nie jest - wszystko chyba przez fakt posiadania własnych wytwórni filmów i praw autorskich. Ale każdy DivX czy Xvid (bez starych v3/v4) odtworzysz tylko musisz zmuksować do MKV.
Ja mam DS216play i leciwą już Bravię W5500, często korzystam z BluRay też Sony a ostatnio z Chromecast, na DS mam VS i Plex.
Jak wmuksuję napisy to na DLNA Sony leci bez problemów.
Widziałem gdzieś w KB Synology info, że w DLNA wspierane jest muksowanie napisów właśnie dla Sony Bravia - ale jak widać coś nie działa...
DS216play +2x WD RED 3TB

Awatar użytkownika
xurc
Trochę Wie
Posty: 130
Rejestracja: wt kwie 05, 2016 10:00 am

Re: [DS215j] Brak napisów - Sony Bravia

Post autor: xurc » śr sie 24, 2016 11:29 am

Witam ponownie,

Musiałem trochę odpuścić temat, ale chiałbym jeszcze do niego wrócić.
Spróbowałem władować plik video (który jest odtwarzany bez napisów na moim TV) i napisy do MKV. Niestety po takiej akcji video się nieodtwarza. Niby się ładuje, ale staje na 00:00:00 i nie da się nic zrobić.
Na coś jeszcze powinienem zwrócić uwagę?

Pozdrawiam
https://search.synopackage.com
https://www.facebook.com/synopackage/
Sprzęt:
DS718+ (apollolake): 2x2TB (WD RED) SHR ,2GB RAM
Poprzedni:
DS215j

ODPOWIEDZ